:

Szerző: Barna József

2002. június 17. 20:15

A piaci újonc Albatron elkötelezett a DDR400 mellett

[DigiTimes] Amint arról korábban beszámoltunk, az év eleje óta alaplap- és videokártya-gyártással és forgalmazással is foglalkozó tajvani Albatron Technology az elsők között jelentette be DDR400 memóriamodulokat is támogató KX400+ típusjelű alaplapját, mely AMD Athlon XP/Duron processzorokat képes fogadni. A cég elkötelezettségét mutatja a teljesítményhajhász felhasználók és a mostoha sorsú szabványtervezet iránt, hogy nemrég bejelentette Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt DDR400-kompatibilis termékét is. Az i845E lapkakészletre épülő alaplap a gyártó szerint garantáltan együttműködik a DDR400 memóriákkal. A termék sorozatgyártása július elején kezdődik meg.

[DigiTimes] Amint arról korábban beszámoltunk, az év eleje óta alaplap- és videokártya-gyártással és –forgalmazással is foglalkozó tajvani Albatron Technology az elsők között jelentette be DDR400 memóriamodulokat is támogató KX400+ típusjelű alaplapját, mely AMD Athlon XP/Duron processzorokat képes fogadni. A cég elkötelezettségét mutatja a teljesítményhajhász felhasználók és a mostoha sorsú szabványtervezet iránt, hogy nemrég bejelentette Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt DDR400-kompatibilis termékét is. Az i845E lapkakészletre épülő alaplap a gyártó szerint garantáltan együttműködik a DDR400 memóriákkal. A termék sorozatgyártása július elején kezdődik meg.

A cég elnöke, Jack Ko elmondta, hogy noha a DDR400 memóriák piaci részesedése még a negyedik negyedévben sem lépi túl a 20-30%-ot (véleményünk szerint pedig még optimistább nézet az, hogy egyáltalán az alsóbb értéket megközelíti), az Albatron bizakodó a kvázi-szabvány jövőjével kapcsolatban. Többek között azért, mert az egymással versengő VIA és SiS egyaránt már jelenleg is (vagy hamarosan) kínál DDR400-támogatással is bíró alaplapi chipkészleteket.

Ugyanakkor mivel jelenleg a magas gyártási költségek miatt igen kis mennyiségben férhetőek hozzá a kiskereskedelemben a DDR400 memóriamodulok, az Albatron két memóriagyártó céggel is megállapodást kötött ezek ellátásának biztosítása érdekében: az A-DATA Technology és a Weblink International készít Winbond chipes modulokat az Albatron termékei mellé.

Amint arról beszámoltunk, az Albatron KX400+ a VIA KT333 chipsetre épül, ám a gyártó szerint túlhajtással garantáltan működtethető 400 MHz-es memóriasebességgel. Az Albatron ezért elsősorban a hardverbütykölés szerelmeseinek szánja termékét.

A lapon 3 DIMM foglalat található, melyekbe összesen 3 Gbyte-nyi DDR memória helyezhető. A KX400+ egy 4x AGP, 6 PCI és 1 CNR-foglalattal lett ellátva, valamint 6 USB-eszközt támogat. Ezen túlmenően, s ez már semmiképpen sem tekinthető újdonságnak, ATA-133-as perifériákat is kezel. A lap különlegessége a BIOS Mirror, BIOS-meghibásodás esetén megoldást nyújtó, illetve a Voice Genie hibajelző technológia.

Az Albatron Technology (korábbi nevén Chun Yun Electronics) 1984-ben alakult, ám egészen mostanáig kizárólag multimédiás monitorokat, megjelenítőket és kivetítőket forgalmazott. Tavaly csatlakozott a céghez a világ egyik legnagyobb alaplapgyártó cégének, a Gigabyte-nak az egyik alapítója, Jack Ko (2002-től vezérigazgató), aki úgy döntött, tehetséges mérnököket maga köré gyűjtve létrehoz egy, a felhasználók igényeit szem előtt tartó, egyedi termékekkel jelentkező újabb vállalatot, és újra ringbe száll az igen kiélezett alaplappiacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.