:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 2. 09:56

Veszteséges negyedévet zárt a Palm és a kilátásai sem rózsásak

Veszteséggel zárta idei első pénzügyi negyedévét a Palm és a vártnál sokkal gyengébb előrejelzéssel szolgált a jelenlegi negyedévre, amely a részvényárfolyam több mint 4 százalékos megbicsaklásához vezetett.

[HWSW] Veszteséggel zárta idei első pénzügyi negyedévét a Palm és a vártnál sokkal gyengébb előrejelzéssel szolgált a jelenlegi negyedévre, amely a részvényárfolyam több mint 4 százalékos megbicsaklásához vezetett.

Az augusztus 31-én véget ért negyedévben a tenyérgépeivel nevet szerzett vállalat 360,8 millió dolláros bevételt ért el, nettó vesztesége 841 ezer dollárt tett ki, de az egyszeri költségek nélkül 9,7 milliós nyereséget mutatott a mérleg. A mutatók megfeleltek a vállalat előrejelzésének és az elemzői várakozásoknak. A negyedév során igen jól fogytak a Palm készülékei, a vállalat 689 ezer Treo okostelefont értékesített, ötödével többet mint egy évvel korábban. Egy évvel korábban a cég 355,8 milliós forgalomról és 16,5 milliós profitról adott számot.

A jelenlegi negyedévre a vártnál jóval gyengébb előejelzéssel szolgált a Palm. Az elemzők által remélt 413 millió dollár helyett mindössze 370-380 millió dolláros bevételt és részvényenként 11 helyett 6-8 centes profitot vár a cég. A vállalatvezetők szerint a visszafogott előrejelzés oka, hogy az új termékeket rendkívül agresszíven árazzák annak érdekében, hogy piaci részesedést szerezzenek. A cég múlt héten mutatta be Centro nevű új készülékét, amely mindössze 99 dollárért kapható.

A Palm szeptember elején közölte, mégsem dobja piacra Foleo nevű linuxos webterminálját, helyette a következő generációs okostelefonok kifejlesztésére koncentrál. Elemzők egybehangzó véleménye szerint a Foleót el sem szabadott volna kezdeni fejleszteni. A Palm 10 millió dolláros egyszeri költséget könyvel el a jelenlegi negyedévben a Foleo-projekt leállítása miatt, szakértők szerint azonban ez még mindig kevesebb, mint az a veszteség, amit a Foleo piacra dobása és esetleges bukása jelentett volna.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.