Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 18. 12:55

Az árfolyamhatás lehúzta az SAP mutatóit

Közzétette harmadik negyedéves eredményeit az SAP. A német szoftveróriás bevétele ugyan elmaradt az elemzői várakozásoktól, de a nyeresége nagyobb volt az előrejelzésnél. Rossz hír a befektetőnek ugyanakkor, hogy az üzemi eredményhányad 24,8 százalékon stagnált.

[HWSW] Közzétette harmadik negyedéves eredményeit az SAP. A német szoftveróriás bevétele ugyan elmaradt az elemzői várakozásoktól, de a nyeresége nagyobb volt az előrejelzésnél. Rossz hír a befektetőnek ugyanakkor, hogy az üzemi eredményhányad 24,8 százalékon stagnált.

Az SAP a harmadik negyedévben 2,42 milliárd eurós bevételt ért el, ami 9 százalékos növekedésnek felel meg. Mivel a vállalat forgalmának jelentős részét az az eurozónán kívül bonyolítja, az árfolyamhatás kissé lehúzta a forgalmat, változatlan árfolyamon számolva a növekedés 13 százalékos lett volna -- derül ki a cég eredménykimutatásából. A nettó profit 408 millió eurót tett ki, ami 10 százalékkal magasabb 2006 harmadik negyedévének adatánál. Elemzők átlagosan 2,44 milliárd eurós forgalmat és 405 milliós nyereséget vártak, előbbit az SAP nem érte el, utóbbit viszont túlteljesítette.

A vállalat teljesítményét leginkább meghatározó mutató, az új szoftverlicencek értékesítése terén jól muzsikált az SAP, a licenceladások 11 százalékkal nőttek egy év alatt, változatlan árfolyamokkal számolva a bővülés 15 százalékos lett volna. A szoftver- és szolgáltatásbevétel 1,74 milliárd eurót tett ki, ami 13 százalékos növekedést jelent 2006 harmadik negyedévéhez képest.

Az SAP saját mérései szerint részesedést szerzett a vállalati alkalmazások piacán, amelyet a német cég 35,9 milliárd dollárosra becsül. Az SAP 27 százalékra teszi saját piaci részesedését négy negyedéves mozgóátlag alapján, ez 3,5 százalékpontos növekedésnek felel meg 2006 harmadik negyedévének végéhez képest.

a címlapról