Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. június 25. 20:01

Politikai ellentétek kereszttüzében a támogatott internet-hozzáférés

Nem vette napirendjére az országgyűlés a Fidesz és az MDF közös támogatását élvező javaslatot, amely az internetelérés költségeinek csökkentését, illetve hatósági áras rögzítését irányozta elő. Az MDF országgyűlési frakciója közleményében politikailag durva hibaként jellemezte a kormánypártok ellenállását.

[HWSW] Nem vette napirendjére az országgyűlés a Fidesz és az MDF közös támogatását élvező javaslatot, amely az internetelérés költségeinek csökkentését, illetve hatósági áras rögzítését irányozta elő. Az MDF országgyűlési frakciója közleményében politikailag durva hibaként jellemezte a kormánypártok ellenállását.

A törvénymódosító javaslat értelmében az internet-előfizetést egységesen 2500 forintos hatóságilag maximált áron vált volna elérhetővé, az ezen felüli összeget az állam megtérítette volna a szolgáltatóknak. A javaslat csak a modemes internetezők előfizetéseit támogatta volna, s ennek érdekében Egyetemes Internet Támogatási Alap néven egy önálló, a mindenkori miniszter kezelésében, az Állami Számvevőszék ellenőrzésével működő támogatási alapot hozott volna létre. A javaslatot Rogán Antal, a Fidesz képviselője már benyújtotta korábban az általa vezetett Informatikai és távközlési bizottság elé, ám az általános vitára alkalmatlannak nyilvánította (a bizottságnak jelenleg öt MSZP-s, három fideszes, egy MDF-es és egy SZDSZ-es tagja van). A ma délelőtti parlamenti ülésen az időközben vitára alkalmasnak nyilvánított törvénymódosító javaslat napirendi pontok közé való fevételét 169:195 arányban az országgyűlés elvetette.

Rogán Antal javaslatát támogatta Pettkó András, az Informatikai és távközlési bizottság MDF-es tagja is, aki a parlamenti szavazást követően sajtóközleményben fejezte ki sajnálatát, s a kormánypártok magatartását durva politikai hibaként jellemezte. A Matáv-kedvezmények eltörlésének nem ez volt az első politikai visszhangja, hiszen korábban már Kovács Kálmán -- még informatikai miniszterjelöltként -- a Prím Online híradása szerint úgy reagált Rogán törvényjavaslatára, hogy "javaslatával a Fidesz elismeri a korábban kidolgozott jogi keretek alkalmatlanságát arra, hogy az internethez való hozzáférés széles körben rendelkezésre álljon, azaz olcsóbbá válhassanak a szolgáltatások". Ezt követően az Index fórumán -- már miniszterként -- Kovács Kálmán hozzátette még hogy "az időzítésről csak annyit: kár, hogy egy évvel ezelőtt, a törvényalkotás során nem voltak ilyen ötletei".

A miniszter nem feltétlenül szakmai minősítéseinek eredménye a most kiadott MDF-es közlemény, mely politikailag hibásnak tartja a kormánypártok hozzáállását. Az eltelt idő alatt azonban a Matáv-kedvezmények kérdése a legkevésbé sem vált politikaivá: szakmai és társadalmi probléma továbbra is.

A miniszter alig két héttel ezelőtt határozottan elutasította a támogatás rendszerének kialakításánál a költségvetés forrásainak felhasználását, s hitet tett a versenyhelyzet élénkítése mellett abban a reményben, hogy a tényleges liberalizáció letöri az internetezés távközlési költségeit. Vélhetően a parlament mai szavazásának eredménye ugyanennek az elvnek a jegyében fogant. Mára azonban bizonyos, hogy az internetezés támogatásába be kell vonni az adófizetők pénzét is. Ezt a mai Népszavában megjelent interjúban Kovács Kálmán ugyan más konstrukcióként jellemezte, s mint mondta nem a Matáv, hanem az előfizetők támogatása szerepel a szerződésben, részleteket azonban még nem árult el.

A kormány valószínűleg tévesen mérte fel a helyzetet, mikor abban bízott, hogy költségvetési pénzek felhasználása nélkül, pusztán az Egységes Hírközlési Törvény (EHT) módosításával képes lesz belátható időn belül olyan versenyhelyzetet teremteni, amely rákényszerítené a távközlési szolgáltatókat a díjak jelentős mérséklésére. Az odamondogatás, és a Fidesz felelősségének hangsúlyozásával átpolitizálódott kedvezmény-ügy megoldása érdekében azonban úgy tűnik, nem kerülhető el a közpénzek felhasználása.

A Pénzügyminisztériumi jóváhagyásig nem publikus sem a kedvezmények struktúrája, sem az ára, ezért megítélni sem lehet mennyire versenybarát megoldással rukkol elő a kormány. Az azonban érződik, hogy a parament informatikai bizottsága, mely korábban viszonylag pártpolitika-mentesen tudott működni, mára már nem olyan egységes szakmai törvényelőkészítő műhely, mint volt. A Matáv-ügyben elhangzott reagálások kikezdték azt a hallgatólagos megállapodást, mely a Fidesz-kormány idejében viszonylagos egységbe tudta tömöríteni a törvényhozás informatikai bizottságát.

A Matávval való megállapodás küszöbén talán nincs is nagy jelentősége, és aki nagyon optimista, még bízhat abban, hogy ismét politikamentessé tehető az informatika és a hírközlés bizottsága. Sőt, az igazán derűlátók még azt is feltételezhetik, hogy az elkövetkező négy évben nem kerül elő hasonló, az internetezők igen széles körét ennyire súlyosan érintő kérdés, melyet politikusok bevonásával kell majd megoldani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról