Szerző: Barna József

2002. június 21. 16:47

CD-lejátszás operációs rendszer nélkül az AOpen alaplapjain

Az AOpen nemrégiben jelentette be, hogy egyes jövőben megjelenő alaplapjain alapfunkcióként jelenik majd meg a zenei CD-k lejátszásának BIOS-támogatása. Az úgynevezett Open JukeBox alaplapokon, ha csupán CD-hallgatásra szeretnénk használni számítógépünket, elegendő lesz a bekapcsolás után aktiválni a beépített lejátszó programot, azaz nem kell megvárni egy operációs rendszer felállását, és máris hallgathatók a lemezek.

[HWSW] Az AOpen nemrégiben jelentette be, hogy egyes jövőben megjelenő alaplapjain alapfunkcióként jelenik majd meg a zenei CD-k lejátszásának BIOS-támogatása. Az úgynevezett Open JukeBox alaplapokon, ha csupán CD-hallgatásra szeretnénk használni számítógépünket, elegendő lesz a bekapcsolás után aktiválni a beépített lejátszó programot, azaz nem kell megvárni egy operációs rendszer felállását, és máris hallgathatók a lemezek.

A lejátszó háromféle üzemmódot támogat. Auto módban a POST után a rendszer megvizsgálja, hogy a CD-meghajtóban található-e hanganyagot tartalmazó lemez, és ha igen, automatikusan annak lejátszásába kezd. A másik lehetőség, hogy a POST alatt az "Insert" billentyűt megnyomva indítjuk el a lejátszót. A harmadik mód pedig a CD Player, amely egész egyszerűen eleve a lejátszót indítja el és így a rendszer nem is kezd bele az operációs rendszer betöltésébe. Ugyanakkor természetesen később a Boot gomb megnyomásával az operációs rendszer bármikor elindítható.

A lejátszó skinezhető is az EzSkin alkalmazás segítségével, mi több, saját skinek is készíthetőek hozzá. Számunkra ugyan nem világos, hogy e funkciónak mi hasznát is vehetjük, de bizonyosan van neki ilyen is. Noha erről információk nem állnak rendelkezésünkre, feltehetően a lejátszó csupán zenei CD-k kezelésére képes és mp3-állományokat nem játszik le. Az Open JukeBox elsőként a csöves előerősítővel ellátott AX4B-533 Tube alaplapban található meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról