:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 17. 09:43

IBM: a Global Services erősödése ellensúlyozta a hardverforgalom csökkenését

Négy éve nem növekedett olyan ütemben az IBM szolgáltatási üzletágának bevétele, mint a legutóbbi negyedévben. A Global Services kitűnő teljesítménye így ellensúlyozni tudta a hardvereladások csökkenését, így a bevétele és nyeresége is nőtt. A cég mutatói megfeleltek az elemzői várakozásoknak.

[HWSW] Négy éve nem növekedett olyan ütemben az IBM szolgáltatási üzletágának bevétele, mint a legutóbbi negyedévben. A Global Services kitűnő teljesítménye így ellensúlyozni tudta a hardvereladások csökkenését, így a bevétele és nyeresége is nőtt. A cég mutatói megfeleltek az elemzői várakozásoknak.

A harmadik negyedévet 24,1 milliárd dolláros bevétellel zárta az IBM, ami éves szinten 7 százalékos növekedésnek felel meg. Mivel az IBM bevételének 60 százaléka az Egyesült Államokon kívülről származik, a gyenge dollár is hozzájárult a forgalom emelkedéséhez, változatlan árfolyamon számolva a bevétel csak 3 százalékkal nőtt. A nettó nyereség 6 százalékkal 2,4 milliárd dollárra emelkedett, ami részvényenként 1,68 dollárnak felel meg. A részvényvisszavásárlások miatt az egy részvényesgyégre jutó eredmény 16 százalékkal növekedett.

Szárnyalt a Global Services

Az IBM forgalmának derekát adó Global Services bevétele 14 százalékkal 13,7 milliárd dollárra nőtt, ilyen emelkedésre 2003 harmadik negyedéve óta nem volt példa. A vállalat közölte, hogy az összes földrajzi régióban és üzleti szegmensben jól teljesített a Global Services, az üzleti szolgáltatások forgalma 16 százalékkal, a technológiai szolgáltatásoké pedig 13 százalékkal emelkedett. A negyedév során az IBM 11,8 milliárd dollár értékben kötött új szolgáltatási szerződéseket, ez 12 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakának adatánál. A negyedévet 116 milliárd dollár értékű szerződésállománnyal zárta a Nagy Kék.

A hardverrészleg bevétele 10 százalékkal 4,9 milliárd dollárra csökkent a negyedév során, részben annak köszönhetően, hogy a vállalat júniusban leválasztotta nyomtatási üzletágát. A szerverek területén a kép vegyes, míg a UNIX-kiszolgálók és az x86-os gépek forgalma 6-6 százalékkal nőtt, a System z mainframe-ekl 31 százalékkal, a System i gépeké pedig 21 százalékkal esett vissza. A tárolóeszközök értékesítéséből származó bevétel 1 százalékkal emelkedett, a mikroelektronikai részleg forgalma pedig 15 százalékkal esett vissza.

A szoftverüzletág forgalma 7 százalékkal 4,7 milliárd dollárra emelkedett 2006 harmadik negyedévéhez képest. A köztesszoftverek (WebSphere, Information Management, Tivoli, Lotus, Rational) forgalma 6 százalékkal 2,6 milliárd dollárra nőtt, az operációs rendszerek értékesítéséből származó bevétel pedig 2 százalékkal 564 millió dollárra bővült. A WebSphere termékek forgalma 10 százalékkal nőtt, az Information Manager termékcsalád eladásai 9 százalékkal emelkedtek. A Tivoli termékek bevétele 5 százalékkal erősödött, a Lotus szoftvereké pedig 9 százalékkal javult. A Rational termékek forgalma 3 százalékkal kúszott fel.

Nem gyűrűzik be a jelzálog-válság

A vállalati szféra egyik legnagyobb IT-szállítójaként az IBM eredményeire különösen figyelt a pénzügyi világ, a mostani eredmények kapcsán az volt a legfontosabb kérdés, vajon az amerikai banki szektor gyengélkedése és a jelzálog-válság vajon milyen gazdasági hatásokat idéztek elő. Mark Loughridge, a Nagy Kék pénzügyi vezetője szerint azonban nem látszanak annak a jelei, hogy az amerikai pénzügyi szektor problémái hosszú lefolyásúak lennének és átgyűrűznének a gazdaság más területeire.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.