Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. június 3. 21:44

A KPNQwest-csőd magyarországi hullámai

A csődbe jutott holland KPNQwest hálózatának leállítása nehéz helyzetbe hozná a hazai internetezőket is: egyfelől ezen a hálózaton keresztül bonyolódik az európai internetforgalom 40 százaléka, másfelől több hazai szolgáltató, így a GTS-Datanet, a UPC és a PanTel is az EuroRing hálózatát igénybe véve köti össze ügyfeleit a nagyvilággal.

Korábban hírt adtunk már róla, hogy a holland KPNQwest csődeljárása során felmerült a szolgáltató napi egymillió dolláros üzemeltetési költséget felemésztő EuroRing optikai adatátviteli hálózatának leállítása is. A leállítás kétszeresen is nehéz helyzetbe hozná a hazai internetezőket: egyfelől ezen a hálózaton keresztül bonyolódik az európai internetforgalom 40 százaléka, s ha ez más gerinchálózatra terhelődne, érezhető lassulást okozna a külföldi internetoldalak elérésében. Másfelől több hazai szolgáltató, így a GTS-Datanet, a UPC és a Pantel is közvetlenül az EuroRing hálózatát igénybe véve köti össze ügyfeleit a nagyvilággal.

Az EuroRing hálózata Európában 18 ország mintegy 60 városát és 18 hosting centerét köti össze 25 000 kilométernyi optikai kábellel. A teljes gerinchálózat, mely az amerikai és az ázsiai földrészt is összeköti -- s melynek csak egy része az EuroRing -- 300 000 kilométer hosszúságú. Az Európa internethálózatának gerincét jelentő hálózat a holand KPN és az amerikai Qwest szolgáltatók egyesülésével, majd a KPNQwest néven tovább szolgáltató új formáció nem csillapodó étvágyának következményeképpen bekebelezett GTS-hálózat, az Ebone csatlakozásával jött létre. Az Ebone egy távközlési szakértő szerint még az új tulajdonos kebelén is megőrizte viszonylagos (fizikai) fügegtlenségét, ami azért fontos, mert a KPNQwest hálózat lekapcsolásakor az Ebone még továbbműködhet -- legalábbis a szakértő elképzelhetetlennek tartja, hogy ne ez legyen a menetrend. Ezt a forgatókönyvet azonban cáfolta Mártity Zóra, a GTS-Datanet marketingvezetője: mint mondta, ha a KPNQwest hálózatát lekapcsolják, az az Ebone leállását is jelentené.


A KPNQwest európai hálózati térképe

Az Ebone az idén márciusban létrejött új hálózat európai gerince volt: míg a Qwest hálózata elsősorban az Egyesült Államokon belül, a KPNQwest pedig Európa nyugati felén kötötte össze a városokat (a KPN-hálózat Prágától nyugatra húzódott), az Ebone Bukarestet és Moszkvát is összekötötte New Yorkkal. Így lett a két hálózatból egy világszövedék. Korábban az Ebone hálózatán bonyolódott az európai internetforgalom 25 százaléka, nemrég ez integrálódot a KPNQwest-gerincbe, s a kettő együtt adja az európai forgalom 40 százalékának az infrastruktúrát.

[oldal:A hálózat csapdájában]

Mártity Zóra, a GTS-Datanet Távközlési Kft. marketingvezetője hangsúlyozta, hogy a KPNQwest hálózat nem állt le, csupán egy, erre a végső eshetőségre vonatkozó figyelmeztetés hangzott el. A GTS-Datanet konkrétan egyetlen magyarországi szolgáltatóval sem áll olyan szerződéses kapcsolatban, melynek tárgya a KPNQwest hálózatának igénybevétele lett volna. Ezeket a szerződéseket a KPNQwesttel kötötték a szolgáltatók, így az esetleges leállás magyarországi következményeit tekintve a GTS-Datanetnek csak a saját ügyfeleivel kell törődnie. A marketingvezető kiemelte, hogy már szervezik annak a back-up hálózatnak a kialakítását, melyet abban az esetben vetnének be, ha a KPNQwest-vonalakat valóban lekapcsolnák. Ennek költségéről azonban nem nyilatkozott Mártity, azt azonban elmondta, hogy cégcsoporton belül olcsóbban jutotak hozzá a KPNQwest nyújtotta szolgáltatásokhoz, így a most előállt helyzetben többletkiadással kell számolnia a GTS-Datanetnek is.

Hagymásy András a UPC kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a UPC európai gerinchálózata az AORTA (Always On Real Time Access), mely például Amszterdamot, Frankfurtot, Strasbourgot, Párizst, Brüsszelt és Londont 2,5 gigabites sebességgel köti össze, részben valóban a KPNQwest hálózatán keresztül fogadja és továbbítja az adatokat. A lekapcsolás lehetőségének híre váratlanul érte a UPC-t, péntek délután kezdték el annak szervezését, hogy tartalékösszeköttetés álljon készenlétben. Ez nem lehetetlen feladat, mivel az adatátviteli kapacitást tekintve kínálati piac van, így a hétvégére Bécs felé már egy elkerülő útvonalat sikerült kialakítani. Ez a kerülőút egyébként jobbnak bizonyult az eddig használatosnál, így az előfizetők a változást minőségi javulásként észlelhették.

A 75 százalékban KPN-tulajdonú PanTel -- mely több hazai ISP részére nyújt szolgáltatásokat -- már szintén alternetív útvonalak kialakításán dolgozik -- mondta Jankó Attila, a távközlési vállalat műszaki igazgatója. A kialakult helyzet váratlanul érintette a PanTelt is, a hálózat leállítása példa nélkül álló fenyegetettséget jelent -- ezért nem is számolt ezzel a lehetőséggel a szakma sem, noha voltak olyan előjelek, melyek arra utaltak, nagy a baj. A PanTel hálózatának egy része már most is redundáns, ezért csak azokkal a szakaszokkal kell foglalkozniuk, ahol a másodlagos vagy harmadlagos vonalat is a KPNQwest adja. Jankó Attila szerint, ha mégis bekövetkezne a KPNQwest-hálózat leállítása, az biztos, hogy átmeneti zavarokkal járna, amit az internetezők is megéreznének függetlenül attól, hogy az ő szolgáltatójuk igénybe veszi-e a holland-amerikai cég szolgáltatását, vagy nem. A vonalak kiváltása és az alternatív hálózat kialakítása nem kevés többletkiadást jelent a PanTelnek is, hiszen amíg el nem dől el a KPNQwest sorsa, két hálózatot is fenn kell tartani -- igaz, ebből az egyiken nem lesz forgalom, csak tartalékként tekintenek rá. Jankó szerint legkésőbb egy-két hónapon belül eldől, hogy maradnak-e a KPNQwestnél, vagy teljesen átállnak egy másik szolgáltató gerinchálózatára.

Számtalan kérdés nyitva maradt, amelyekre talán csak a csődeljárás végén kapunk majd megnyugtató választ. Azt sejteni lehet, hogy a KPNQwestet feldarabolják és úgy értékesítik. Bár kérdéses, hogy egy alapvetően kínálati piacon, ahol igazán bőséges a szabad adatátviteli kapacitás, melyik cég vállalja fel egy ilyen -- egyébként tényleg minőségi -- hálózat felvásárlását. Különösen most, hogy a távközlési ágazat gyengélkedik, s -- rossz ómen -- a most eladásra kínált infrastruktúra is csak két hónapig volt a KPNQwest birtokában.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról