Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. június 18. 11:16

Viszonyok az interneten -- szexoldalak és tartalmuk

Átalakulóban a hazai szexoldalak kínálata: egyre több szájton találni emeltdíjas SMS-ben rendelhető filmeket, s ezzel párhuzamosan az ingyen letölthető pornóvideók megritkultak. A tartalmi kínálat változásával közel egyidőben pedig bezárt a népszerű Licker magazin.

Átalakulóban a hazai szexoldalak kínálata: egyre több szájton találni emeltdíjas SMS-ben rendelhető filmeket, míg az ingyen letölthető pornóvideók megritkultak. A tartalmi kínálat változásával közel egyidőben pedig bezárt a népszerű Licker magazin.

A szexoldalak fenntartása ezidáig nem sok bevételt hozott az üzemeltetők konyhájára: a téma marginális volta miatt a nagy látogatottság sem vonzotta a hirdetőket, ezalól talán csak a szélessávú internetszolgáltatást nyújtók jelentettek kivételt: tavaly az Axelero mert szakítani a jólfésült oldalakon való hirdetés eszméjével, idén pedig az Enternet kezdte támogatni az Ashole szexoldalt. Mindketten ADSL szolgáltatásukat hirdették, nem véletlenül: épp a nagy méretű digitalizált videók gyors letöltése jelenti sokak számára a vonzerőt, hogy belevágjanak a szélessávú internet előizetésébe.

Az SMS-ben rendelhető filmek a szerzői, illetve terjesztői jogokat tekintve "tiszták": a fővárosi Erotika.hu Kft. rendelkezik mindazon jogokkal, melyek alapján a filmek törvényesen letölthetők a szexoldalakról. Egyelőre négy népszerű hazai oldal nyújtja ezeket a szolgáltatásokat: az Ashole, a GoldenGate, az amnézia és a beszédes nevű punci.net. Ezek üzemeltetői kötöttek szerződést az Erotika.hu-val az SMS-ben rendelhető filmekről. A rendszer működése átlátható: az Erotika.hu Kft. szállítja a filmeket, a szexszájtok a saját oldalaikat kínálják fel értékesítési felületként, az SMS-ek fogadásához és pénzre váltásához pedig a MetaSMS Kft. és a D.C.LAX Bt. adja az infrastruktúrát.

Az alig egy hónapja indult új módi máris párhuzamosan futó pletykahadjárattal egészült ki: egyesek szerint az Erotika.hu azzal fűzi be az szexoldalakat, hogy hivatkozik a kínálatukban szereplő kétes jogtisztaságú filmekre, majd jelzi, hogy az egyik erotikus oldallal szemben már keresetet adtak be a szerzői jogok megsértése miatt, és félmillió forintos bírság fenyegeti az üzemeltetőt, valamint állítólag internetszolgáltatók is tevékenyen közreműködnek nem jogtiszta filmeket kínáló oldalak bezárásában. A magát megnevezni nem kívánó szakmaközeli hírforrás szerint ezzel a nyomásgyakorlással hódít piacot a jogtiszta filmjeivel kereskedő Erotika.hu Kft.

Az Enternet Kft. marketingese szerint nem kísérik figyelemmel, hogy melyik pornóoldal milyen forrásból meríti tartalmát. Ezidáig nem érkezett hozzájuk megkeresés bármelyik pornófilm, vagy szexoldal letiltására, valamint saját maguk sem kezdeményeztek ilyet. Az Ashole támogatásáról pedig a cég felsővezetése döntött, ezért ennek hátteréről sem tudott információkat adni az Enternet illetékese.

[oldal:Erotika és Erotika.hu]

Az Erotika.hu Kft. ügyvezetője kérdésünkre határozottan cáfolja, hogy a jogtisztaság emlegetésével akarnának nyomást gyakorolni a pornóoldalakra. Mint mondja, már csak azért sem lehet igaz a hír, mivel ezidáig senkit nem kerestek meg ajánlatukkal, a jelentkezők maguk keresték az Erotika.hu Kft-t. Az cég ráadásul igen erős szűrőt is alkalmaz a magukat kínáló, szerződéskötésre jelentkező szájtok kiválasztásánál: csak nívós, nagy látogatottságú szexoldalak jöhetnek számításba, mint csatlakozó forgalmazók. Tehát szó nincs arról, hogy több weboldal fenntartóját is megkeresték volna, épp ellenkezőleg, nem is céljuk túlontúl szélesre tárni a kaput a számtalan erotikus tartalmú oldal előtt.

