Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 6. 14:09

A France Telecom a piaci értéknél 64 százalékkal többet adott az Orange részvényeiért

Michel Bon
Michel Bon
A France Telecom SA a piaci értéknél 64 százalékkal magasabb áron vásárolta vissza az Orange SA mobilszolgáltató részvényeit a német E.ON áramszolgáltatótól. Az egykori francia távközlési monopólium 950 millió eurót fizetett a papírokért.

Európa második legnagyobb áramszolgáltatója, az E.ON 9,25 részvényenként eurós árfolyamon adta el papírjait, amelyek piaci értéke a tegnapi tőzsdezáráskor 5,61 euró volt. A düsseldorfi cég 2000 novemberében jutott az Orange SA részvények birtokába, amikor 1,59 milliárd euró készpénzért, részvényért és átvállalt adósságért eladta a France Telecomnak a svájci Orange Communications SA-ban levő 42,5 százalékos részesedését.

A France Telecom és az E.ON között létrejött megállapodás szerint utóbbi február 26. után szabadon piacra dobhatta a kapott 103 millió Orange SA részvényt, illetve a France Telecom biztosította a német céget, hogy június 1. után 9,25 eurós árfolyamon visszavásárolja őket. A France Telecom 11,25 euróért bármikor visszavásárolhatta volna a papírokat.

A francia távközlési cég képtelen 60,7 milliárd eurós adósságállományának csökkentésére, amely azután négyszereződött meg, hogy a France Telecom egyre több mobilszolgáltatóban vásárolt részesedést. A cég részvényárfolyama az idei évben 58 százalékkal csökkent és a Merril Lynch elemzőcég tegnap azt javasolta ügyfeleinek, adjanak túl a France Telecom részvényeiken. A francia vállalat sajtóközleménye szerint nem kívánja piacra dobni a megszerzett Orange SA papírokat.

A France Telecom részvényárfolyama tegnap 2,8 százalékkal 18,07 euróra csökkent, a vállalat piaci értéke így 20,8 milliárd euró. Az Orange papírok árfolyama 2,85 százalékkal 5,77 euróra emelkedett, így a cég piaci értéke 27,5 milliárd euró.

A francia távközlési mamutcég vezérigazgatója, Michel Bon azt ígérte, hogy az elkövetkező három év során vagyoneladás révén 17 milliárd euróhoz juttatja a vállalatot. Bon megszabadulna az olasz Wind mobilszolgáltatóban és a francia Noos kábeltévében szerzett részesedéstől és kiszállna az Eutelsat műholdas vállalatból is.

Az E.ON és versenytársa, az RWE AG az utóbbi években összes távközlési érdekeltségüktől megszabadultak, hogy finanszírozzák áramszolgáltatók, földgázszolgáltók és más közszolgáltatók felvásárlását. Ennek nyomán a német cégek is kezdenek eladósodni.

Az E.ON továbbra is 17,5 százalékos tulajdonosa a Bouygues Telecom SA-nak, illetve 30 százalékban tulajdonrészese az osztrák ONE mobilszolgáltatónak, azonban Erhrard Schipporeit vezérigazgató a múlt hónapban úgy nyilatkozott, az elkövetkező 12 hónap során megszabadulna ezektől a tulajdonrészektől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról