Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
IoT + VR + AI in da house! >>>> HWSW mobile!, november 29-30!

A világ második legnépszerűbb nyílt forráskódú webszervere

roberto, 2002. június 29. 00:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ha linuxos webszerverről van szó, a legtöbben azonnal az Apache-ra gondolnak. Kétségtelen, hogy az Apache a legnépszerűbb webszerverszoftver napjainkban, most azonban mégsem az Apache-ról, hanem egy jóval kisebb, szerényebb tudású, de méltatlanul mellőzött programról, a thttpd-ről szeretnénk egy rövid áttekintőt adni.

Ha linuxos webszerverről van szó, a legtöbben azonnal az Apache-ra gondolnak. Kétségtelen, hogy az Apache a legnépszerűbb, és a legtöbb site-on használt webszerverszoftver napjainkban, most azonban mégsem az Apache-ról, hanem egy jóval kisebb, bizonyos szempontból valóban szerényebb tudású, de szerintem méltatlanul mellőzött programról, a thttpd-ről szeretnék egy rövid áttekintőt adni.

Thttpd-vel a világ összes webszerének körülbelül 1 százalékána fut, a Netcraft webszerver-statisztikáiban a program kiemelt helyen utoljára egy éve szerepelt, a 2001-es év május havi adatai szerint a thttpd-felhasználók akkori aránya akkor 1,29% volt. Egy éve tehát a thttpd volt a hetedik leggyakrabban használt webszerverszoftver (jelenleg a nyolcadik), a nyílt forráskódú szerverek közül pedig a második. Ennek az "előkelő" 1,29%-os részesedésnek a visszaszerzésére már igen kevés az esély, ugyanis a webszerverek két legnépszerűbbike, az Apache és a Microsoft IIS folyamatosan szorítja ki a vetélytársakat a küzdőtérről, az elmúlt hónapban ez a két szoftver futott az aktív site-ok csaknem 92 százalékán. Az új webszerver-telepítések során szinte kizárólag a két domináns szoftver közül szokás választani, pedig az adott feladathoz lehet, hogy egy egyszerűbb -- és könnyebben kezelhető -- program is megfelelő lenne.

A thttpd a legtöbb rendszergazda számára számára teljesen ismeretlen, ez nem is csoda, hiszen a szabad operációs rendszereken az Apache uralkodik. Az utóbbi egy évben történt egy kis felpezsdülés, izgalmas új technológia tört be a linuxos világba -- persze valódi hatásokról még nem beszélhetünk. A 2.4-es kernel megjelenésével felbukkantak a kerneles webszerver-technológiákra épülő megoldások: a khttpd és a Red Hat Tux nevű szervere. A kernelszintű httpd-gyorsítás azonban inkább csak kiegészítője a felhasználói térben futó démonoknak, a statikus tartalmat a kernel egyszerűen a hálózati eszközre másolja, míg a dinamikusan összeálló tartalomra irányuló kéréseket továbbítja a webszerver-démonnak. Talán ez a webszerver-technológiák jövője, ez a cikk mégis egy teljesen felhasználói térben futó démonnal foglalkozik, amellyel csaknem olyan hatékonyan működtethetjük webszerverünket, mint a kerneles technológiát alkalmazó társaival.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Idén ismét önálló szekciót kapnak a feltörekvő technológiák a HWSW mobile! konferencián. November 29-30!