:

Szerző: roberto

2002. június 5. 21:20

Négy évet vártunk erre a pillanatra: megjelent a Mozilla 1.0

A Mozilla böngészőprogram-csomag fejlesztését koordináló Mozilla Organization ma bejelentette a szoftver első verzióját. A nyílt forráskódú, friss internetes szabványokat támogató programcsomag egy olyan keresztplatformos szoftver, amelynek a segítségével csaknem minden internetes tennivalónkat elvégezhetjük, a csomag a webböngészőn kívül egy levelezőprogramot, egy webszerkesztőt és egy IRC klienst is tartalmaz.

MozillaA Mozilla böngészőprogram-csomag fejlesztését koordináló Mozilla Organization ma bejelentette a szoftver első verzióját. A nyílt forráskódú, friss internetes szabványokat támogató programcsomag egy olyan keresztplatformos szoftver, amelynek a segítségével csaknem minden internetes tennivalónkat elvégezhetjük, a csomag a webböngészőn kívül egy levelezőprogramot, egy webszerkesztőt és egy IRC klienst is tartalmaz.

A Mozilla felvértezhető Java2 futtatókörnyezettel és különféle Netscape pluginekkel (pl. Macromedia Flash, RealPlayer, Acrobat Reader), de ezek a szoftverek védjegyzett voltuk miatt természetesen nem részei a nyílt forráskódú Mozilla disztribúciónak. A Mozilla különféle fejlesztői változataira épült a teljes Netscape 6-os böngészőprogram-család. A Netscape következő, 7-es szériája pedig a most megjelent Mozilla 1.0-ra fog épülni.

A frissen kiadott programcsomag számos fejlesztő több éves munkájának eredménye. A program fogadtatásáról szóló korai hírek vegyesek, egyes vélemények szerint a szoftver még nem érett meg a kiadásra, mások viszont nagyon is stabilnak és használhatónak tartják, annak ellenére, hogy a Mozilla nyilvános hibaadatbázisában ezrével találhatók kisebb-nagyobb ki nem javított hibák, a programleállást okozó ismert hibák száma pedig 500 körül jár. Ez általában nem jellemző egy 1.0-ás verziószámú nyílt forráskódú szoftverre.

Ugyanakkor arról sem érdemes megfeledkeznünk, hogy az egyéb népszerű webböngészők (Internet Explorer, Opera) forráskódja zárt, így csak az azokat fejlesztő cégeknek van esélye arra, hogy hibaadatbázist és hibastatisztikát vezessenek, a felhasználó legfeljebb a programhoz kiadott hibajavítások és frissítések gyakoriságából vonhat le következtetéseket.

A MozillaQuest magazin hírei szerint az AOL-Time Warner Netscape divíziója sürgette leginkább a Mozilla 1.0 minél korábbi megjelenését, hogy az arra épülő Netscape 7.0-val egy újabb támadásba kezdhessen a böngészők évek óta tartó háborújában. Az erre vonatkozó találgatásokat a Mozilla 1.0rc2-re épülő Netscape 7.0pre1 megjelenése csak tovább erősítette.

Akárhogy is, a program megérkezett, és sokan gondoljuk úgy, hogy a napi munka során rendkívül jól használható. Ezt bizonyítja az is, hogy az FSF (Szabad Szoftver Alapítvány) magyarországi aktivistái érdemesnek tartották a szoftvert a honosításra, és vélhetően néhány napon belül elkészül a végleges Mozilla 1.0-hoz is a magyar nyelvi csomag.

A szoftver a mozilla.org-ról tölthető le forráskódban, valamint Windows 95/98/Me/NT/2K/XP rendszerekre, Mac OS 8.5, 8.6, 9.x és X rendszerekre, Linuxra, FreeBSD-re, OpenVMS-re, OS/2-re és Tru64 UNIX-ra fordított futtatható kódot tartalmazó csomag formájában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.