Az Erotika.hu az általa forgalmazott filmeket nem csak hazai internetes oldalakon teheti közszemlére, hanem a világháló minden zugába érvényes úgynevezett IP vetítési joggal rendelkezik. Ennek ellenére a cég most a hazai piacra koncentrál, s további erotikus szolgáltatások indítását tervezgeti, mint például a magyar kandi kamerát és a -- szintén interneten keresztül közvetített -- live show-t.

A jogtulajdonosként rendelkezésére álló eszköztárat tekintve a cég vezetője nagyvonalú. Mint mondja, azon filmek esetében, melyeknek terjesztői jogával ő rendelkezik, biztos nem lesz elnéző, ha a partneri rendszeren kívül eső weboldalon bukkan fel, de a perdömping helyett a közönségkiszolgálásra helyezi a hangsúlyt. A szexlapokon szereplő képekről szólva pedig nem is reméli, hogy valaha megérni beszállni az üzletbe, hiszen irgalmatlan mennyiségről van szó, s nem ritka, hogy megállapíthatatlan a kép eredete.

A honi szexkultúra befolyásolóinak némelyikére nem egyszerű rábukkanni. A www.licker.hu domain tulajdonosa egy pécsi Kft., mely webdesignnel és internetes fejlesztésekkel ugyan foglalkozik, de a szájt tartalmi feltöltésével már nem. A domaint ők védték le, s irányították a lap tényleges gazdájának birtokában lévő tárhelyre. A domaint tulajdonló cég képviselője -- állítása szerint -- tőlünk hallott először a Licker bezárásáról. A lapot üzemeltető fiatalemberrel végül kémfilmekből ismert konspirációs praktikákat idéző módon tudtunk csak beszélni. Az ő emléke szerint Kósa Gábor vette fel vele a kapcsolatot, aki az Erotika.hu szolgáltatását ajánlotta. Az Erotika.hu nyomásgyakorlásának tényét határozottan tagadja, ám elismeri: az oldal nem a szélessávú internetkapcsolat megszűnése miatt húzta le a rolót. Több -- részint személyes -- ok is közrejátszott a Licker bezárásában, az Erotika.hu ajánlata, s a példában említett félmillió forint kárértékű kereset azonban legfeljebb csak az utolsó csepp volt a pohárban, semmiképp sem közvetlen kiváltó ok.

A bíróságra benyújtott keresetről szóló hírt az Ashole szintén névtelenséget kérő szerkesztője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja. Ismereteink szerint a Levélpressz Kft. nyújtott be keresetet a szájtnak korábban hostingszolgáltatást nyújtó cég ellen azzal, hogy az egyik bizarrabb pornófilmje a jogtulajdonos engedélye nélkül letölthető az Ashole-ról s félmillió forintnyi kártérítést követel. Egyelőre azonban még a kereset elfogadásáról vagy elutasításáról sem döntött a bíróság. Az eset érdekessége, hogy azóta az Ashole is és a Levélpressz is partnere lett az Erotika.hu-nak, a jogtisztán letölthető szexfilmek internetes forgalmazójának.

A Goldengate-et üzemeltető Magyar Csaba emlékezete szerint Kósa Gábor, a clio.hu oldal szerkesztője kereste meg, s kínált belépési lehetőséget a jogtisztán letölthető filmek világába, s mindmáig rajta keresztül tartja a kapcsolatot az Erotika.hu-val. A laptulajdonos szerint lassan vége az ingyenes szemlegeltetés korszakának, az erotikus tartalomért is fizetni kell hamarosan. Jóslata szerint akár már őszre eltűnhetnek a magyar pornólapokról az ingyen letölthető filmek.

Ha ingyenes nem is, ám talán némileg színesebb lesz tehát a honi internetes szexfilm-kínálat, bár az már most látható, hogy egyre szűkül a filmek elérhetősége: mind kevesebb oldalról tölthetők le az mpeg-ek és avi-k. Bár a lapok némelyike -- hasonlóan a Lickerhez -- talán kénytelen lesz lehúzni a rolót, ez azonban a bevételt nem hozó tevékenységgel foglalatoskodóknak talán csak múló fájdalmat okoz majd: több idő jut majd akár arra is, hogy SMS-ben a korábbi konkurens laptól rendeljen lefekvés előtti esti videót.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról