eco@tech archívum - 2007 november

2007
november

0

Notebookban lelépte a Dellt az Acer

2007. november 30. 13:44

[iSuppli/HWSW] Az IDC-t és a Gartnert követően az iSuppli is nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves PC-piaci adatait, melyekből kiderül, az Acer immár a világ második legnagyobb notebookmárkájává lépett elő, megelőzve a Dellt. Az iSuppli szerint a Lenovo ugyanakkor egyelőre megőrizte harmadik helyét a teljes piacon, köszönhetően erőteljes kínai jelenlétének. Amiben viszont biztosan nincs vita a különböző kutatócégek között, hogy a HP remekül teljesít, míg a Dell továbbra is szenved, mialatt a piac tovább koncentrálódik a legnagyobbak kezében.

0

Még mindig szenved a Dell

2007. november 30. 08:15

Tegnap este, a tőzsde zárását követően hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit a Dell. Bár a vállalat forgalma és nyeresége egyaránt nőtt, a részletes elemzés arra utal, a texasiak még nincsenek túl a nehezén.

0

Gartner: a UNIX élt, él és élni fog

2007. november 29. 15:42

A Windows és a Linux egyre nagyobb befolyással bír majd a jövő adatközpontjaiban, azonban a UNIX-változatok még jó ideig velünk maradnak -- állítja a Gartner piackutató cég.

0

Túl sokat tudhatnak a vállalati rendszerekről az alkalmi infomunkások

2007. november 29. 11:58

[Techworld] Egy friss felmérés szerint túl sokat tudhatnak hálózatunkról, vállalati infrastruktúránkról a külsős, alkalmi infomunkások, bedolgozók, mely potenciális biztonsági rést jelenthet. A Websense Nagy-Britanniában végzett kutatása szerint a dolgozók 88 százaléka könnyedén elérhette a vállalati hálózaton tárolt dokumentumokat.

0

A Greenpeace listájából kiderül, hogy ki a legzöldebb gyártó

2007. november 28. 16:55

A Greenpeace által végzett felmérés a szórakoztató-elektronikai cikkek gyártóit vette kezelésbe. A gyártási folyamat maga, illetve az ezek során kibocsátott károsanyag, az alapanyagok, valamint a környezetszennyezés mértéke pontokat jelent a listán és a lentebb közölt illusztráción.

0

Kis- és középvállalatok vezetőinek képzésében segít a Cisco

2007. november 28. 14:18

A Cisco és a Central European University Business School (CEU Business School) együttműködésében hazánkban is megkezdte működését a Cisco Vállalkozói Akadémia, ami a kis- és középvállalatok alapításához és irányításához szükséges tudás oktatásán túl az oktatott cégvezetők és a piaci szereplők közötti kapcsolatok kiépítését célozza.

0

A vártnál több mobilt adtak el a harmadik negyedévben

2007. november 28. 13:19

[Gartner/HWSW] A fejlődő piacok által generált keresletnek köszönhetően a vártnál erősebb negyedévet zárt a mobilpiac, jelenti a Gartner. A piackutató szerint a vezető öt gyártó súlya tovább nőtt, továbbra is tarol a Nokia, míg a Motorola csak árnyéka régi önmagának.

0

Lengyelország PC-gyártó központtá válik

2007. november 28. 09:10

Nem sokkal azután, hogy a Dell lengyelországi PC-gyárában beindult a termelés, a Lenovo is bejelentette, hogy üzemet hoz létre az országban. Az 30 ezer négyzetméter területű gyár az alsó-sziléziai Legnica speciális gazdasági zónában fog felépülni és várhatóan 2008 harmadik negyedévében kezdi meg működését. Az üzem kezdeti kapacitása több mint 2 millió asztali számítógép lesz évente.

0

Számítástechnikai kereskedőkön ütött rajta a VPOP

2007. november 27. 14:26

[VPOP/HWSW] Számos hazai és külföldi számítástechnikai kereskedőre csaptak le a hatóságok néhány nappal ezelőtt -- közölte a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP). A gyanúsítottak a VPOP vádja szerint bűnszervezetben követtek el többek között többmilliárdos adócsalást, tízmilliárdos pénzmosást, vesztegetést és más bűncselekményeket. A hatóságok több tucat helyszínen csaptak le, számos embert vettek őrizetbe, illetve körözést adtak ki négy férfi ellen. A HWSW ismeretei szerint a vezető disztribútorok nem érintettek közvetlenül az esetben.

0

Toronymagasan vezeti a vírusirtók hazai lakossági piacát a NOD32

2007. november 27. 13:23

A hazai lakossági víruskereső-piacot toronymagasan vezeti a NOD32 -- derült ki az NRC által végzett reprezentatív felmérésből, amely 1800 fős minta alapján készült. Az otthoni PC-vel rendelkezők 93 százaléka használ valamilyen vírusirtót, ezek közül a legnépszerűbb a NOD32.

0

Rendkívül népszerűek lettek az erős videokártyák

2007. november 27. 12:15

[Jon Peddie Research/HWSW] A vártnál gyengébb évkezdést követően a grafikus piac folyamatos erősödést mutat, erősíti meg korábbi jelentését a területre specializálódott Jon Peddie Research (JPR) egy friss közleménye. A szezonálisan kifejezetten erős harmadik negyedév során nemcsak éves szinten bővült dinamikusan a leszálított videokártyák száma, hanem az átlagos eladási ár is emelkedett -- ami szembemegy a szokásos trendekkel.

0

Hét adatközpontból még csak egy energiatakarékos

2007. november 26. 11:58

A Symantec nyilvánosságra hozta a környezetbarát adatközpontokról szóló, egész világot átfogó jelentését, amely szerint a legtöbb helyen még csak elgondolás szintjén foglalkoznak az energiatakarékos stratégiával, mindössze a válaszadók hetede kezdett neki a megvalósításnak is. A válaszok földrajzi megoszlása meglepő képet mutat: a legtöbb zöld adatközpont Kínában található, emellett Dél-Koreában, Indiában és Kanadában fektetnek a legnagyobb hangsúlyt a környezettudatos, energiahatékony adatközpontok építésére.

0

A magas lóról beszélő főnökök és a céltalan megbeszélések dühítik a legjobban az irodai dolgozókat

2007. november 22. 15:53

A hosszú és céltalan megbeszélések dühítik a legjobban az irodai dolgozókat Európában -- derül ki a Canon Europe által készített felmérésből. A több mint 3 ezer európai irodai dolgozó bevonásával készített tanulmány alapján a munkahelyi stressz leggyakoribb okozója, ha a főnök lekezelően beszél a beosztottakkal, de az irodai hatalmi harc, a működésképtelen PC-k, illetve a nyomtatókba szorult papírok is sokakat frusztrálnak. Az iroda berendezése is lehet a feszültség okozója: a válaszadók 57 százaléka szerint a munkakörnyezetük már ránézésre is stressznövelő.

0

Drámai átalakulások elé néz a félvezetőipar

2007. november 21. 15:57

[Nikkei Electronics/HWSW] Kritikus pályán mozog jelenleg a félvezetőipar: az egyre fejlettebb gyártástechnológiák kifejlesztéséhez, valamint az ezeket alkalmazó üzemek megépítéséhez szükséges költségek gyorsabb ütemben növekednek, mint a chipek piaca. Ebből egyenesen következik, hogy a gazdasági prés hatására egyre koncentrálódik majd az ipar. A Sony volt elnök-vezérigazgatója szerint a következő évtized második felére valószínűleg az Intel és a Samsung marad a két utolsó vállalat, mely egymaga képes finanszírozni ezeket a csillagászati kiadásokat.

0

A távmunka mindenkinek jó

2007. november 21. 12:24

[Reuters/HWSW] Számos korábbi tanulmány elemzése alapján amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a távmunka kedvező a munkavállalókra és vállalatokra nézve egyaránt, sőt messzebb gyűrűző társadalmi, gazdasági és környezeti előnyökkel is szolgál.

0

Távozik az Ericsson Magyarországtól Fodor István

2007. november 21. 10:34

Elhagyja az Ericssont Fodor István, aki 17 éve a hazai leányvállalatot alapította. A ma reggeli sajtótájékoztatón Fodor elmondta, az év közepén tájékoztatta az Ericsson vezetőit a szándékáról, akik tudomásul vették a terveit. Fodor István kezdettől fogva az Ericsson Magyarország vezetője, vezérigazgatója. 2002 május 1-től a vállalat elnöke.

0

Elvetette a sulykot a BSA

2007. november 20. 11:44

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közleményben szólította fel a Business Software Alliance-t (BSA), ne fenyegesse a vállalatokat az adóhatósággal.

0

Eladná az ipari kémkedési botrányba keveredett leányvállalatát az SAP?

2007. november 20. 10:21

Vezetőváltás történt az SAP által 2005-ben felvásárolt, majd idén ipari kémkedési botrányba keveredett TomorrowNow élén, de a német szoftveróriás már az eladást is fontolgatja -- állítják bennfenntes források. Ami biztos: a TomorrowNow elnök-vezérigazgatója, Andrew Nelson személyes okokra hivatkozva lemondott pozíciójáról, és hasonlóképp tett több más felsővezető is. A vállalatot most Mark White, az igazgatótanács elnöke irányítja.

0

Nem csillapodik a vevők éhsége a digitális fényképezőgépek iránt

2007. november 20. 08:31

Bár az elemzőcégek már régóta a digitális kamerpiac telítődéséről, a növekedés megtorpanásáról beszélnek, a számok rácáfolnak az előrejelzésekre. Az Egyesült Államokban a harmadik negyedévben 8,5 millió digitális fényképezőgép talált gazdára, ez éves szinten 22 százalékos növekedést jelent, ami arra utal, hogy a piaci bővülés végnapjai még messze járnak.

0

Svájci tőkével a háta mögött terjeszkedik tovább az Extreme Digital

2007. november 19. 16:47

Svájci befektető szállt be az Extreme Digital (ED) elektronikai kiskereskedelmi hálózatba, a SoftCon 25 plusz 1 százalékos részesedést szerzett az online piacon vezetőnek számító cégben. A tőkeinjekció többek között a román és bolgár terjeszkedést fogja finanszírozni, derült ki a sajtótájékoztatón, valamint a svájci cég pénzügyi és európai tapasztalatai is támogatni fogják a nemzetközi terjeszkedést.

0

Volt Oracle-vezető érkezik az SAP Hungary élére

2007. november 19. 16:21

Az SAP AG Stewart Oldroydot nevezte ki az SAP Hungary ügyvezető igazgatójának. A szakember Veres Zsoltot váltja, aki megbízott ügyvezető igazgatóként dolgozott Magyarországon az elmúlt néhány hónapban, miután Vahl Tamás júliusban úgy döntött, elhagyja az SAP-t.

0

Visszavonulót fújt a Garmin, a TomTomé lehet a Tele Atlas

2007. november 19. 13:45

A Garmin feladta a Tele Atlasért folytatott harcot, a cég visszavonta 2,3 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát, ami egyben azt is jelenti, a holland TomTomé lehet az elektronikus térképeket fejlesztő cég. A hír nyomán a Tele Atlas részvényárfolyama 9 százalékkal csökkent, a Garminé ugyanakkor 14 százalékkal nőtt, ami arra utal, hogy a befektetők sokallták a Tele Atlasért fizetendő árat. A TomTom papírjai több mint 6 százalékkal értékelődtek fel.

0

Sok vállalat a könyvelő ajánlása alapján választ ügyviteli rendszert

2007. november 19. 09:04

A számlázóprogramot vásárló mikro- és kisvállalatok fele a kézi számlázásról tér át a gépi számlakiállításra -- derül ki a rEVOLUTION Software saját ügyfélkörében végzett, közel 1000 cég bevonásával készített felmérésből, amely szerint a cégek nagy arányban a könyvelőik és ismerőseik ajánlása alapján választanak a szoftverek közül.

0

Remekelt a Hynix, míg a többi DRAM-gyártó szenvedett a harmadik negyedévben

2007. november 16. 13:18

[iSuppli/HWSW] Amint arról előző hírünkben beszámoltunk, borzalmas évet tudhat maga mögött a DRAM-ipar, miután az év elején összeomló árak a várakozásokkal ellentétben a második félévben sem tértek magukhoz. Ennek ellenére a Hynix javuló mutatókról számolt be, ami a piaci kondíciók tükrében remek teljesítmény. A dél-koreai gyártó ezzel nagy lépésekkel csökkentte hátrányát a piacot vezető Samsunggal szemben.

0

Most érdemes memóriát bővíteni, teljesen padlót fogott a DRAM-ipar

2007. november 16. 11:17

[iSuppli/HWSW] Aki a közeljövőben DDR2 memóriabővítést tervez számítógépében, annak érdemes még az idei évre, vagy jövő év legelejére időzítenie a vásárlást. Amint arról korábban beszámoltunk, a memóriaipar a remek tavalyi évet követően idén teljesen padlóra került, és az iSuppli elemzése szerint az egyetlen jó hír a gyártók számára, hogy ennél sokkal rosszabb már nem lehet. A DDR2 memóriachipek árfolyama már jellemzően gyártási költség alá került, egy 512 megabites DRAM-lapka ára az 1 dollárt sem éri el a nyílt piacon.

0

Felhagy a hálózati processzorok fejlesztésével az Intel

2007. november 15. 16:23

Felhagy az IXP hálózati processzorok tervezésével és gyártásával az Intel, és felszabaduló erőforrásait a sokkal nyereségesebb processzorok forgalmazását jobban támogató tevékenységekre csoportosítja át. Az eddig felhalmozott tudás és technológia ugyanakkor nem veszik el, a Netronome Systems licenceli az a chipgyártó óriástól.

0

Közel hat év után ismét a Samsung lett az LCD-monitorpiac királya

2007. november 15. 14:37

[Digitimes] Igen hosszú, közel hat éves Dell hegemóniát sikerült megtörnie 2007 harmadik negyedévben a Samsung Electronics-nek: az LCD-monitorok piacán átvette a vezető szerepet ősi riválisától. A DisplaySearch adatai szerint a Samsung éves összehasonlításban 15 százalékkal növelte piaci részesedését a negyedévben, míg a Dell csupán 2 százalékot tudott feljebb tornászni mutatóin.

0

Az Európai Bizottságnak egyelőre nem tetszik a Google-DoubleClick ügylet

2007. november 14. 15:18

[NYT] Az Európai Bizottság első körben nem hagyta jóvá a Google tavaszi bombaügyletét, a 3,1 milliárd dolláros DoubleClick felvásárlást -- az előzetes vizsgálatok alapján arra jutott a testület, hogy az egyesülés versenyjogi aggályokat fet fel, és komolyabb vizsgálatokat érdemelnek az ügylet hatásai az internetes hirdetési piacra. A jóváhagyás megszerzése kétségkívül a Google egyik legnagyobb üzleti kihívása lesz, mellyel az elmúlt kilenc évben szembenézett.

0

Felvirágzik a blade szerverek piaca, karöltve a virtualizációval

2007. november 14. 09:00

[iSuppli/HWSW] Klasszikus életciklus görbét látszik befutni a blade piac. A kezdeti lanyha keresletet követően a formátum dinamikusan kezdett bővülni az elmúlt időszakban, mely lendület az évtized hátralévő részében is kitart. Ennek köszönhetően a szerverszállításokból egyre nagyobb és nagyobb arányban fog magának szeletet kihasítani a blade kivitel, véli az iSuppli. A blade a virtualizáció fizikai párjának tekinthető, hasonló előnyökkel kecsegtetve: fizikai konszolidáció, magasabb rendelkezésre állás, rugalmas skálázódás, alacsonyabb üzemeltetési költség.

0

Telefonszolgáltatóvá válik az Enternet

2007. november 13. 16:49

A néhány éve létrejött Unicomm felvásárlásával az Enternet belépett a vonalas telefonszolgáltatás piacára is, tovább bővítve szolgáltatási portfólióját. A lépéssel a vállalat a teljeskörű kommunikációs szolgáltatáscsomagok irányában tett lépés. Az Unicomm egyelőre megtartja nevét, konszolidációja viszont elkezdődik az Enternet cégcsoportba.

0

Története legnagyobb felvásárlását hajtja végre az IBM, jó okkal

2007. november 13. 14:59

[The Wall Street Journal/HWSW] Történelme legnagyobb felvásárlását jelentette be az IBM, mikor ma közölte, bekebekelezi a Cognost. Az üzleti intelligencia szoftvereket fejlesztő vállalatért 5 milliárd dollárt fizet az óriás, miután hasonló akvizíciókat hajtott végre nemrég az SAP és az Oracle egyaránt, ami jól mutatja a terület növekvő fontosságát a vállalatirányításban.

0

Zöldben gondolkozik a Fujitsu Siemens Computers

2007. november 12. 14:32

[Techworld] A Fujitsu Siemens Computers augsburgi VisIT2007 rendezvényén lebbentette fel a fátylat néhány új zöld kezdeményezéséről, ezzel is demonstrálva, mennyire komolyan gondolja a környezettudatos fejlesztést, illetve az energiahatékonyság további növelését. Alvó üzemmódban nulla wattot fogyasztó monitorok és flashmemóriás meghajtók a terítéken.

0

A dinamikus kereslet hatására lelassult a merevlemezek árcsökkenése

2007. november 9. 15:52

[iSuppli] A nehéz évkezdést követően javult a merevlemezgyártók helyzete, ahogyan az év második felében dinamikusan bővült a leszállított meghajtók mennyisége, derül ki az iSuppli gyorsjelentéséből. A növekedés jótékony hatást fejt ki a vállalatok pénzügyi teljesítményére is.

0

Története során először ért el egymilliárd dolláros negyedéves forgalmat az NVIDIA

2007. november 9. 12:50

Rekordbevétellel és kétszeresére emelkedő nyereséggel zárta legutóbbi negyedévét az NVIDIA. A vállalat eddigi története során először ért el egymilliárd dollár bevételt egy pénzügyi negyedév alatt. Bár ez óriási mérföldkő, hiszem ez még csak a kezdet -- mondta az eredmények kapcsán Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató.

0

Első a hazai noteszpiacon az Acer -- de a márka erején még dolgozni kell

2007. november 8. 16:18

Egy év alatt megnégyszerezte notebookeladását az Acer Magyarországon, amivel a hazai piac élére verekedte magát, jelentette be a vállalat a harmadik negyedévről tartott sajtótájékoztatóján. A Gartner adatai alapján a hordozható gépek dominanciájának segítségével ezzel a teljes PC-piacon is elsőségre tett szert. Egri Csaba, a hazai képviselet vezetője szerint az Acer képvisel olyan minőséget, mint a hagyományosan nagy márkák, és az Acer név elismertségét is szeretnék a vállalat piaci teljesítményével összhangba hozni. Egri cáfolta a szervizeléssel kapcsolatban keringő negatív pletykákat is.

0

Felhagy a digitális fényképezőgépek gyártásával a HP

2007. november 8. 13:55

[C|Net] Stratégiaváltást hajt végre a digitális kamerapiaccal kapcsolatban a Hewlett-Packard: a jövőben teljes egészében külső cég kezébe adja a gyeplőt, leáll a kameragyártatással és a saját tervezéssel, sőt, az értékesítést is a külső cég végzi majd. A HP neve alatt kamerákat fejlesztő, készítő és terjesztő vállalat kilétéről 2008 első felében lebbenhet fel a fátyol. A karácsonyi szezonban továbbra is megvásárolhatók lesznek a HP digitális fényképezőgépei.

0

Nehéz évek elé néz a Magyar Telekom

2007. november 8. 12:27

Nehéz évek elé néz az átalakuló Magyar Telekom, ahogy a vezetékes hangszolgáltatásokból származó bevétel gyors csökkenését csak alig-alig tudják ellensúlyozni más szolgáltatások. A vállalat jelentős átalakulásnak néz elébe, amelynek keretében megszüntetik a T-Com és T-Online márkaneveket és az otthoni vezetékes szolgáltatásokat T-Home néven kínálják majd.

0

A TomTom már 4,2 milliárd dollárt ajánl a Tele Atlasért

2007. november 8. 11:09

[WSJ, Business Week] Egyre nő a tét a Tele Atlas megszerzéséért folytatott játszmában: júliusi ajánlatát 41 százalékkal megfejelve már 2,9 milliárd eurót, azaz több mint 4,22 milliárd dollárt kínál a navigációs szoftvereket és berendezéseket kínáló TomTom NV a térképóriás Tele Atlasért. A cégért jelenleg két vállalat birkózik egymással, a TomTom legnagyobb ellenfele, a Garmin is kiszemelte magának a vállalatot.

0

Az Intel nyomása ellenére történelmi mérföldkövet ért el az AMD

2007. november 7. 11:52

[IC Insights/HWSW] A top félvezetőgyártók rangsorában ritkán történik jelentős átrendeződés, az IC Insights legfrissebb jelentésében azonban a vezető tízben hét pozíció módosult. Az AMD története során elsőként került be a legnagyobb tíz közé, ahogyan a vállalat nagyobb ütemben volt képes növelni szállításait, mint ahogyan árcsökkentésekre kényszerült. Szintén remekeltek a memóriagyártásban érdekelt cégek, ahol a NAND ellensúlyozta a DRAM gyengélkedését.

0

Szeptemberben is dinamikusan nőtt a hazai mobilpenetráció

2007. november 7. 10:21

Szeptemberben további 112 ezerrel nőtt a három hazai mobiltelefonszolgáltató ügyfeleinek száma, így hazánkban száz lakosra 104,4 előfizetés jutott a hónap végén, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) legfrissebb gyorsjelentésében. A hónap utolsó napján hívás fogadására alkalmas SIM-kártyák száma alapján szeptemberben a Pannon és a T-Mobile vesztett egyetlen századnyi részesedést.

0

Megkezdte a Quanta a százdolláros laptop sorozatgyártását

2007. november 7. 10:06

A One Laptop per Child (OLPC) nonprofit szervezet bejelentette, hogy tegnap megkezdődött a százdolláros laptop sorozatgyártása a tajvani Quanta kínai üzemében. A több lépésben felfuttatandó sorozatgyártásnak köszönhetően a jelenlegi 188 dolláros darabonkénti költségből két éven belül valóban száz dollár lehet.

0

Városban is helytálltak a robotautók

2007. november 6. 13:51

Az idén november 3-án megrendezett DARPA vezető nélküli, robotirányítású autók versenyét a Carnegie Mellon egyetem terepjárója nyerte. A Boss névre keresztelt Chevrolet Tahoe lassan ugyan, de biztosan nyerte a városi környezetben lefolytatott, gépeket izzasztó próbát. A második célbaérő, az egymillió dollár jutalmat bezsebelő Stanford után harmadikként a Virginia Műszaki Egyetem csapata ért célba, az ő markukat 500 ezer dollár ütötte.

0

A VIA-tól és a Transmetától rabolt piaci részesedést az AMD

2007. november 5. 14:25

Növekedett az AMD piaci részesedése a harmadik negyedévben, de a cég nem az ősrivális Intel kárára növekedett, hanem a VIA-tól és a Transmetától szippantott el vásárlókat -- derül ki a Mercury Research által nyilvánosságra hozott adatokból.

0

A várakozások felett teljesít a Lenovo, már nincs szüksége az IBM névre

2007. november 5. 13:56

Az elemzői konszenzust messze meghaladó eredményekről számolt be a Lenovo. A kínai gyökerű vállalat közel megháromszorozta harmadik negyedéves nyereségét, miután dinamikusan növelte szállításait, valamint elbocsátások révén költséghatékonyságán is javított. Az előzetes adatokkal ellentétben a cég megtartotta harmadik helyét a globális PC-piacon, hajszállal az Acer előtt maradva.

0

A Garmin és a TomTom versenyez a Tele Atlasért

2007. november 5. 12:32

A Garmin ráígért a TomTomra: két rivális gyártó verseng a Tele Atlasért, amelyre a TomTom 2 milliárd eurós felvásárlási ajánlatott adott még júliusban, a Garmin viszont 15 százalékkal többért vinné a digitális térképfejlesztő céget. A Tele Atlas öt napot adott a TomTomnak arra, hogy új ajánlattal álljon elő, ellenkező esetben a Garminnak adja oda magát 2,1 milliárd euróért.

0

A focijátékok sikerének köszönheti a vártnál jobb negyedévét az EA

2007. november 5. 09:01

A FIFA és a Madden sorozat új részeinek köszönhetően a vártnál jobb negyedévet zárt az Electronic Arts. A világ legnagyobb független játékkiadója nettó szinten ugyan veszteséges volt, de az egyszeri tételek kiszűrésével számított nyeresége messze felülmúlta az elemzői várakozásokat.