eco@tech archívum - 2007 július

2007
július

0

A rádiós azonosítás talán sosem váltja be a hozzá fűzött reményeket?

2007. július 30. 14:59

Az RFID (Radio Frequency Identification), avagy rádiós azonosítás valószínűleg egyetlen eredeti célkitűzését sem tudja megvalósítani, véli egy ír szakember, aki 12 éve foglalkozik a területtel, és számos RFID-implementációs projektben vett már részt. A vélemény azért is különösen érdekes, mert az úriember egy olyan cég ügyvezető igazgatója, mely többek között RFID-termékekkel is foglalkozik, sőt, saját bevallásuk alapján nyereségesen. Ronan Clinton szerint ugyanakkor nem az RFID-vel van csak probléma, hanem az irreális elvárásokkal is.

0

Intel: az Unió vádjai megalapozatlanok, a piacon erős a verseny

2007. július 30. 11:56

[Wall Street Journal/HWSW] Az Intel tagadja, hogy megsértette volna a közösségi versenytörvényt -- a vállalat által kiadott közlemény az Európai Bizottság múlt heti formális kifogására érkezett válaszként. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Bizottság azzal vádolja az Intelt, hogy tisztességtelenül versenyzett, és ezzel megakadályozta legnagyobb riválisa, az AMD térnyerését.

0

Megszűnik a Linksys márkanév

2007. július 30. 09:23

[VS] A Cisco elnök-vezérigazgatója, John Chambers megerősítette: a Cisco megválik a Linksys márkanévtől, melyhez a Linksys Group 2003 márciusi felvásárlásakor jutott. A vállalat első embere szerint eddig is csupán azért tartották meg a nevet, mivel azt jobban ismerték a végfelhasználók az Egyesült Államokban, mint magát a Ciscót -- az elmúlt négy évben azonban megváltozott a helyzet.

0

Az Európai Bizottság hivatalosan is versenyellenes magatartással vádolja az Intelt

2007. július 27. 11:11

Hivatalosan is versenyellenes magatartással vádolja az Európai Bizottság az Intelt: a Reuters az EB szóvivőjére, Ton Van Lieropra hivatkozva hivatkozva tegnap adta hírül, hogy az Unió kifogási nyilatkozatot (statement of objection) nyújtott be az Intel piaci magatartásával kapcsolatban, ezt az információt azóta mások is megerősítették. A Bizottság azt állítja, hogy az Intel tisztességtelenül versenyzett és ezzel megakadályozta legnagyobb riválisa, az AMD térnyerését.

0

Várakozások felett erősödik a Sony, de a PS3 és az LCD-tévék visszahúzzák

2007. július 26. 14:57

[Bloomberg/HWSW] Több mint duplájára emelkedett a Sony adózott nyeresége az első pénzügyi negyedévében, mely a második naptári negyedévvel esik egybe. Az elemzői előrejelzések feletti mutatókat főként a Cyber-shot fényképezőgépek iránti kereslet, a Pókember 3 kasszasikere, valamint a japán jen gyengélkedése magyarázza. A vállalat ugyanakkor óvatosságra int a kilátásokkal kapcsolatban, ahogyan televíziógyártása és a PlayStation továbbra is jelentős veszteségeket termel.

0

Ismét várakozáson felül teljesített az Apple

2007. július 26. 09:44

Rengeteg iPodot és Macintosht adott el az Apple a második naptári negyedévben (ami a cég számára a pénzügyi év harmadikja), amelynek köszönhetően negyedével nőtt a forgalma és közel háromnegyedével a nyeresége. iPhone-ból két nap alatt 270 ezer fogyott a cég szerint.

0

Az Asustek beszáll a digitális fényképezőgépek piacára

2007. július 25. 11:04

Az Asustek Computer Inc. stratégiai szövetségre lép az optikai eszközöket és digitális fényképezőgépeket fejlesztő és gyártó Ability Enterprise-zal annak érdekében, hogy a digitális fényképezőgépek piacán is megjelenhessen termékeivel. A két cég nem csak üzleti oldalról fonja szorosabbra a kötelékeket, hanem a fejlesztés oldaláról is összevonják erőforrásaikat.

0

A HP kezében az Opsware és a Neoware

2007. július 24. 09:37

Két újabb felvásárlást hajtott végre a HP szoftveres területen, a vállalat tegnap közölte, hogy 1,6 milliárd dollárért megveszi az Opsware-t, valamint 214 millió dollárért a Neoware-t.

0

50 milliárd dollár felett a Microsoft éves forgalma

2007. július 20. 10:06

Közzétette negyedik negyedéves és éves eredményeit a Micrrosoft, a világ legnagyobb szoftvercége erős pénzügyi mutatókról számolt be és büszkén bejelentette, hogy éves forgalma a cégtörténet során először haladta meg az 50 milliárd dollárt. A negyedéves nyereséget azonban lerántotta az Xbox 360-ak garanciális cseréjével kapcsolatos több mint 1 milliárdos egyszeri költség. A játékkonzol blamájából azonban kíhúzta a céget a Windows Vista és az Office 2007 erős piaci szereplése.

0

Ismét óriási veszteség az AMD-nél

2007. július 20. 09:15

Sorozatban harmadik veszteséges negyedévét zárta az AMD, a második legnagyobb processzorgyártó azonban a várakozásoknál nagyobb bevételt ért el, ami 5 százalékkal emelte a részvényárfolyamot. Dirk Meyer, a vállalat elnöke és üzemeltetési igazgatója ennek ellenére elfogadhatatlannak nevezte az eredményeket.

0

A vártnál gyorsabban nőtt a PC-piac a második negyedévben

2007. július 19. 10:47

A vártnál jobban nőttek a PC-eladások a második negyedévben, elsősorban a notebookok megállíthatatlan térnyerése miatt. Az IDC adatai szerint a globális PC-forgalom 12,5 százalékkal 58,8 millió darabra bővült a második negyedév során, míg az eltérő módszerekkel dolgozó Gartner 11,7 százalékos növekedésről és 61,1 millió eladott számítógépről beszél. Mindkét elemzőcég adatai felülmúlták a korábbi előrejelzéseket.

0

Az utóbbi évek egyik legjobb negyedéves teljesítményét mutatta be az IBM

2007. július 19. 09:24

Legjobb negyedéves növekedését érte el az IBM azóta, hogy Sam Palmisano 2002-ben a cég élére állt. A vállalat bevétele éves szinten 9 százalékkal bővült, nyeresége pedig 12 százalékkal nőtt a másidik negyedév során. A Nagy Kék jó teljesítményét elsősorban a szolgáltatásoknak és a szoftvereknek köszönheti, előbbi részleg 10 százalékos, utóbbi pedig 13 százalékos növekedést ért el. A befektetők elégedettek voltak, a cég papírjainak árfolyama a hírek nyomán 3 százalékot erősödött.

0

Kibővíti viszonteladói megállapodását az SAP és az IDS Scheer

2007. július 18. 10:41

Bővítette az ARIS Platform viszonteladói megállapodását az SAP és az IDS Scheer: az SAP mostantól az IDS Scheer további, az üzleti folyamatok menedzselését szolgáló ARIS szoftvercsomagjait árusítja világszerte, SAP Enterprise Modeling Applications by IDS Scheer néven. Ezzel az átfogó csomaggal olyan üzleti folyamatelemző alkalmazás áll a vállalatok rendelkezésére, amellyel üzleti folyamataikat modellezhetik és összehangolhatják az SAP alkalmazásokkal.

0

Könnyebben kereshetünk csengőhangot és mobil játékot a Google-lel

2007. július 18. 10:07

[WSJ] Céghez közelállóktól szerzett információk szerint a mobilok böngészőit is szeretné véglegesen meghódítani a Google, mely egy olyan keresőmotoron dolgozik, mely kifejezetten mobilos tartalmakat keres és kínál az internetről. A továbbfejlesztett mobil keresővel csengőhangokat, játékokat, háttérképeket és más hasonló anyagokat kereshetünk, melyeket közvetlenül meg is vásárolhatunk majd.

0

Vegyes második negyedévet zárt az Intel

2007. július 18. 09:42

Noha az Intel második pénzügyi negyedévében 44 százalékos nyereségnövekedésről számolt be, a vállalat vezetői mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek a cég teljesítményével, mivel az AMD-vel szemben indított árharc miatt az eredményhányad a várakozások alatt maradt. A bejelentést követően az Intel-részvények közel 5 százalékot vesztettek az értékükből.

0

Felfrissítette tárolóeszközeit az EMC

2007. július 17. 10:00

Az EMC tegnap nagyszabású bejelentés keretén belül frissítette tárolóeszközeinek termékvonalát, a csúcskategóriás Symmetrixtől kezdve egészen a belépőszintű Rainfinity rendszerekig az összes termék kisebb ráncfelvarráson esett át annak érdekében, hogy növeljék vagy megőrizzék a versenyképességüket.

0

Kétdimenziós vonalkóddal tenné biztonságossá a nyomtatott anyagokat a HP

2007. július 16. 15:37

[Techworld] Az üzleti dokumentumok megbízhatóságát növelné, a nyomtatott oldalak tartalmának ellenőrizhetőségét garantálná a HP indiai laboratóriuma által kifejlesztett, a jól bevált kétdimenziós vonalkódot implementáló technológia, melyet Trusted Hardcopy névre kereszteltek. A nyomtatott lapok hátoldalán elhelyzett vonalkód ráadásul nem csak azonosítja, hanem egyben hordozza is az adatokat, megszabadítva minket annak begépelésétől.

0

Havonta 3 millió Walkmant ad el a Sony Ericsson

2007. július 12. 17:19

[Bloomberg/The Wall Street Journal] Remek teljesítményt mutatott a Sony Ericsson a második negyedévben, ugyanakkor elmaradt a fokozott elemzői várakozásoktól. A világ negyedik legnagyobb mobilgyártója egy év alatt másfélszeresére növelte piaci részesedését, részben az alsókategóriás modellek szegmensébe megkezdett behatolásának köszönhetően. Az alacsonyabb átlagos eladási ár és nyereséghányad, valamint a megemelt kutatás-fejlesztési és marketingbüzsdsék hatására a nyereség növekedése jelentősen elmaradt a vártól.

0

Magyarország a középmezőnyben az IT-versenyképesség terén

2007. július 12. 14:56

[Economist Intelligence Unit/HWSW] Kevés ország rendelkezik az IT-szektor virágzásához szükséges összes tényezővel, vonja le a következtetést az Economist Intelligence Unit (EIU) gazdasági és piackutató vállalat friss tanulmánya . A legjobbak között teljesít az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Királyság -- Magyarország a középmezőnyben végzett IT-szektorának versenyképessége terén .

0

Felpörgeti a notebookpiacot az új Centrino

2007. július 11. 13:05

[DigiTimes/iSuppli] Felpörögtek a notebookok szállításai júniusban, köszönhetően az Intel legújabb Centrino Duo és Pro platoformjainak. A Santa Rosa május eleji bejelentése óta a világ két vezető notebookgyártójának szállításai meredek emelkedésnek indultak, annak ellenére, hogy már az első negyedévben is meglepően erős volt a piac. A piackutató vállalatok felfelé módosították éves PC-piaci előrejelzéseiket.

0

A Transmetába fektet az AMD

2007. július 9. 13:42

Stratégiai befektetést hajtott végre az AMD a processzorpiacon valaha szép reményekkel induló Transmetába, közölte a két vállalat pénteken. A hivatalos közlemény szerint a tranzakció célja, hogy lehetővé tegye a Transmetának fejlesztései folytatását, valamint az AMD felhasználhassa a vállalat energiahatékonyságot célzó technológiáit. Az ügylet időzítése azonban azt valószínűsíti, inkább az Intel elleni tavaly ősszel indított szabadalmi pereskedést szeretné felszínen tartani az AMD.

0

Elhagyja a hazai piacot a Tele2

2007. július 9. 12:23

[Thomson Financial/HWSW] Megválik hazai leányvállalatától a svéd Tele2, az olcsó vezetékes telefonálást kínáló cég 40 millió svéd koronáért (~1,07 milliárd forintért) cserél gazdát, új tulajdonosa pedig a Pantelt és az Invitelt is lenyelő Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) lesz -- amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal is áldását adja az ügyletre.

0

Mainframe-ről migrált Itaniumra a Dunaferr -- elsőként az országban

2007. július 6. 09:08

Díszes trófeát gyűjtött be magának a HP Magyarország, mégpedig a Dunaferr személyében. Nemcsak Magyarország egyik legnagyobb vállalatáról van szó, hanem az első hazai, dokumentált IBM mainframe-migrációról is, valamint egyúttal a világ első acélipari referenciájával szolgál Integrity szerverek számára SAP R/3 és Oracle RAC környezetben. Az új IT-rendszert az átfogó integrációs átszervezések és a jövőbeni növekedés jelentette követelmények tették szükségessé a Dunaferr számára, mely a következő három év során 500-600 millió eurónyi befektetést eszközöl majd a kapacitások bővítése céljából.

0

Rengeteg munkalehetőséggel kecsegtet a fejlett országok szakemberhiánya

2007. július 5. 15:01

Gyakorlatilag közhelynek számít a hazai vállalatok körében, hogy képzett informatikusból hiány van a munkaerőpiacon, de legalábbis időbe telik megtalálni a megfelelő szakembereket. Nemzetközi híradások alapján nincs ez másként sehol máshol sem a világon, ahogyan az ezredfordulót követő sokkból magához tér az IT-ipar, és az egész világgazdaság is. Ez ugyanakkor kézenfekvő módon lehetőségeket teremt a informatikai szakemberek számára, és nemcsak itthon, hanem külföldön is: az Egyesült Államok és Németország is szakemberhiánnyal küszködik, és a vállalatok a politikusokkal küzdenek a külföldi munkavállalók könnyebb behozatala érdekében.

0

Kiemelkedő évet zárt és még jobb elé néz a rEVOLUTION

2007. július 5. 13:48

Rekorderedménnyel zárta a 2006-os évet a rEVOLUTION Software, az ügyviteli szoftvereket és vállalatirányítási rendszereket forgalmazó cég 418 millió forintos bevételt és 58 milliós adózás előtti profitot könyvelhetett el. Az idei évre már 600 millió forint feletti forgalmat vár a cég ügyvezető igazgatója, Bódog Norbert.

0

Az Epson szerint átlagosan a tinta felét dobjuk ki a szemétbe a nyomtatóból

2007. július 4. 15:24

Új nyomtatóit és multifunkciós készülékeit bemutató júniusi sajtótájékoztatóján ragadta meg arra az alkalmat az Epson, hogy belerúgjon egyet riválisaiba, főként a piacot igen olcsó tintapatronokkal felbolygató Kodakba. A vállalat megkeresésére a TÜV Rheinland készített egy összehasonlító tesztet, mely során természetesen az Epson nyomtatói bizonyultak környezeti szempontból a legtakarékosabbnak.

0

Hiányos szerződéseket íratnak alá velünk az internet- és telefonszolgáltatók

2007. július 4. 11:31

A Nemzeti Hírközlési Hatóság újabb vizsgálat eredményét hozta ma nyilvánosságra, mely igen sötét képet fest a távközlési szolgáltatókról: az elmúlt két év mintegy 15 millió előfizetőt érintő előfizetői szerződéseiből jellemzően kimaradtak az előfizetőt megillető jogok, illetve a szolgáltatót kötelező feltételek.