Szerző: roberto

2002. június 10. 10:46

A Red Hat elnök-vezérigazgatója azzal vádolja a Sunt, hogy a Microsoft piaci taktikáit alkalmazza

[CNET] Matthew Szulik, a Red Hat elnök-vezérigazgatója szerint a Sun Microsystems azzal, hogy licencdíjat kér a StarOffice irodai programcsomagért, valamint azzal, hogy megváltoztatta az OEM-ekre (Original Equipment Manufacturer) vonatkozó feltételeket is, hátráltatja a Linux desktop környezetben történő használatát, elterjedését. A Red Hat vezetője úgy látja, hogy a Sun egyre inkább átveszi a Microsoft dominanciára építő piaci taktikáit.

StarOffice[CNET] Matthew Szulik, a Red Hat elnök-vezérigazgatója szerint a Sun Microsystems azzal, hogy licencdíjat kér a StarOffice irodai programcsomagért, valamint azzal, hogy megváltoztatta az OEM-ekre (Original Equipment Manufacturer) vonatkozó feltételeket is, hátráltatja a Linux desktop környezetben történő használatát, elterjedését. A Red Hat vezetője úgy látja, hogy a Sun egyre inkább átveszi a Microsoft dominanciára építő piaci taktikáit.

Mike Rogers, a Sun Microsystems Desktop és StarOffice termékeiért felelős vezetője a vádakra válaszolva elmondta, hogy amikor utoljára megnézte a Microsoft Office termékek árait, akkor azokat nem 76 dollárért árulták (ennyi a StarOffice 6.0 javasolt kiskereskedelmi ára), és a forráskód sem volt mellékelve hozzájuk. Rogers azt is elmondta, hogy a Sun Microsystems az olyan szoftvercégektől, mint a Red Hat nem kér sokat [azért, hogy beépíthessék saját kereskedelmi szoftvereikbe a StarOffice 6-ot], az ár akár 10 dollár alatti is lehet. (Korábban a Microsoft is lehetővé tette nagyobb cégek számára, hogy mélyen a piaci ár alatt jussanak hozzá az Office-hoz)

A Sun egyébként a StarOffice 6.0 megjelenése óta megszüntette az addig ingyenesen hozzáférhető StarOffice 5.2 letöltési lehetőségét is, és a korábbiakkal ellentétben az irodai csomagot tartalmazó nagyobb rendszerek összeállítóitól is díjat kér. A Red Hat ezért hagyta ki legújabb terjesztéséből (is) a StarOffice-t, és például a SuSE sem csomagolta az új disztribúciójába a Sun legújabb irodai csomagját. Mindkét linuxos cég úgy gondolja, hogy számos alternatíva létezik.

Mike Rogers szerint az is előrelépés lenne, ha Red Hat az OpenOffice csomagot építené be disztribúiójába, hiszen az OpenOffice használata elősegíti a StarOffice formátumainak és interfészeinek a terjedését.

A Sun és a Red Hat egészen az utóbbi időkig sok dologban egyetértett, összekötötte őket ellenséges viszonyuk a Microsofttal, azonban az utóbbi időkben, különösen amióta a Sun bejelentette, hogy saját Linux-disztribúciót fog piacra dobni, a két cég között több a feszültség.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról