Szerző: roberto

2002. június 10. 09:28

A Mozilla újralicencelési projektje már csak négy hackert keres

[Mozilla.org, LinuxToday] A Mozilla fejlesztői tavaly ősszel úgy döntöttek, hogy a Mozilla böngészőprogram-csomagot új licenceléssel fogják kiadni. A forráskód bizonyos részeire eddig ugyanis vagy csak a Netscape Public License (NPL), vagy csak a Mozilla Public License (MPL) vonatkozott, más részeire pedig a már említett két licenc valamelyike, plusz a GNU General Public License (GPL) és/vagy a GNU Lesser General Public License (LGPL). Az újralicencelési projekt célja az, hogy a Mozilla kódjának minden részére egységesen ugyanolyan feltételek vonatkozzanak, ezt úgy érik el, hogy a forráskódot párhuzamosan háromféle licenc alatt adják ki: [M|N]PL, LGPL és GPL alatt. Az újralicencelési folyamat még mindig nem fejeződött be, a dolog azért húzódik ilyen sokáig, mert mindenkinek, aki hozzáadott valamit a Mozilla forráskódjához, beleegyezését kell adnia az új, hármas licenceléshez.

Missing Hacker[Mozilla.org, LinuxToday] A Mozilla fejlesztői tavaly ősszel úgy döntöttek, hogy a Mozilla böngészőprogram-csomagot új licenceléssel fogják kiadni. A forráskód bizonyos részeire eddig ugyanis vagy csak a Netscape Public License (NPL), vagy csak a Mozilla Public License (MPL) vonatkozott, más részeire pedig a már említett két licenc valamelyike, plusz a GNU General Public License (GPL) és/vagy a GNU Lesser General Public License (LGPL). Az újralicencelési projekt célja az, hogy a Mozilla kódjának minden részére egységesen ugyanolyan feltételek vonatkozzanak, ezt úgy érik el, hogy a forráskódot párhuzamosan háromféle licenc alatt adják ki: [M|N]PL, LGPL és GPL alatt. Az újralicencelési folyamat még mindig nem fejeződött be, a dolog azért húzódik ilyen sokáig, mert mindenkinek, aki hozzáadott valamit a Mozilla forráskódjához, beleegyezését kell adnia az új, hármas licenceléshez.

A Mozilla újralicencelési projektnek a terv keresztülviteléhez tehát minden olyan fejlesztővel, aki csak egy sor kódot is hozzáadott a Mozillához, újra fel kell vennie a kapcsolatot. Jelenleg már csak négy olyan emberről tudnak, akivel még semmilyen módon nem sikerült kapcsolatba lépni. Bárki, aki tud valamit a www.mozilla.org/MPL/missing.html oldalon feltüntetett emailcímekhez tartozó személyekről, írjon a relicensing@mozilla.org címre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról