Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. június 22. 14:42

Internetes hírszolgáltatók -- 2002. május

A Hírkereső több mint 50 hazai portáloldal számtalan rovatának híreit kíséri figyelemmel 2000 szeptembere óta. A tartalomszolgáltatók híreiből havi statisztika készül, melyből hónapról hónapra nyomon követhető az interneten megjelenő hírek számának alakulása, az online média termékenysége.

2002 májusában 30 708 hírt, cikket, elemzést, közleményt jelentettek meg a vizsgált hazai tartalomszolgáltatók, ami közel ugyanannyi, mint áprilisban (31 073). Úgy tűnik, a hazai internetes hírszolgáltatók havi harmincezres hírmennyisége az on-line szerkesztőségek kapacitásának felső határát jelzi. A legtöbb hírt közzétevő tartalomszolgáltatók sorrendjében májusban sem történt változás.
lap összes
hír
napi
átlag
MNO 3984 129
[origo] 2347 76
Index 2269 73
RTL KLUB 1612 52
Figyelő 1236 40
Az eddigi vezető hármasfogat, az MNO-Index-[origo] együttese megmaradt. A napi hírátlag alapján összeállított sorrend a mellékelt táblázatból kiolvasható. Látható, hogy az MNO továbbra is jócskán megelőzi a többi hírszolgáltatót: a lap egyértelmű elkötelezettje a hírversenynek.

Előző havi teljesítményükhöz képest a legnagyobb változást szintén az MNO eredményei mutatták, melynek oldalain 562-vel több hír jelent meg, ami az áprilisi hírmennyiség 116 százaléka. A hírek számának jelentős növekedése volt tapasztalható az RTL KLUB ONLINE-nál (217-tel több hír, ami az előző havi hírmennyiség 115 százaléka), valamint a Tőzsdefórumnál (129 -- 118 %). A hírek számának csökkenését lehetett ugyanakkor tapasztalni az Indexnél (-566 -- 80 %), a Hunnia.netnél (-246 -- 82 %) és a Napi Gazdaság internetes változatánál, a Napi Online-nál (-159 -- 88 %). Korábban szóltunk a Stop! hírportál saját anyagának folyamatos csökkenéséről. A tendencia annak ellenére tovább folytatódik, hogy a lap egyre több esetben folyamodik a szóhű utánközlés módszeréhez, s további érdekesség, hogy a hónap másik nagy visszaesője, a Hunnia.net szintén felhasznája más lapok híreit. Tekintve, hogy tartalmi elemzésre nem, csak a hírverseny számszerűsítésére törekszünk, így sajnos megbecsülni sem lehet, hogy a havi harmincezres hírmennyiség mekkora hányadát teszik ki a hasonló "körforgó" hírek.

A vertikális portálok havi áttekintésekor ebben a hónapban a pénzügyi-gazdasági szájtok híreire fókuszáltunk. A Hírkereső külön oldalon, a http://gazdasag.hirkereso.hu/ címen gyűjti

lap havi
hír
napi
hír
FigyelőNet 1394 44,97
Napi Online 1168 37,68
Portfólió 882 28,45
Tőzsdefórum 834 26,9
[origo] Üzleti Negyed 401 12,94
Index gazdaság 259 8,35
e-Világgazdaság 210 6,77
Privátbankár 107 3,45
a gazdasági lapok és rovatok híreit. A szemlézett lapok túlnyomó többsége vertikális portál, kifejezetten gazdasági profilú lap, ám két általános tematikájú hírszájt, az Index és az [origo] gazdasági rovata is megtalálható a témakört felölelő oldalon. A 2002. májusi hírmennyiség szolgált a mellékelt táblázat sorrendje kialakításánának alapjául. A havi hír oszlopban áttekinthető a májusban megjelent hírek (cikkek, elemzések stb.) száma, a napi hír oszlop pedig a naponta megjelentet anyagok átlagos számát jelzi (naptári napokat -- májusban tehát 31-et -- vettünk alapul a számításnál). A listavezető a Figyelő gazdasági hetilap on-line kiadása, a FigyelőNet, melyben a nyomtatott lap fontos hírei, cikkei is elérhetők, továbbá önálló internetes szerkesztősége révén is közöl híreket. Jelen összesítésben a cikkek és a hírek egyaránt szerepelnek, de a FN Lapszemlében közölt hírajánlások már nem. A Hírkereső gazdasági oldalán még két további híroldal kapott helyet, ezeknek eredményeit speciális profiljuk miatt azonban nem vettük figyelembe az összehasonlítás során. A btl.hu (Below The Line) és a Médiainfo egyaránt közöl gazdasági vonatkozású híreket, ezek azonban a hagyományos pénzügyi-gazdasági rovatok tematikájának csak egy szeletét jelentik.

[oldal:Futótűz vizsgálat és a keresések]

Futótűz vizsgálat helyett

A Hírkereső Futótűz vizsgálatának tárgya május hónapban a Matáv-kedvezmények megszűnése volt. Erről azonban korábban már részletesebben írtunk a Matáv-ügy a sajtóban című cikkünkben. Értelmetlenné vált a vizsgálat azért is, mert

Prím Online 54
Terminal 15
Index 12
HWSW 10
Magyar Hírlap 10
Figyelőnet 9
Euroastra 9
Népszabadság 9
Korridor 8
Magyar Nemzet � MNO 6
[origo] 6
Hunnia.net 5
Magyar Narancs 3
Népszava 3
Fikszradio 2
Gondola 2
nem egyetlen hír megjelenését kellett nyomon követni, hanem a Matáv-kedvezmények megszűnésének bejelentését követő eseménysorozatról szóló tudósítások, hírek, elemzések felbukkanását. Ezért döntöttünk úgy, hogy a hír megjelenésének tételes bemutatása helyett laponként összegezzük mekkora teret kapott májusban az on-line sajtóban ez az esemény.

A Matáv-kedvezmény megszűnéséről és az ehhez kapcsolódó eseményekről (érdekvédelmi csoportok tevékenységének kibontakozása, informatikai minisztériumi reagálások stb.) április 29. és május 31. között 129 hír jelent meg az on-line sajtóban. A mellékelt táblázatban számszerűsítve foglaltuk össze melyik híroldal mekkora teret szentelt az olvasóikat is közvetlenül érintő kérdésnek. Nem lehet nem észrevenni, hogy míg a számítástechnikai szaksajtó egy része kiemelten foglalkozott a kérdéssel, addig több, szintén informatikai tematikájú on-line lap látványosan kevesebbszer adott hírt az eseményekről. A listába nem kerültek bele azok a szájtok, melyek egy hónap alatt kettőnél kevesebb hírben tájékoztatták olvasóikat a Matáv-ügy fejleményeiről. Szintén érdekes az országos napilapok internetes mutációinál tapasztalható aránytalanság. A Magyar Hírlap és a Népszabadság hasonló arányban foglalkozott a témával, a Magyar Nemzet azonban csak két hírt szentelt az internetgazdaságra és az internetezőkre nem kis befolyást gyakorló kedvezmény megszűnésének, s az MNO további három hírével és egy képriportjával együtt került a lapcsalád a középmezönybe. A Népszava azonban csak harmadannyira tartotta hírértékűnek a történteket, mint a Népszabadság vagy a Magyar Hírlap.

A Matáv-ügy sajtóvisszhangjának figyelésekor túlléptünk a Hírkereső adta kereteken és összesen 42 on-line lap híreit figyeltük, melyek közül néhány (például a Magyar Narancs vagy az Euroastra) nincs benne a Hírkereső automatikus lapszemléjében.

Önök keresték

A Hírkereső oldaláról indított keresésekről készült statisztikát is bemutatjuk. A kulcsszavas kereső segítségével a Hírkereső archívumában egy hónapig őrzött hírek és cikkek anyagában lehet keresni. A hetente összesített keresőkifejezések jól mutatják melyek az olvasókat leginkább foglalkoztató események.

Míg áprilisban egyértelműen a választások voltak az olvasók érdeklődésének középpontjában, s pártok, jelöltek nevei szerepeltek a keresési toplistán, májusban egy pillanat alatt elfeledtkeztek az olvasók a politikusokról. Elsősorban az aktuális bűnügyekről, a Matáv-ügyről, az érettségiről, és a Himalája meghódítóiról szóló hírek voltak a legnépszerűbbek.

A Matáv-kedvezmények eltörlésének április végi bejelentéséről szóló hírek voltak a legkeresettebbek május első hetében.

kereséskulcsszó
389szex
290mór
269érettségi
245simon
232everest
225matáv
196baleset
88olimpia
A következő héten a Matáv kulcsszó visszacsúszott a hetedik helyre, majd ki is került a legalább negyvenszer keresett kifejezések közül, s csak a Matáv-székház előtti demonstráció tudta felkelteni az olvasók érdeklődését, így az utolsó héten ismét többen kerestek rá a Matáv szóra. Simon Tibor április 21-i halála és az ügyben folytatott nyomozás hírei éppúgy igen keresettek voltak, mint a május 9-i móri vérengzésről és a nyomozásról szóló tudósítások.

Május harmadik hetében minden mást megelőzve az érettségi szó került az élre. A május 10-én kezdődő záróvizsga-sorozat hírei érdekes módon csak egy héttel később kerültek a toplista élére, igaz, akkor messze megelőzve minden más korábbi esemény keresettségét. A Mount Everest meghódítóival kapcsolatos érdeklődés növekedése május harmadik hetében hagyott először nyomot a Hírkeresőben, ekkor már a tíz legkeresettebb kifejezés egyike volt az Everest, ami az utolsó héten került az első helyre. A májusi összesített toplistába olyan szavak is bekerültek, mint az olimpia, amely a hónap során ugyan egy héten sem volt kiemelkedően fontos kulcsszó, ám két héten keresztül láthatóan komolyan foglalkoztatta a látogatókat. A baleset kifejezés az aktuálpolitikai helyzettől függetlenül minden hónapban rendre felbukkan a keresések közt, a szex és a sex (melyeket az összesítéskor egynek tekintettünk) alapértelmezett kifejezés nemcsak valamennyi internetes keresőben, de a on-line és off-line állapotú polgárok hétköznapjaiban is.

[oldal:A Hírkereső működéséről]

A Hírkereső robotjai 5-15 percenként végigpásztázzák a vizsgált hazai portáloldalakat. Ahol a tartalomszolgáltatóval sikerült megegyezni, ott egy, a robot számára speciálisan elkészített html vagy xml oldalról olvassák be a híreket a megjelenés főbb paramétereivel (dátum, URL cím) egyetemben. Ahol ilyen egyezséget nem sikerült kötni, ott a robotok a portáloldal főoldaláról gyűjtik be a híreket. Ilyen esetekben rövid, egy-két napos kiesést okozhat egy jelentős átalakítás (például designváltás), amikor a robotok a régi helyen keresgélnek még. További eltérést okozhat némely tartalomszolgáltató azon stratégiája, melynek értelmében, nem minden hírt futtatnak át a portál főoldalán. Arányait tekintve azonban az összesítésben ezek a torzulások kiegyenlítődnek.

A Hírkeserő robotjai csak a hírek számát vizsgálják, azok hosszát, tartalmát azonban nem. Összesítésünk sem szól többről, mint a honi hírszolgáltatók termékenységéről. A Hírkereső által összeállított rangsor nem tekinthető az online publikációk minőségi tabellájának.

A Hírkereső robotok bár jóval több, mint félszáz hazai hírszolgáltatót szemléznek, a kép azonban nem teljes. A havi összesítés az alábbi oldalak hírei alapján készült:

A5www.a5.hu
AUTO1www.auto1.hu
Autófórumwww.autoforum.hu
btl.huwww.btl.hu
CW Számítástechnikawww.szamitastechnika.hu
FigyelőNetwww.fn.hu
FigyelőNet - Hírek
FigyelőNet - Cikkek
GameStarwww.gamestar.hu
hölgyfórumwww.holgyforum.hu
Hunnia.netwww.hunnia.net
HWSWwww.hwsw.hu
Indexwww.index.hu
Index - Bulvár
Index - Gazdaság
Index - Kultúra
Index - Sport
Index - Tech
Totalcar
www.totalcar.hu
InfoStartwww.infostart.hu
internewswww.internews.hu
Intersongwww.intersong.hu
Korridorwww.korridor.hu
AUTO5.HU
www.auto5.hu
Premierpark
www.premierpark.hu
Korridor - Bulvár
Korridor - Tudomány
Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu
Kreatívwww.kreativ.hu
Magyar Hírlapwww.magyarhirlap.hu
Magyar Nemzetwww.mn.mno.hu
Magyar Nemzet - Kultúra
MNO
www.mno.hu
mediainfowww.mediainfo.hu
Mobil Hírekwww.mobilhirek.hu
MoziNetwww.mozinet.hu
MTIwww.mti.hu *
MTI - Kultúra *
MTI - Színes *
MTI ECO
www.mtieco.hu *
Napi Onlinewww.napi.hu
Nemzeti Sportwww.nemzetisport.hu *
Népszabadságwww.nepszabadsag.hu
Népszabadság Kultúra
Netkapuwww.netkapu.hu
[origo]www.origo.hu
[origo] Bűnügy
[origo] Internet
[origo] Sport
[origo] Szórakozás
[origo] Tudomány
[origo] Üzleti Negyed
Vezess.hu
www.vezess.hu
PDAManiawww.pdamania.hu
Politikafórumwww.politikaforum.hu
Portfóliówww.portfolio.hu
Prím Onlinewww.prim.hu
relax! magazinwww.relax.hu
#rootwww.root.hu
RTL KLUB ONLINEwww.online.rtlklub.hu
A5.hu
www.a5.hu
SportFórumwww.sportforum.hu
SPORTWEBwww.sportweb.hu
stop!www.stop.hu
Jövőnéző
www.jovonezo.hu
stop! Kultúra
SuperGamezwww.supergamez.hu
Szamitogep.huwww.szamitogep.hu
Terminalwww.terminal.hu
Tőzsdefórum.huwww.tozsdeforum.hu
eVilággazdaságwww.vilaggazdasag.hu
ZeneFórumwww.zeneforum.hu

* Az MTI és a Nemzeti Sport híreit technikai okokból nem tárolja a Hírkereső, így azokat a statisztikai összesítésben sem tudtuk figyelembe venni.

Köszönet Holló Gábornak az adatokért és minden segítségéért.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról