Szerző: Bizó Dániel

2007. október 9. 14:40

Ajánlatot tett a Packard Bellre az Acer - hoppon marad a Lenovo?

Ahogyan az várható volt, az Acer által felvásárolt Gateway él elővásárlási jogával a Packard Bellre, ami egyet jelenthet a Lenovo kiszorításával. Az amerikai cég tegnap közölte, hogy vételi ajánlatot tett a holland székhelyű PC-márkára, mely saját állítása szerint a harmadik legnagyobb a nyugat-európai kiskereskedelmi szegmensben. Az ajánlat részleteit nem hozta nyilvánosságra a Gateway, ugyanakkor közölte, hogy az Acer rendelkezésre bocsátotta a szükséges pénzügyi forrásokat.

[HWSW] Ahogyan az várható volt, az Acer által felvásárolt Gateway él elővásárlási jogával a Packard Bellre, ami egyet jelenthet a Lenovo kiszorításával. Az amerikai cég tegnap közölte, hogy vételi ajánlatot tett a holland székhelyű PC-márkára, mely saját állítása szerint a harmadik legnagyobb a nyugat-európai kiskereskedelmi szegmensben. Az ajánlat részleteit nem hozta nyilvánosságra a Gateway, ugyanakkor közölte, hogy az Acer rendelkezésre bocsátotta a szükséges pénzügyi forrásokat.

A Gateway hétfői közleményében jelentette be, hogy magára nézve jogilag kötelező erejű vételi ajánlatot tett a Packard Bell holding cégére, melyhez az Acer biztosítja a fedezetet. Amennyiben a tulajdonosok elfogadják az ajánlatot, úgy akár még idén a Gateway, pontosabban az Acer kezébe kerülhet az európai márka, mely a kontinens nyugati felén erős kiskereskedelmi jelenléttel bír. Az Acer ezzel úgy tűnik, elhappolta a céget a Lenovo elől, mely korábban határozottan érdeklődött az akvizíció iránt, hogy erősítsen kiskereskedelmi jelenlétén -- a Lenovo európai jelenlétét ugyanis az IBM-től átvett PC-részlege képezi, mely az üzleti ügyfelek kiszolgálására összpontosított.

Mint arról a HWSW is beszámolt korábban, a tajvani Acer két hónappal ezelőtt 710 millió dollárért felvásárolta a '90-es évek egyik sztárjának számító amerikai Gatewayt, mely az elmúlt években mutatott csúfos szereplése ellenére továbbra is az észak-amerikai PC-piac harmadik szereplője, kiterjedt viszonteladói hálózattal rendelkezik, márkái pedig ismertek és kedveltek. A Gateway egy korábbi tranzakció (eMachines felvásárlás) miatt non-kompetitív kitételként elővásárlási jogot szerzett a Packard Bellre, mely így az Acer kezébe került. A tőzsdei kapitalizációhoz képest 57 százalékos prémiumot tartalmazó ár tehát valószínűleg nem csak a Gatewayben rejlő potenciált tükrözi.

A Gateway és esetlegesen a Packard Bell megszerzésével az addicionális volumen önmagában jelentős előnyt kínál egy alapjaiban a költséghatékonyság és méretgazdaságosság által keretbe foglalt iparban: nagyobb kedvezményeket csikarhat ki beszállítóitól, működési, marketing és kutatás-fejlesztési költségeit pedig több terméken terítheti szét. Az Acer a Gatewayjel egyesítve a világ harmadik legnagyobb PC-szállítójává válik a HP és a Dell mögött, a Packar Bellel pedig nemcsak megerősítené ezen pozícióját (Európában pedig átvenné a második helyet a Delltől, a HP mögött), de akadályozná a Lenovót abban, hogy felvásárlással növekedjen és teremtsen alapot a további bővüléshez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról