Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 19. 13:39

Piacon az Albatron KX400+ alaplap

A piaci újonc tajvani Albatron nemrégiben jelentette be KX400+ alaplapját, amelyet elsősorban a barkácsoló kedvű, túlhajtással kacérkodó otthoni felhasználóknak ajánl.

A piaci újonc tajvani Albatron nemrégiben jelentette be KX400+ alaplapját, amelyet elsősorban a barkácsoló kedvű, túlhajtással kacérkodó otthoni felhasználóknak ajánl.

Az Albatron KX400+ alaplap a VIA KT333 chipkészletre épül, azonban nem hivatalosan támogatja a DDR400 SDRAM-ot is. Az ATX formátumú alaplapon a SocketA processzorfoglalat mellett 1 AGP, 5 PCI és 1 CNR aljzat kapott helyet. Memóriafoglalatból 3 áll rendelkezésre.

A feltörekvő tajvani gyártó figyelemre méltó szolgáltatásokkal látta el alaplapját, ezek közé tartozik a 5.1 csatornás ALC650 audiovezérlő és a "Voice Genie" nevű, négy nyelven (angol, német, japán, kínai) beszélő hibakereső rendszer, amely élőszóval hívja fel a felhasználó figyelmét a POST (power on self-test) közben bekövetkező esetleges rendellenességekre. A félresikerlüt BIOS-frissítések és a vírusok ellen a "BIOS mirror" véd, gond esetén a gyártó által eredetileg az alaplappal szállított BIOS-t egy kapcsoló segítségével pár pillanat alatt visszaírhatjuk és az alaplapot ismét működőképes állapotba hozhatjuk.

Az Albatron KX400+ természetesen támogatja a túlhajtást is, azonban mai szemmel nézve kicsit régimódian, ugyanis a szorzót (5-10,5) és a front side busz órajelet (100/133/166 MHz) a BIOS-ból, illetve alaplapi DIP-kapcsolók segítségével is be lehet állítani, egyedül a processzor és a memória feszültsége az, amelyet mindenképp a BIOS-ban kell módosítani, ha szükséges. A túlhajtók védelmét szolgálja az OTP (Over Temperature Protection) hővédelmi eljárás, amely bizonyos hőmérséklet túllépése esetén lekapcsolja a rendszert.

A doboz az alaplapon kívül egy USB-kivezetést (2 csatlakozóval), egy driver CD-t, IDE- és FDD-kábeleket és egy kézikönyvet tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról