eco@tech archívum - 2007 október

2007
október

0

Csúszik a digitális földfelszíni műsorszórás hazai pályáztatása

2007. október 31. 12:14

A politika ismét közbeszólt: a Nemzeti Hírközlési Hatóság közölte, hogy egyelőre nem lehet kiírni az öt digitális televízió és egy digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó pályázatokat, mivel az illetékes parlamenti bizottság nem adta meg a szükséges jóváhagyást. A vonatkozó törvény értelmében az NHH-nak máig, október 31-ig kellett volna kiírnia a pályázatokat. A törvény módosítására már eleve szükség lesz, hiszen ez a dátum is törvénybe van foglalva.

0

Tisztába rakta könyvelését a Dell

2007. október 31. 10:38

A Dell tegnap bejelentette, hogy lezárult az Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet által indított vizsgálat, amely a könyvelést vizsgálta. Az eredmény: a vállalat a 2003 és 2007 első negyedéve között elért nyereséget 92 millió dollárral csökkenti. Az összeg gyakorlatilag eltörpül a tárgyidőszakban elért 12 milliárdos profit mellett, még az 1 százalékát sem érte el. A Dell részvényesei fellélegeztek, az árfolyam 1 százalék felett erősödött.

0

Lezárult az Avaya magántőkés kivásárlása

2007. október 31. 09:38

Befejeződött az Avaya kivásárlása, a Silver Lake és a TGP Capital 8,3 milliárd dollárért vették meg a távközlési céget, amelynek részvényeivel utoljára október 26-án kereskedtek a New York-i tőzsdén.

0

A cégek kihasználatlanul hagyják a mobil munkában rejlő lehetőségeket

2007. október 30. 16:25

Egy, a Cisco megbízásából készült tanulmány szerint számos céget eshet abba a csapdába, hogy kihasználatlanul hagyják a mobil munkavállalók alkalmazásában rejlő előnyöket, mert vagy nem a megfelelő embereket veszi fel, vagy a vezetőség nem megfelelő, vagy pedig nem biztosít elegendő kommunikációs erőforrást.

0

Hengerelt a Nokia, remekeltek a koreaiak a mobilpiacon

2007. október 30. 13:52

[iSuppli/HWSW] Lehengerlő produkciót mutatott be a Nokia a harmadik negyedévben. A mobilpiac finn óriása nagyobb mértékben növelte szállításait a megelőző három hónaphoz képest, mint a másik négy vezető gyártó összesen -- derül ki az iSuppli legfrissebb negyedéves jelentéséből. A vezető mobiltelefon-gyártók összességben erős negyedévet zártak a dinamikusan bővülő piacnak köszönhetően, egyedül a Motorola szenved továbbra is, ugyanakkor szállításainak csökkenését sikerült megállítania. A piac folyamatos koncentrációt mutat, az öt legnagyobb cég egyre növekvő szeletet birtokol.

0

Nála nagyobb céget vesz meg a FreeSoft

2007. október 30. 08:38

[IDG/HWSW] A FreeSoft 355 ezer darab saját részvényért megvásárolja a nála nagyobb Humansoftot, amely a Dell legnagyobb hazai viszonteladója, de 8 milliárd forintos bevételének már közel fele szolgáltatásokból (bevezetés, üzemeltetés) származik. A részvények kibocsátási ára 2500 forint, ez 887 millió forintra értékeli a HumanSoftot, amely a független könyvvizsgáló cég szerint amúgy 1,095 milliárd forintot ér.

0

Túlkínálat nyomhatja még lejjebb a NAND flash memóriák árát

2007. október 29. 15:24

[Digitimes] A Digitimes tajvani gyártóktól származó információi szerint csökkent a NAND flash memóriamodulok piacán tapasztalható hiány, sőt, a Samsung felfuttatott termelése hatására átesnek a ló túloldalára, iparági szakértők szerint 2008 elejére már túlkínálat várható ezen a területen. A Samsung október közepén kezdte meg felfuttatni 50 nanométeres technológiával gyártott memóriamoduljainak gyártását.

0

Szárnyal az EMC, hatéves rekordot döntött a részvényárfolyam

2007. október 29. 10:11

Továbbra is jól teljesít az EMC, a tárolóeszközök és -szoftverek legnagyobb gyártója már sorozatban tizenhét negyedéve tud kétszámjegyű százalékos bevételnövekedést felmutatni. A kedvező eredmények nyomán az EMC részvényárfolyama hatéves rekordot döntött.

0

A legnagyobb közel-keleti SAP-integrátor felvásárlásával terjeszkedik a HP

2007. október 29. 09:47

A HP megállapodást írt alá a Közel-Kelet egyik legnagyobb rendszerintegrátor cége, az Atos Origin Middle East (AOME) Group felvásárlásáról. A várhatóan még novemberben lezáruló ügylet pénzügyi feltételeit a felek nem hozták nyilvánosságra. Ezzel a lépéssel a HP tovább bővítette tanácsadási és integrációs kapacitását a régióban.

0

Duplázta profitját a Baidu, de a befektetők ennél többet akarnak

2007. október 27. 14:04

[Bloomberg/HWSW] Megkétszerezte harmadik negyedéves nyereségét Kína vezető keresője, a Baidu.com. A cég papírjai ennek ellenére jelentősen gyengültek a tőzsdén kívüli kereskedésben, mivel a mutatók és a kilátások elmaradtak az elemzői előrejelzésektől. A vállalat további részesedést szerzett a gyorsan bővülő kínai piacon, elsősorban a Yahoo! kárára. A vállalat eközben fokozza befektetését a japán piacba, hogy hamarosan ott is elindulhassanak szolgáltatásai.

0

A Gateway felszippantásával a PC-piac harmadik helyére jön fel az Acer

2007. október 26. 15:39

A Gateway felvásárlását a napokban befejező és rendkívül jó negyedéves eredményekről beszámoló Acer jövőre negyedével több PC-t tervez eladni és 11-12 százalékos piaci részesedést céloz meg, amellyel a harmadik lehetne a HP és a Dell mögött a gyártók rangsorában.

0

A STULZ teremhűtési megoldásaival egészül ki az APC-MGE kínálata

2007. október 26. 14:18

Együttműködési megállapodást kötött az APC-MGE és a német STULZ, amelynek érdekében az APC-MGE kiegészíti hűtési megoldásait STULZ teremhűtési megoldásaival, a STULZ pedig az APC InRow hűtési rendszerét kínálhatja ügyfeleinek. Az APC InRow hűtési és a STULZ teremhűtési kínálatának egyesítése átfogó adatközponti hűtési megoldást biztosít.

0

Az elektronikai részleg húzta magával a Sony eredményeit

2007. október 26. 12:44

Éves összehasonlításban több mint ötvenszeresére ugrott a Sony adózott nyeresége a vállalat második pénzügyi negyedévében, mely a naptári harmadikkal esik egybe. Üzemi szinten tavaly még jelentős veszteséget termelt, de a pénzügyi eredményeket leginkább meghatározó elektronikai részleg teljesítményének feljavulásának köszönhetően azonban a japán óriás vastagon nyereségessé vált, a PlayStation 3 kapcsán keletkezett növekvő veszteségek ellenére is. A cég papírjai 7 százalékot erősödtek a mai kereskedésben az erős számok és kilátások hatására.

0

A Mitacot is érdekli a filléres noteszgépek piaca

2007. október 26. 12:28

[Digitimes] Miközben megérkezett az első komolyabb beszámoló az ASUS olcsó noteszgépéről, az Eee PC-ről, a tajvani Digitimes arról adott hírt, hogy az itton Mio tenyérgépeiről, okostelefonjairól, navigációs berendezéseiről ismert Mitac International Computer is úgy döntött, hogy belép az olcsó PC-k piacára.

0

Elillant a Motorola nyeresége, nem vág eléggé a pengemobil

2007. október 26. 10:43

Közzétette harmadik pénzügyi negyedéves gyorsjelentését a Motorola, az egyetlen amerikai mobiltelefon-gyártó teljesítménye továbbra is csapnivaló és a kilátások sem biztatóak egyelőre. Carl Icahn milliárdos, az igazgatótanács tagja a vállalat feldarabolását szorgalmazza.

0

Nyolc éve nem volt ilyen erős első pénzügyi negyedéve a Microsoftnak

2007. október 26. 09:21

Nyolc éve nem zárt ilyen jó első negyedévet a Microsoft, a váratlanul erős eredmények hatására a cég részvényárfolyama 10 százalékkal szökkent magasabbra a bejelentést követően és meghaladta a 35 dollárt, amire 2001 óta nem volt példa. A kitűnő eredmények a negatív kicsengésű kritikák ellenére jól fogyó Windows Vistának, az Office 2007 sikerének, valamint a Halo 3 szórakoztatóipari rekordokat döntögető eladásainak köszönhetők -- de szerepet játszott a gyenge dollár is.

0

Részvényenként tizenhét dollárért nem, huszonegyért már szívesen adná magát a BEA

2007. október 25. 16:01

Részvényenként 21 dollárért odaadná magát a BEA Systems -- jelentette be a cég. Amint az ismert, az Oracle két hete részvényenként 17 dollár készpénzt ajánlott a vállalatért, azt az ajánlatot azonban a menedzsment elutasította, mondván, túl alacsony. A részvényenként 21 dolláros ár 8,23 milliárd dollárra értékelné a céget.

0

Bevásárolta magát a WiMAX adatátviteli technológiába a Cisco

2007. október 25. 15:50

Történetének 124. felvásárlásával egy feltörekvő piacra, a WiMAX vezeték nélküli adatátviteli technológiába is bevásárolja magát a Cisco: a vállalat végleges megállapodást kötött a Navini Networks, Inc. felvásárlásáról. A Navini a WiMAX 802.16e-2005 szélessávú, vezeték nélküli adatátviteli piac egyik vezető szereplőjeként ismert.

0

Kiegyezett az Intel és a Transmeta

2007. október 25. 11:34

Peren kívüli egyezséget kötött a Transmetával az Intel, amelynek értemében 150 millió dollárt fizet egy összegben az alacsony fogyasztású processzoraival nevet szerzett cégnek, a következő öt évben pedig évi 20 millió dollárt, amelyért cserébe korlátlan, de nem kizárólagos jogot kap a Transmeta összes szabadalmaztatott technológiájának használatára, beleértve a LongRun2 energiatakarékos megoldást.

0

A SanDisk mindenkit beperel szabadalombitorlás miatt

2007. október 25. 11:20

[Google News] Mindenkit perbe fog a SanDisk: több mint kéttucatnyi cég ellen nyújtott be keresetet a vállalat az Egyesült Államokban, mely szerint a 25 cég szabadalmat sért termékeivel. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságot pedig arra kéri a cég, hogy akadályozza meg a szabadalomsértő termékek, főként pendrive-ok, és más flashmemóriás cikkek importálását az Egyesült Államokba.

0

A DRAM-gyártók már csak a Vista első szervizcsomagjában bíznak

2007. október 24. 14:57

[DigiTimes/HWSW] Tajvani memóriagyártók szerint az ipar korábbi elhibázott várakozásai miatt a DRAM-árak gyengélkedése egészen jövő év közepéig kitarthat, miközben a körülmények a vállalatok számára idén akár még tovább is romolhat -- írja a DigiTimes tajvani ipari lap. Ahogyan a HWSW is beszámolt arról már több alkalommal, az idei évben a DRAM-árak rendkívüli mértékben zuhantak, főként a tavalyi szokatlanul enyhe árcsökkenés fényében. Ennek eredményeként notebookonkhoz 1 gigabájt DDR2 memóriabővítést bruttó 6-7 ezer forintért is vásárolhatunk ma.

0

A Turbolinuxszal is kiegyezett a Microsoft

2007. október 24. 14:14

A Turbolinux felhasználói is biztonságban érezhetik magukat, miután a Microsoft együttműködési megállapodást kötött a japán disztribútorral. Az egyezség értelmében a Microsoft nem indít szabadalomsértési pert a Turbolinux Server vásárlói ellen. Emellett a két cég együtt dolgozik a Linux és a Windows kompatibilitásán is.

0

Minden termékvonalban nagyot alakított az Apple

2007. október 24. 09:24

Az Intel-alapú Macek sikerének és az iPodok iránti kitartó lelkesedésnek köszönhetően az Apple nyeresége kétharmadával nőtt a szeptember 29-;n véget ért negyedik pénzügyi negyedévben. A vállalat 6,22 milliárd dolláros bevétel mellett 904 milliós nettó nyereséget ért el, egy évvel korábban 4,84 milliárdos forgalom mellett 542 milliós eredményt mutatott a mérleg.

0

Kihátrál a Cell és az RSX gyártásából a Sony

2007. október 19. 14:51

Alig egy hónappal azt követően, hogy japán sajtóértesülések megszellőztették az ügyletet, a Sony tegnap bejelentette, hogy eladja a többek között a PlayStation 3 nagyteljesítményű chipjeit gyártó sorait. A nagaszaki melletti Fab 2 300 milliméteres gyártósorai a Toshiba által vezetett új vegyesvállalathoz kerül át jövő áprilistól, mikor az új japán pénzügyi év kezdődik. A Sony ezzel gyakorlatilag teljesen kiszervezte a PlayStation 3 chipjeinek gyártását, ugyanakkor operatív és tulajdonosi oldalról továbbra is aktívan résztvesz az üzemeltetésben.

0

Drasztikusan javult az AMD teljesítménye, érkeznek a gyorsabb Barcelonák

2007. október 19. 12:29

A vártnál valamivel jobb harmadik negyedévről számolt be az elmúlt hónapokban nehéz időket élő AMD, ami környezeti és belső hatásokra egyaránt visszavezethető. A vállalat bár továbbra is súlyosan veszteséges, annak mértékét úgy tudta harmadával csökkenteni, hogy új négymagos chipjei lényegében még semmit se hoztak a konyhára. A cég teljesítményét és a vezetők által felvázolt kilátásokat a tőzsde is pozitívan fogadta, és a tőzsdén kívüli kereskedés nem vette vissza a papírok októberben közel 10 százalékos erősödését. Frissítés: a tőzsdei nyitást követően 5 százalékot zuhantak az AMD papírjai a kereskedésben az általános eladási hullám közpette, mely az általános amerikai gazdasági bizonytalanság hatására indult be.

0

A tavalyelőtti megtorpanást követően új lendületre kapott a magyar tárolópiac

2007. október 19. 11:43

A lemezes tárolóeszközök magyarországi piaca új lendületre kapott 2006-ban és jó úton halad, hogy idén elérje a közel 10 ezer terabájtnyi telepített kapacitást -- derül ki az IDC tanulmányából. A piac felélénkülésének oka a fajlagos tárolási költségek gyors csökkenése, másrészt néhány nagy tender.

0

A vártnál jobb negyedévet zárt a Google

2007. október 19. 10:16

Az elemzői várakozásoknál erősebb negyedévet zárt a Google, a keresőpiacot toronymagasan vezető kaliforniai cég növelte piaci részesedését, miközben odafigyelt a kiadásaira is, így nyeresége közel 50 százalékkal ugrott meg egy év alatt.

0

Teljes áttörést értek el Magyarországon a notebookok

2007. október 18. 16:00

[IDC/HWSW] Bár a hazai notebookeladások egy éve folyamatosan meghaladják az asztali gépekét, 2007 lesz az első teljes naptári év, amikor több hordozható PC-t adnak el, mint asztali -- jelenti az IDC. Ezzel együtt, a globális trendeknek megfelelően, a notebookok jelentik a magyar PC-piac növekedésének motorját is, miközben az asztali konfigurációk iránt csökkenőben a kereslet.

0

Kínaiak segítségével tör a hazai 3G-piac élére a Vodafone

2007. október 18. 14:51

Beszerzési árainak letörése céljából a Vodafone Magyarország együttműködésre lépett a Huaweijel. A kínai infokommunikációs hálózati gyártó nem válik hazánk harmadik mobilszolgáltatójának exkluzív szállítójává, ezzel szemben a Nokia Siemens Networksszel verseng majd a Vodafone hazai harmadik generációs hálózatépítéséért. Beck György, a Vodafone nemrég kinevezett vezérigazgatója elmondta, hogy a korábbinál gyorsabb ütemben tervezik építeni 3G-hálózatukat, és legkésőbb 2010-re vezető pozíciót akarnak elfoglalni a mobil adatátvitel területén.

0

Belehúzott a Nokia, kelendőek a multimédiás mobilok

2007. október 18. 14:48

Közel harmadával nőtt a Nokia negyedéves forgalma, a nyeresége pedig 85 százalékkal ugrott meg, bár a cég eredményeibe április 1. óta konszolidálják a Nokia Siemens Networks eredményeit, így a most közzétett mutatók közvetlenül nem összehasonlíthatók a tavalyi harmadik negyedéves mutatókkal.

0

Az árfolyamhatás lehúzta az SAP mutatóit

2007. október 18. 12:55

Közzétette harmadik negyedéves eredményeit az SAP. A német szoftveróriás bevétele ugyan elmaradt az elemzői várakozásoktól, de a nyeresége nagyobb volt az előrejelzésnél. Rossz hír a befektetőnek ugyanakkor, hogy az üzemi eredményhányad 24,8 százalékon stagnált.

0

A vártnál gyorsabban javul a Yahoo! teljesítménye

2007. október 17. 15:00

[Associated Press/Wall Street Journal] Megajándékozta a befektetőket a Yahoo!. A világ egyik vezető portálhálózata és keresője jócskán felülmúlta az elemzői konszenzust, aminek hatására a árfolyama 9 százalékot erősödött a tőzsdén kívüli kereskedésben -- igaz, a céggel szembeni várakozások kifejezetten alacsonyak voltak, így azok túlszárnyalása csak egy hosszabb sikersorozat kezdő lépésének tekinthetőek legfeljebb.

0

IBM: a Global Services erősödése ellensúlyozta a hardverforgalom csökkenését

2007. október 17. 09:43

Négy éve nem növekedett olyan ütemben az IBM szolgáltatási üzletágának bevétele, mint a legutóbbi negyedévben. A Global Services kitűnő teljesítménye így ellensúlyozni tudta a hardvereladások csökkenését, így a bevétele és nyeresége is nőtt. A cég mutatói megfeleltek az elemzői várakozásoknak.

0

A vártnál jóval erősebb negyedévet zárt az Intel

2007. október 17. 08:19

A várakozásokat jóval meghaladó negyedévet zárt az Intel, a cég számai nem csak az elemzői előrejelzéseket, hanem a saját prognózisát is porban hagyták. A nettó nyereség több mint 40 százalékkal nőtt. A kitűnő eredményeknek és az erős negyedik negyedéves prognózisnak köszönhetően a cég papírjai több mint 5 százalékot erősödtek a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

0

Erősen teljesített a Samsung, de kilátásait kétkedés övezi

2007. október 15. 13:09

Meglepte az elemzőket a Samsung Electronics harmadik negyedéves teljesítménye. A dél-koreai óriás a várakozásokat jócskán meghaladó profitról, és minden üzletágában javuló nyereségességről számolt be -- többek között remekelt a mobilrészleg. A tőzsde ugyanakkor nem díjazta a gyorsjelentést, ugyanis elemzők nyugtalanítónak tartják a memóriagyártás kilátásait, amit jelentősen megnövelt tőkebefektetéssel fejelt meg a vállalat.

0

Kevesli az Oracle ajánlatát a BEA Systems

2007. október 15. 12:01

Túl alacsonynak tartja az Oracle részvényenként 17 dolláros felvásárlási ajánlatát a BEA Systems, amelynek papírjai az akvizíciós szándék bejelentése után öt éves rekordot döntöttek, és már majdnem 19 dollárt érnek. Az igazgatónács számára nyilvánvaló, hogy a BEA lényegesen többet ér az Oracle-nek, másoknak és a részvényeseinknek -- áll az Oracle elnökéhez, Charles Phillipshez eljuttatott nyilvános levélben .

0

Nagy az érdeklődés a Microsoft ingyenes rendszergazdai tanfolyamsorozata iránt

2007. október 12. 16:50

Nagy az érdeklődés a szeptemberben indult Informatika Tisztán programsorozat iránt, már több mint örezren regisztráltak az ingyenes események valamelyikére, és a meghirdetett időpontok közül már csak az utolsó háromra vannak szabad helyek - érdemes sietni, mert a Microsoft szerint nemsokára ezek is elfogynak. A képzéssorozat egészen november végéig tart idén, minden eseményen ugyanaz a téma hangzik el.

0

Kétszeresére növeli szerveskijelző-gyártását a Samsung SDI

2007. október 12. 12:01

[News.com] A dél-koreai Samsung SDI szerdán bejelentette, hogy megkezdte rendkívül vékony és energiatakarékos, szerves fénykibocsátó diódákra épülő kijelzőinek (OLED) sorozatgyártását -- a tegnapi bejelentés hatására a cég részvényeinek árfolyama 14 százalékkal emelkedett, közel éves csúcsot elérve. A gyártó a havi másfél millió darabos induló volument 2008-ra már 3 milliósra emeli.

0

Az e-mailt tartják a leghatékonyabb kommunikációs csatornának a cégek

2007. október 12. 11:17

A vállalati felhasználók többsége hatékonyságnövelőnek tartja az e-mailt és a telefont, azonban az azonnali üzenetküldők, a blogok és a hanghívást lehetővé tevő szoftverek (pl. Skype) inkább elterelik a figyelmet -- derül ki a Dimension Data által nyilvánosságra hozott kutatási adatokból. A több mint 500 informatikai vezető és dolgozó megkérdezésével készült felmérés alapján az azonnali üzenetküldést biztonsági szempontból is kockázatosnak értékelik a cégek.

