Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 25. 18:10

A Sun bemutatta Sun ONE Application Server 7 termékét és új üzleti modelljét

[NetAktív] A Sun Microsystems bemutatta új Sun ONE Application Server 7 termékét,

[NetAktív] A Sun Microsystems bemutatta új Sun ONE Application Server 7 termékét, valamint új üzleti modelljét, amellyel alapjaiban készül megváltoztatni a webes szolgáltatások kiépítésének gazdasági modelljét.

A Sun új modellje szerint a Java alapú alkalmazásszervert a vállalatok és a független szoftvergyártók (ISV) számára ingyenesen fogják biztosítani minden vezető platformon (Solaris, Linux, Windows, HP-UX és AIX). Így az ár, mint a választást elsődlegesen befolyásoló tényező már alig fog szerepet játszani a döntéshozatal során, s a vásárlók szabadon választhatják vállalati alkalmazásaik integrációjához a kiemelkedő teljesítményt, méretezhetőséget, magas szintű rendelkezésre állást és a Suntól megszokott megbízhatóságot, valamint a többi Java alapú (J2EE) alkalmazásszerverrel való kompatibilitást.

A Sun ONE platform lelke, a Sun ONE Application Server 7 háromféle kivitelben lesz elérhető. Az első a Sun ONE Application Server, Platform Edition, amelynek licence ingyenes a vállalatok és a független szoftvergyártók (ISV) számára. A nagyteljesítményű Java alkalmazásszerver így elérhetővé válik azon vállalatok számára is, ahol mindezidáig az alkalmazásintegráció költségmegtakarítási szempontból elmaradt. Ez a változat kerül beépítésre a Solaris 9 operációs környezetbe, a Linux, Windows, HP-UX és AIX platformokra pedig a termék ingyenesen letölthető a Sun weboldaláról. A Platform Edition változat későbbi bővítése problémamentes átállást biztosít a két nagyobb teljesítményű Standard és Enterprise változatokra.

A következő verzió a Sun ONE Application Server, Standard Edition az alapváltozatnál több, üzemeltetési és felügyeleti funkcióval ellátott, például távoli adminisztrációval és rendszerfigyeléssel bővített, amely kifejezetten nagyméretű és nagy teljesítményt igénylő vállalati alkalmazásokhoz ajánlott.

A harmadik változat a Sun ONE Application Server, Enterprise Edition, amely a legnagyobb teljesítményt nyújtó termék, s olyan kritikus alkalmazásokhoz is ideális, mint a Sun által szabadalmaztatott, korábban a Clustra Systemstől megvásárolt Always On technológia. A rendszer tulajdonképpen soha nem igényel felhasználói beavatkozást, mivel a termék a hibák okát automatikusan meghatározva a rendszert eredeti állapotába állítja vissza.

A Sun ONE Application Server 7 és a szintén J2EE alapú Sun ONE Portal Server 6-tal együtt teljeskörű portálmegoldás alakítható ki. Szintén ideális az integrálhatóság a Sun ONE Directory és a Sun ONE Identity szerverekkel, amelynek révén a hozzáférést szabályzó irányelvek kezelése, a felhasználói felügyelet, valamint az egypontos bejelentkezés válik lehetővé. A Sun ONE Integration Server 3-mal együtt, a Java Message Service felületen keresztül teljes körű üzletifolyamat-kezelési, vállalati alkalmazásintegrációs és B2B integrációs platform hozható létre. Mivel a Sun ONE Application Server fő moduljai a J2EE 1.3 platformra épülnek, ezért az újonnan fejlesztett alkalmazások más J2EE technológia alapú alkalmazásszervereken is tökéletesen futnak.

A Sun ONE Application Server termékcsalád kimagasló teljesítményre képes, jelenleg a piac leggyorsabb és legbiztonságosabb HTTP alrendszere, tartalmazza a díjnyertes Sun ONE Web Servert, illetve az egyik Java Message Service (JMS) API egyik leggyorsabb implementációját biztosítja, amely a mérések szerint a konkurrens IBM MQSeries termékénél tízszer gyorsabb. A J2EE alapú alkalmazások és XML alapú webes szolgáltatások készítését pedig a szintén szorosan integrálható Sun ONE Studio 4 szoftver biztosítja.

A Sun ONE Application Server 7 Platform és Standard kiadásai Solaris és Windows platformokon szeptemberben jelennek meg. Az előbbi változat célja a fejlesztés és üzemeltetés; a karbantartás és a terméktámogatás extra költség. A Standard kiadás ára CPU-nként 2000 dollár. A Platform kiadás további változatai 2002 végére jelennek meg, Linux, HP-UX és AIX platformokra. A vállalati kiadás 2003 elejétől lesz kapható, CPU-nként 10 ezer dolláros áron. Az új Sun ONE Application Server a Sun referencia-architektúráiba, illetve a Sun CRS (Customer Ready Systems) programba is bekerül. Ennek célja, hogy a Sun ONE termékeket még a Sunnál összeépítve más saját vagy külső termékekkel szállítsák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról