:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 7. 09:41

Nokia berendezésekkel bonyolították le az első TETRA hívást Bulgáriában

Bulgáriában az elmúlt napokban elsőízben hoztak létre kapcsolatot TETRA-hálózaton. A határőrség hálózata heteken belül elkészül. Nyikolaj Vassziljev bolgár miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter első ízben a TETRA hálózat segítségével hívta fel Valeríj Grigorovot, az Országos Határőrszolgálat ezredesét. A hívás alkalmával jelen lévő Jari Vilen, Finnország külkereskedelmi minisztere a finn kormány nevében szólt az Országos Határőrszolgálathoz.

[HWSW] Bulgáriában az elmúlt napokban elsőízben hoztak létre kapcsolatot TETRA-hálózaton. A határőrség hálózata heteken belül elkészül. Nyikolaj Vassziljev bolgár miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter első ízben a TETRA hálózat segítségével hívta fel Valeríj Grigorovot, az Országos Határőrszolgálat ezredesét. A hívás alkalmával jelen lévő Jari Vilen, Finnország külkereskedelmi minisztere a finn kormány nevében szólt az Országos Határőrszolgálathoz.

Az első bulgáriai hivatalos TETRA hívást Georgi Parvanov bolgár elnök és az ő meghívására hivatalos bulgáriai látogatáson tartózkodó finn kollegája, Tarja Halonen jelenlétében bonyolították le. "Különösen fontos nap ez a mai, hiszen valósággá vált a Balkán-félsziget első TETRA hálózatának kiépülése. A Nokia a projekt során tudása és technológiája legjavát nyújtotta, és a Bulgária biztonságának növelését szolgáló, valamint az országot az európai rendszerekhez közelebb vivő, legjobb megoldásokat telepítette" -- mondta Veli Sundback, a Nokia Corporation Oy ügyvezető alelnöke, amint a TETRA berendezést Vassziljev miniszternek átnyújtotta.

A Nokia által Bulgária Országos Határőrszolgálata számára fejlesztett és telepített TETRA rendszer az első TETRA hálózat a Balkánon. A digitális mobil trönkölt hálózatok területén az ETSI által elfogadott, az Európai Unióban alkalmazott, és az egész világon szabványos TETRA technológia a közbiztonsági- (rendőrség, készenléti szervek, polgárőrség, biztonsági szervek, stb.), és az államigazgatási szervek (parlament, államelnök, kormányzati hivatalok) igényeire válaszol.

A TETRA technológia minimálisra csökkenti az állami tőkebefektetés és a működési költségekhez szükséges hozzájárulás mértékét, mivel a létező hálózatot egyszerre több szervezet, hivatal és minisztérium is használhatja függetlensége megőrzése mellett. A rendszer a kapcsolat kódolása révén fokozza a titkos információk biztonságát, válsághelyzetben és természeti katasztrófák idején az egyes virtuális magánhálózatok egyetlen kommunikációs környezetbe kapcsolásával pedig hatékonyabbá teszi a különböző szervezetek és minisztériumok közötti együttműködést.

Az Európai Unió a PHARE programon keresztül finanszírozza az Országos Határőrszolgálat számára a Balkánon először kiépített, és az Európai Unió jövőbeli külső határának biztonságát fokozó TETRA hálózat kialakítását. A TETRA hálózat kiépítésére vonatkozó tendert a Nokia 2002 végén nyerte meg. A Nokia számos országba szállított már országszerte egységesen az összes szolgáltatást biztosító, többközpontos TETRA hálózatot. A Nokia TETRA megoldások nyílt interfészük révén akadálytalanul integrálhatók az irányító és ellenőrző rendszerekbe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.