0

Nobel-díjat ért a kisebb merevlemezeket lehetővé tévő felfedezés

2007. október 12. 10:15

[VS] Két európai tudós kapta 2007-ben a fizikai Nobel-díjat: Albert Fert és Peter Grünberg egymástól függetlenül fedezte fel azt a jelenséget, melynek alapvetően köszönhető a számítógépekben, hordozható eszközökben is használt merevlemezek méretének drasztikus csökkenése. Az 1988-ban felfedezett jelenség előnyeit a 90-es évek közepén kezdték használni a háttértárolók méretének csökkentésére. A díjat, illetve az azzal járó másfél millió dollárt december 10-én, a névadó Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

0

Eladja mobiltelefon-gyártó üzletágát a Sanyo

2007. október 12. 09:00

Gazdát cserél a Sanyo veszteséges mobiltelefon-üzletága, amelyet az Európában kevéssé ismert japán Kyocera vásárol meg. A hír nem érte meglepetésnént az üzleti világot, a Reuters már a múlt hónapban beszámolt arról, hogy a Sanyo megválna a mobilgyártó részlegétől.

0

Megújul a Vodafone: szervezeti változások, átdizájnolt üzletek és honlap

2007. október 11. 16:19

Az alapos szervezeti átalakuláson, dr. Beck György vezérigazgató szavaival élve az 1999 óta első jelentősebb átszervezésen áteső Vodafone Magyarország új díjcsomagokat és egyéb újdonságokat jelentett be mai sajtótájékoztatóján. A két új, komplett szolgáltatáskínálatot nyújtó üzleti csomag mellett bemutatkozott a Vodafone Kenguru, melynek előnyeit elsősorban családok használhatják majd ki.

0

Terjeszkedés miatt csökkent a Sony Ericsson nyeresége, év végére megelőzheti a Motorolát

2007. október 11. 15:10

[Bloomberg/HWSW] Két év óta először csökkent a Sony Ericsson negyedéves profitja, a cég ugyanakkor az elemzői várakozásoknak megfelelően teljesített. A nyereségesség az alsókategóriás készülékek növekvő arányának esett áldozatul, melyek a világ negyedik legnagyobb mobilgyártójának globális terjeszkedését szolgálják -- sikeresen, ugyanis a szállítások volumene a piac ütemét meghaladóan, dinamikusan bővült. Egyes vélemények szerint év végére a valaha stabil második Motorola a Sony Ericsson mögé eshet vissza, amennyiben a két cég piaci dinamikája nem változik meg.

0

Express Advantage: kis- és középvállalati megoldások az IBM támogatásával

2007. október 11. 13:40

Az Egyesült Államokban tavaly indult el az IBM Express Advantage partnerprogramja, amely kifejezetten a kis- és középvállalatoknak szánt megoldásokra koncentrál, és amely most Magyarországon is megjelent. Az Express Advantage keretében kifejezetten kis- és középvállalatoknak szóló megoldások lesznek elérhetők, amelyeket az IBM partnerei fejlesztenek a Nagy Kék hardvereire, illetve Express szoftverportfoliójára alapozva.

0

A rendszergazda a döntéshozó egyik legfontosabb információs forrása

2007. október 11. 11:27

Minél nagyobb méretű egy cég, annál inkább meghatározóvá válik informatikai rendszerének szerepe a szervezet további fejlődésében -- mutat rá egy hazai kutatás, melynek célja a hazánkban működő vállalatok informatikai felkészültségének és magatartásának feltárása volt. A méret növekedésével azon vállalatok aránya is emelkedett, melyek a közeljövőben végeznek IT-fejlesztést, ennél is fontosabbá válik azonban a megfelelő munkaerő megtalálása és a továbbképzése.

0

Informatikai büdzséjük egyre nagyobb hányadát költik biztonságra a cégek

2007. október 10. 16:16

Egyre többet költenek a vállalatok informatikai biztonságra -- derül ki a Computing Technology Industry Association (CompTIA) által közzétett adatokból, amely a TNI piackutató által elvégzett felmérésre támaszkodik. A több mint ezer szervezet megkérdezésével készült kutatás azt találta, a szervezetek IT-büdzséjük ötödét fordították biztonságra tavaly, míg 2006-ban csak 15 százalékát, 2004-ben pedig 12 százalékát.

0

A Google megvette a Jaiku közösségi mikroblog-szolgáltatót

2007. október 10. 12:47

Felvásárolta a finn Jaikut a Google. A 2006 elején Jyri Engeström és Petteri Koponen által alapított vállalat tavaly nyáron indította útjára közösségi mikroblog szolgáltatását, amelyben a felhasználók rövid bejegyzésekben oszthatják meg egymással, éppen hol vannak, mit csinálnak. A Jaiku mobiltelefonról is elérhető, Symbian S60 platformon futó és javás kliens egyaránt letölthető a Jaiku weboldaláról.

0

Három éve nem volt ilyen jó negyedéve az LG.Philips LCD-nek

2007. október 10. 09:28

Több mint három éve nem volt olyan jó negyedéve az LG.Philips LCD-nek, mint a szeptember 30-án véget ért trimeszter, amelyben a cég hosszú veszteséges időszak után sorozatban másodszor tudott nyereséget elkönyvelni. Az eladások felfutása annyira biztató, hogy a vállalat 2,73 milliárd dollár értékben új gyártóüzem építését jelentette be, valamint a tőkeberuházási keret bővítéséről is döntött: jövőre háromszor többet költenek, mint idén.

0

A Sony is belépett a játékhirdetések piacára

2007. október 9. 16:46

[Reuters/HWSW] A Microsoftot követően a Sony is belépett a játékokban megjelenő hirdetések piacára. A japán konglomerátum videojátékokkal foglalkozó amerikai leánya riválisával szemben nem felvásárlással, hanem új üzleti egység létrehozása révén kívánja megvetni lábát a területen. Ha céget nem is, de szakmabeli vezetőt kívülről szerzett magának a vállalat.

0

Ajánlatot tett a Packard Bellre az Acer - hoppon marad a Lenovo?

2007. október 9. 14:40

Ahogyan az várható volt, az Acer által felvásárolt Gateway él elővásárlási jogával a Packard Bellre, ami egyet jelenthet a Lenovo kiszorításával. Az amerikai cég tegnap közölte, hogy vételi ajánlatot tett a holland székhelyű PC-márkára, mely saját állítása szerint a harmadik legnagyobb a nyugat-európai kiskereskedelmi szegmensben. Az ajánlat részleteit nem hozta nyilvánosságra a Gateway, ugyanakkor közölte, hogy az Acer rendelkezésre bocsátotta a szükséges pénzügyi forrásokat.

0

Új hálózati dokumentumszkenner a Canontól

2007. október 9. 12:58

Bemutatta legújabb dokumentumolvasóját a Canon, amelyet a csoportmunkát támogató szkennerek gyorsan növekedő piacára szán. Az InfoSource idén májusban közzétett előrejelzése szerint a hálózati lapolvasók forgalma 2007 és 2011 között 46 százalékkal növekszik, de Magyarországon még ennél is gyorsabb növekedésre számít a Canon.

0

Hatalmas felvásárlással terjeszkedik az üzleti intelligencia területén az SAP

2007. október 8. 09:05

Gigafelvásárlással lép be az üzleti intelligencia (business intelligence, BI) szoftverek piacára az SAP: a német vállalat vasárnap írt alá szerződést a francia Business Objects bekebelezéséről, a vállalatok igazgatótanácsa által már jóváhagyott ügylet értéke 4,8 milliárd euró. Az SAP részvényenként 42 eurót fizet a Business Objects részvényeiért, ami 20 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárhoz képest. A vételárat a német cég készpénzben egyenlíti ki. A hatósági jóváhagyásokat követően a tranzakció 2008 első negyedévében zárulhat le.

0

Informatikusokat keres nyári gyakorlatra zürichi laboratóriumába az IBM

2007. október 5. 09:26

Az IBM zürichi kutatólaboratóriumának igazgatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen bejelentette a Great Minds (kiváló elmék) kezdeményezés elindítását, amelynek célja, hogy támogassa az informatika területén kivételes tehetségű egyetemi hallgatókat, akik számára gyakornoki helyeket biztosít az IBM zürichi kutatólaboratóriumában.

0

Duplázott a Research In Motion

2007. október 5. 08:52

A vártnál jóval erősebb második negyedéves eredményekről számolt be a BlackBerrk gyártója, a Research In Motion, a push e-mail szolgáltatásra előfizetők létszáma közben átlépte a tízmilliós álomhatárt. A jelenlegi negyedévre is erős kilátásokat fogalmazott meg a cég, a jó hírek nyomán a részvényárfolyam több mint 4 százalékkal 100 dollár fölé nőtt.

0

Rengeteget profitált eddig a Novell a Microsofttal kötött paktumából

2007. október 4. 15:45

A Novell szerint a Microsofttal kötött megállapodásának köszönhető részben, hogy Linux-felhasználói bázisa egy év alatt megugrott, ráadásul a jövőre nézve is bizakodóak a cég képviselő: várakozásaik szerint a piacot meghaladó ütemben bővül tovább linuxos üzletük, mivel a Red Hattel és más disztribútorokkal szemben versenyelőnyt biztosít, hogy a Microsoft a partnerük, tették hozzá.

0

A vállalatok is kedvezményesen legalizálhatják Windowsaikat

2007. október 3. 15:27

Mostantól vállalatok is vásárolhatnak kedvezményes Windowst, ha kalózverzió használatával buknak le. A Get Genuine Windows Agreement (GGWA) a másfél évvel ezelőtt elindított Windows Genuine Advantage-hez hasonlóan kedvezményes licencelési lehetőséget ajánl fel azoknak a vállalatoknak, amelyek nem eredeti operációs rendszert használnak.

0

A memóriaárak csökkenése miatt újra veszteséges volt a Micron

2007. október 3. 13:08

A memóriaárak folyamatos csökkenése miatt sorozatban harmadik veszteséges negyedévét zárta a Micron Technology, a legnagyobb amerikai memóriagyártó. A túltermelés okozta árprés miatt mind a DRAM-lapkák, mind a NAND-chipek átlagos eladási ára 15 százalékot zuhant a megelőző negyedévhez képest.

0

Összevonja szerver- és tárolóüzletágát a Sun Microsystems

2007. október 3. 10:46

Összevonja szerverekkel és tárolóeszközökkel foglalkozó részlegeit a Sun Microsystems, az új üzletág Sun Systems néven folytatja működését. Az integráció oka egyszerű: a termékvonalak közötti határvonal egyre inkább elmosódk (gondoljunk csak például a Sun Fire x4500 tárolószerverre), az ügyfelek pedig olyan integrált megoldásokat várnak a szállítóktól, amelyek egyszerűen menedzselhetők. A HP-nél és az IBM-nél a szerverek és tárolók már régóta egy részleghez tartoznak.

0

Megtorpanni látszik a növekedés a hordozható szórakoztató eszközök piacán

2007. október 3. 08:53

A telítődő piacok és az áttörő új funkcionalitást kínáló eszközök hiánya miatt lassulni fog a növekedés a hordozható szórakoztató eszközök piacán -- állítja a Digitimes Research. Tavaly világszerte 420 millió digitális kamera, hordozható zenelejátszó és mobil konzol került piacra, az idén 487 millió ilyen készülék eladására van kilátás, ami 16 százalékos növekedésnek felel meg. Jövőre azonban a forgalom már csak 12,6 százalékkal bővül majd, 2009-ben pedig mindössze 5,5 százalékkal nőnek az eladások.

0

Drasztikus árcsökkentés küszöbén a PlayStation 3?

2007. október 2. 17:15

[CVG/Gamepro/Engadget] Több, látszólag egymástól független oldalon is felbukkantak olyan értesülések, melyek szerint a Sony hamarosan jelentős bejelentésre készül a PlayStation 3 konzollal kapcsolatban. Meg nem erősített információk szerint egy csökkentett merevlemez kapacitással rendelkező új változatról is szó van, az egész mozgolódás mögött azonban egy drasztikus árcsökkentés állhat, és az új változat megjelenése is ezt a lépést támogatja. Egy brit online bolton átmenetileg felbukkant specifikációk alapján a PS2 kompatibilitástól is megfosztották a gépet.

0

Alkalmazottainak 15 százalékától, több mint 1800 dolgozótól válik meg a Magyar Telekom

2007. október 2. 09:05

Az elmúlt időszakban végrehajtott integrációs lépések -- a T-Mobile tavalyi, majd a T-Online hozzáférési üzletágának és az Emitelnek az idei beolvasztása -- nyomán számos szervezeti átfedés alakult ki a Magyar Telekomnál, amelyen a vállalat elbocsátásokkal kíván változtatni. A leépítések a dolgozók mintegy 15 százalékát érintik, azaz a június 30-án 12262 főt foglalkoztató vállalattól több mint 1800 dolgozónak kell távoznia.

0

Nem hozza a várt eredményeket a Skype

2007. október 1. 16:44

Teljes átszervezést hajt végre az eBay a tulajdonában levő Skype-nál. Niklas Zennström társalapító, eddigi elnök-vezérigazgató helyett Michael van Swaaij, az eBay stratégiai igazgatója irányítja majd az internettelefon-szolgáltatót addig, amíg Zennström utódát meg nem találják. Henry Gomez, a Skype eddigi elnöke pedig visszatér az eBayhez, mint a vállalati ügyekért felelős alelnök (vice president of corporate affairs).