Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 3. 10:10

Az AMD bemutatta négy Opteron processzort tartalmazó rendszerét; a hardvergyártók támogatják a nyolcadik generációs AMD chipeket

A tajvanon ma keződött Computex kiállítás keretében az AMD egy négy Opteron processzorból álló rendszert mutatott be. Ez az első alkalom, hogy a nagyközönség négy AMD processzorból álló számítógépet láthatott.

A tajvanon ma keződött Computex kiállítás keretében az AMD egy négy Opteron processzorból álló rendszert mutatott be. Ez az első alkalom, hogy a nagyközönség négy AMD processzorból álló számítógépet láthatott.


Négy Opteron processzoros számítógép az AMD standján (Fotó: The Inquirer)

Az AMD által bemutatott négyprocesszoros rendszeren 64 bites SuSE Linux operációs rendszer és egy 32 bites webszerver futott. A tárolt weboldalakat egy nyolcadik generációs Athlon processzorra épülő, 32 bites Windows XP operácós rendszert futtató munkaállomásról lehetett megtekinteni.

A világ második legnagyobb processzorgyártója korábban már bemutatott egyprocesszoros és kétprocesszoros Athlon és Opteron rendszereket, amelyeken 32 és 64 bites szoftverek futottak, köztük egy 64 bites Microsoft Windows operációs rendszer fejlesztői változata.

A Computex kiállításon több új, az AMD nyolcadik generációs processzorait támogató chipkészlet is debütált. A VIA bejelentette, hogy új chipkészleteket fejleszt az AMD processzoraihoz, amelyeket egyelőre csak "K8 series" néven emleget a vállalat. A kiadott sajtóközleményben mindössze annyi áll, hogy a "K8 series" chipkészletek támogatni fogják az AGP8X felületet és az USB2.0 eszközöket. Pontos terméknevek, vagy megjelnési dátumok nem kerültek szóba, azonban korábban szerzett információink szerint a VIA chipkészletének north bridge-e 8KHTB névre hallgat, a southbrige pedig a már jól ismert VT8235. A későbbiekben egy integrált grafikus vezérlővel rendelkező chipkészlet is várható a tajvani cégtől.

Nem így az ALi-nál, ugyanis a tajvani gyártó hivatalosan is bejelentette M1687 north bridge chipjét és M1563 southbridge chipjét, amelyeket kifejezetten az új AMD processzorokhoz tervezett. Az Opteron, illetve nyolcadik generációs Athlon processzorokat támogató chipset támogatja az AGP8X felületet. Az M1563 southbridge chipben kétcsatornás ATA/133 vezérlő, 10/100 Ethernet kontroller, Memory Stick és SecureDigital interfész is található, a chip ezen felül legfeljebb 6 USB2.0 eszközt képes kezelni.

A SiS755 névre hallgató, nyolcadik generációs AMD processzorokat támogató chipkészletének specifikációiról vagy megjelenési időpontjáról egyelőre nincs hír.


nForce chipkészletes x86-64 Athlon alaplap (Fotó: The Inquirer)

Az NVIDIA is teljes támogatásáról biztosította az AMD-t, és noha a vállalat által kiadott sajtóközlemény pontos termékneveket vagy megjelenési dátumokat nem említ, biztosra vehető, hogy az x86-64 processzorokhoz is készül majd nForce chipkészlet. Annál is inkább, mert a vállalat már a Computexen bemutattott egy nForce-ra épülő nyolcadik generációs Athlon alaplapot.

Az AMD ezen felül bejelentette, hogy számos hardvergyártó -- köztük elsősorban alaplapokon használt elektronikai alkatrészeket készítő cégek, valamint maguk az alaplapgyártók -- fogja támogatni a cég nyolcadik generációs processzorait. Az AMD mögé felsorakozott vállalatok közül az ismertebbek közé az Asustek, az ECS, az MSI, az FIC, a Gigabyte és a Phoenix Technologies tartozik.

Az AMD Hammer integrált DDR memóriavezérlőt tartalmaz, a cég által kifejlesztett HyperTransport pont-pont technológiát kihasználva kommunikál az alaplapi vezérlőchipekkel és a többi processzorral, valamint 0,13 mikronos silicon-on-insulator (SOI) gyártástechnológiával készül a cég drezdai Fab 30-as gyárában.

A Hammer első változata, az asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs Athlon (korábban ClawHammer) processzor várhatóan ez év negyedik negyedévében jelenik meg 3400+ (2 GHz) modellszámozással. Az AMD útiterve szerint még 2003 első negyedévében követi ezt a 4000+ jelölésű változat, míg a többprocesszoros szerverekbe szánt Opteron (korábban SledgeHammer) megjelenése a jövő év első félévében esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról