Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 4. 15:43

Megjelent és ingyenesen letölthető a QuickTime 6 médialejátszó előzetes változata

Az Apple a mai napon kiadta QuickTime 6 médialejátszó szoftverének nyilvánosan elérhető előzetes változatát, amelyet -- Mac OS és Windows operációs rendszerekhez -- bárki ingyenesen letölthet a www.apple.com weboldalról.

Az Apple a mai napon kiadta QuickTime 6 médialejátszó szoftverének nyilvánosan elérhető előzetes változatát, amelyet -- Mac OS és Windows operációs rendszerekhez -- bárki ingyenesen letölthet a www.apple.com weboldalról.

A vállalat állítása szerint a QuickTime 6 az első lejátszó, amely valós időben sugárzott, MPEG-4 szabvánnyal kompatibilis internetes tartalom (streaming media) kezelésére képes. Az új QuickTime lejátszóval egyidőben az Apple kiadta QuickTime Broadcaster szoftverének előzetes változatát is, amely segítségével QuickTime formátumú MPEG-4 anyagok készíthetők és tehetők közzé az interneten.

Az MPEG-4 az Apple szerint a digitális videó következő szabványa, amelyet a DVD-lejátszók által is használt MPEG-2 szabványt létrehozó, több száz céget tömörítő csoport alkotott meg. Az MPEG-4 szabvány kidolgozói között van többek között az Apple, a Cisco, az Ericsson, az Intel, a Matsushita, a Mitsubishi, a Motorola, a Philips, a Real Networks, a Samsung és a Sun Microsystems.

A QuickTime 6 része többek között az új "Instant-On Streaming" szolgáltatás, amelynek használatával a felhasználó könnyen tud a valós időben sugárzott internetes műsorok között lépkedni, az eljárás kiküszöböli a pufferelésből adódó várakozást. A szoftver 6-os verziója támogatja továbbá az AAC (Advanced Audio Coding) formátumot is, amely a jelenleg elterjedt MP3 és WMA formátumoknál lényegesen jobb minőségű, ugyanakkor sokkal kisebb audioállományokat ígér. Ezen felül a Mac OS X-en futó QuickTime 6 támogatja a következő generációs JPEG 2000 képformátumot is.

A QuickTime 6 további újdonságai:

  • új, ISO szabványoknak megfelelő MPEG-4 videó kodek
  • a szoftver megfelel az Internet Streaming Media Alliance (ISMA) 1.0 specifikációknak
  • DVC Pro (PAL) támogatás
  • megújult kezelőfelület

A QuickTime 6 -- valamint a QuickTime Broadcaster -- előzetes változata ingyen letölthető az Apple honlapjáról vagy a HWSW szerveréről.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról