Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 10. 09:28

Három éve nem volt ilyen jó negyedéve az LG.Philips LCD-nek

Több mint három éve nem volt olyan jó negyedéve az LG.Philips LCD-nek, mint a szeptember 30-án véget ért trimeszter, amelyben a cég hosszú veszteséges időszak után sorozatban másodszor tudott nyereséget elkönyvelni. Az eladások felfutása annyira biztató, hogy a vállalat 2,73 milliárd dollár értékben új gyártóüzem építését jelentette be, valamint a tőkeberuházási keret bővítéséről is döntött: jövőre háromszor többet költenek, mint idén.

[HWSW] Több mint három éve nem volt olyan jó negyedéve az LG.Philips LCD-nek, mint a szeptember 30-án véget ért trimeszter, amelyben a cég hosszú veszteséges időszak után sorozatban másodszor tudott nyereséget elkönyvelni. Az eladások felfutása annyira biztató, hogy a vállalat 2,73 milliárd dollár értékben új gyártóüzem építését jelentette be, valamint a tőkeberuházási keret bővítéséről is döntött: jövőre háromszor többet költenek, mint idén.

A Samsung Electronics mögött a világ második legnagyobb LCD-gyártója a szeptember 30-án véget ért negyedében közel 4 billió koreai won (4,3 milliárd amerikai dollár) forgalmat ért el, ez éves szinten 43 százalékos növekedésnek felel meg. A vállalat nyeresége 524 milliárd won (571 millió dollár) volt, szemben az egy évvel korábban elkönyvelt 321 milliárd wonos veszteséggel. Az LG.Philips utoljára 2004 második negyedévében ért el ennél nagyobb nyereséget, akkor 701 milliárd wonos pozitívumról számolt be.

Drágulás várható?
Az LCD-gyártók az elmúlt évek alatt a túlkapacitás miatt fokozatosan visszafogták tőkeberuházásaikat, és moderálták termelésüket az elképesztő árnyomás miatt, miközben a kereslet erősödik, főleg a fejlődő piacokon, ezért jövőre enyhe hiány várható, ami áremelkedéshez vezethet -- vélik elemzők.
A második negyedévről a harmadikra átlagosan 7 százalékkal emelkedtek a panelárak az LG.Philips LCD szerint, a negyedik negyedévben azonban áresés várható, miközben a szállítások tovább nőnek majd -- ez összességében a nyereséghányad csökkenését eredményezi, amelyre ráerősít az is, hogy a negyedik negyedévben a vállalat fejlesztéseket hajt végre egyes gyáraiban a kapacitás növelése érdekében, ami extra költségekkel jár.

Az LG.Philips igazgatótanácsa egyúttal arról is döntött, hogy 2,7 milliárd dollárért egy nyolcadik generációs panelgyárat épít, amelyben 2009 elején indul be a tömegtermelés -- közölte Kwon Young-soo elnök-vezérigazgató. A vállalat már korábban bejelentette az új üzem terveit és felépítette a létesítményt, azonban a kapacitás és tőkeberuházások visszafogása érdekében az eddig üresen állt. A 2,7 milliárd dolláros összeget a gyártóberendezések, szerszámok beszerzésére és telepítésére fordítják.

Az LG.Philips LCD-t 1999-ben alapított a koreai LG és a holland Philips. Utóbbi cég azonban folyamatosan kivonul a vegyesvállalatból, jelenlegi részesedése 32,9 százalék, de az év végére ezt 20 százalék alá kívánják csökkenteni -- jelentette be Kwon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról