Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 25. 13:51

A HP bemutatta HP-UX 11i 1.6 operációs rendszerét

[Mmd] A HP múlt héten bemutatott, 1.6-os verziószámú, új HP-UX 11i operációs rendszere tovább erősíti a

[Mmd] A HP múlt héten bemutatott, 1.6-os verziószámú, új HP-UX 11i operációs rendszere tovább erősíti a vállalat vezető pozícióját a UNIX piacon, és sokoldalú, stabil nagyvállalati platformot biztosít az Intel Itanium processzorcsaládhoz. A HP elsőként jelent meg a piacon Itanium-alapú rendszerekhez szánt UNIX operációs rendszerrel, így ezen a területen gyakorlatilag a HP-UX 11i 1.6-os változata tekinthető az ágazat új szabványának.

A PA-RISC és az Itanium architektúrák között adat-, forrás- és bináris kompatibilitást nyújtó HP-UX 11i Version 1.6 az Itanium-alapú rendszerekre történő egyszerű átállás biztosítása révén hosszú távú értékállóságot és beruházásvédelmet garantál felhasználói számára. Az új változatot a HP-UX 11i operációs rendszert kiemelt stratégiai platformként kezelő BEA is támogatja.

A világszerte eddig telepített több mint 1,7 millió HP-UX rendszer kapcsán felhalmozott tapasztalatokra építve, az új változat olyan stabil nagyvállalati környezetet bocsát az üzleti és műszaki felhasználók rendelkezésére, amely a korábbi HP-UX verzióknál magasabb szintű rendelkezésre állás, megbízhatóság, skálázhatóság, menedzselhetőség és biztonság elérését teszi számukra lehetővé.

"Nagy izgalommal vártuk HP-UX 11i nagyvállalati felhasználásra szánt 1.6-os változatának bevezetését, hiszen az új operációs rendszer révén az Itanium processzorcsalád végre a nagyvállalati számítástechnikában is elindulhat hódító újtára" -- nyilatkozta Richard Dracott, az Intel nagyvállalati marketingért felelős igazgatója. "Az Intel és a HP szorosan együttműködtek az Itanium-alapú megoldások fejlesztése során, így a HP-UX11i és az Itanium 2 processzor ötvözete garantáltan világszínvonalú megbízhatóságot, skálázhatóságot, teljesítményt és költséghatékonyságot biztosít."

"Az Itanium processzorcsaládhoz szánt HP-UX 11i bevezetésével a HP az Itanium 2-alapú rendszerek felhasználói számára is elérhetővé teszi bevált UNIX operációs rendszerét" -- mutatott rá Al Gillen, az IDC rendszerszoftverek terén szakértő kutatási vezetője. "A HP interoperabilitási stratégiája -- ezen belül is az Intel és PA-RISC processzorokra épülő UNIX-rendszerek, valamint a UNIX és a Linux között biztosított együttműködés -- az ágazat legjobb ilyen jellegű kezdeményezéseinek egyike. A magas szintű együttműködési képesség révén a HP ügyfelei olyan választási szabadságra és rugalmasságra tehetnek szert, ami megkönnyíti számukra az Itanium-alapú szerverek nagyvállalati környezetben történő bevezetését."

A HP azt is bejelentette, hogy -- a két vállalat eddigi kapcsolatát tovább mélyítve -- a BEA-val együtt kívánja ösztönözni az Itanium processzorcsalád bevezetésének felgyorsítását a nagyvállalati szegmensben. A BEA mind BEA WebLogic alkalmazásszerverét, mind pedig BEA Tuxedo megoldását átállítja a HP-UX11i 1.6-os változatára. A termékek teljes körű támogatást élvező változatainak megjelenése ez év második felében várható. A HP-UX lesz a BEA első, Itanium processzoron támogatott, nagyvállalati kategóriájú UNIX operációs rendszere.

"A HP-UX11i és a BEA WebLogic alkalmazásszerver párosításával ügyfeleink maximálisan kihasználhatják az Itanium processzorcsalád kimagasló teljesítményében, megbízhatóságában, biztonságosságában és gazdaságosságában rejlő előnyöket" -- jelentette ki Gamiel Gran, a BEA Systems nemzetközi szakmai szövetségekért felelős elnökhelyettese. "Örömmel működünk együtt az ágazatvezető pozíciójáról ismert HP-vel, és teljes mellszélességgel támogatjuk az Itanium processzorcsaládhoz szánt HP-UX 11i mihamarabbi elterjedését."

A HP-UX 11i 1.6-os változat fontos új funkciókat honosít meg a HP-UX operációs környezetben. Az akár 64 db CPU támogatására is képes új megoldás soha nem látott teljesítménnyel és skálázhatósággal ruházza fel az Itanium-alapú rendszereket. A HP-UX 11i Version 1.6 magas rendelkezésre állási szintje és terhelés-menedzsment funkcionalitása integrált biztonsági jellemzőkkel -- pl. behatolás-észleléssel, könyvtáralapú hitelesítéssel, valamint beépített titkosító és kódfejtő könyvtárakkal ellátott, nagy teljesítményű webszerverekkel (pl. HP Apache, Zeus) -- párosul. A HP-UX 11i új változata dinamikus kernel-hangolással, online biztonsági adatmentéssel, továbbá leállás nélkül cserélhető ventillátorokkal, tápegységekkel és perifériákkal növeli az önálló rendszerek rendelkezésre állását.

Ráadásul, a HP új HP-UX System Inventory Manager szoftverének és HP-UX kernel-konfigurációs eszközeinek köszönhetően a HP-UX 11i 1.6 rendszermenedzselő képességeit tekintve is előrelépést képvisel.

"A HP-UX 11i Version 1.6 a modern nagyvállalatok működéséhez szükséges nyitott, rugalmas és stabil operációs környezetet biztosít, új szabványt teremtve ezzel a UNIX operációs rendszerek szegmensében" -- állapította meg Mark Hudson, a HP Business Critical Systems nemzetközi marketingvezetője. "A HP-UX 11i 1.6 megjelenése újabb lépést jelent annak a termékfejlesztési ütemtervnek a megvalósításában, amely révén még nagyobb értékhez kívánjuk juttatni ügyfeleinket az előttünk álló években."

A HP-UX 11i 1.6-os verziója ipari szabványos alkalmazásprogramozási felületekkel, Java-eszközökkel és natív fejlesztői eszközkészletekkel segíti a szakembereket az alkalmazási teljesítmény nyílt forráskódú eszközökkel történő optimalizálásában. A változat Linux-rendszerekkel fennálló forrás szintű kompatibilitása révén a fejlesztéshez Linux, a konkrét megvalósításhoz pedig HP-UX 11i operációs rendszer választható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról