Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 29. 10:11

Szárnyal az EMC, hatéves rekordot döntött a részvényárfolyam

Továbbra is jól teljesít az EMC, a tárolóeszközök és -szoftverek legnagyobb gyártója már sorozatban tizenhét negyedéve tud kétszámjegyű százalékos bevételnövekedést felmutatni. A kedvező eredmények nyomán az EMC részvényárfolyama hatéves rekordot döntött.

[HWSW] Továbbra is jól teljesít az EMC, a tárolóeszközök és -szoftverek legnagyobb gyártója már sorozatban tizenhét negyedéve tud kétszámjegyű százalékos bevételnövekedést felmutatni. A kedvező eredmények nyomán az EMC részvényárfolyama hatéves rekordot döntött.

A harmadik negyedévben az EMC 3,3 milliárd dolláros bevételt ért el, ez éves szinten 17 százalékos növekedésnek felel meg. Az általánosan elfogadott könyvelési irányelvek (GAAP) szerinti nettó nyereség 492,9 millió dollárra rúgott a harmadik negyedévben, ez 77 százalékos növekedésnek felel meg. A hatmillió VMware-részvény eladásából származó egyszeri tétel kiszűrésével a profit 377,8 millió dollár volt, ez 31 százalékkal több, mint a tavalyi harmadik negyedév nyeresége. Az egyszeri tételek nélküli profit megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A hardvereladásból származó bevétel 9 százalékkal nőtt éves szinten és a teljes forgalom 43 százalékát adta, a vállalat szerint a Clariion és Celerra tárolók iránti igény folyamatosan erős. A szoftverértékesítés árbevétele negyedével ugrott meg a tavalyi harmadik negyedévhez képest és már az összbevétel 41 százalékát teszi ki. Szoftvereken belül a legnagyobb növekedést a vállalati tartalomkezelő rendszerek terén érte el az EMC, amely a Documentum 6 platform megjelenésének és kedvező fogadtatásának volt köszönhető. A szolgáltatások forgalma szintén 25 százalékkal nőtt, ezzel az EMC bevételéből 16 százalékos részt hasítva ki.

A részben még az EMC kezében levő VMware 354 millió dollár forgalmat bonyolított a negyedév során, 90 százalékkal többet mint egy éve. Amint arról beszámoltunk, az EMC által 2004-ben felvásárolt VMware idén augusztusban vonult tőzsdére, és egyből a világ legértékesebb szoftvercégeinek egyikévé vált: a bevezetés 29 dolláros árfolyamon történt, ma egy VMware-papír 112 dollárt ér. A vállalat piaci értéke jelenleg 43 milliárd dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról