eco@tech archívum - 2007 február

2007
február

0

Az adatvesztéstől és adatszivárgástól tartanak leginkább a vállalatok

2007. február 28. 13:11

Az informatikai kockázatokról készített felmérést a Symantec, amelyből kiderült, hogy a vállalatok főképp attól tartanak, hogy nem felelnek meg a hatósági előírásoknak (compliance), az okok azonban elsősorban az adatok tárolásával és védelmével kapcsolatos aggodalmakra vezethetők vissza.

0

Feldarabolva talán értékesíteni lehet a BenQ Mobile-t

2007. február 26. 11:54

[AP, HWSW] Gyakorlatilag már csak darabokban van esély értékesíteni a tajvani BenQ csődbe ment németországi leányvállalatát, közölte a cég szóvivője, illetve a divíziót jelenleg igazgató felszámolóbiztos. Az alig egy évvel korábban a Siemens mobilrészlegét is felvásárló divízió tavaly szeptember kért csődvédelmet, amikor a tajvani anyavállalat megvonta támogatását és így a leány fizetésképtelenné vált.

0

Megzavarták a szerverpiacot a négymagos processzorok -- 2006-os jelentés a Gartnertől

2007. február 23. 11:07

[Gartner/HWSW] Gyakorlatilag megállt a szerverpiac növekedése tavaly, derül ki a Gartner Dataquest piackutató cég adataiból. A kisebb konfigurációk felé tolódás tovább folytatódott, ami a volumen növekedését eredményezte, a piac azonban mindössze 2 százalékkal, gyakorlatilag a statisztikai hibahatáron belül növekedett. Forgalom alapján az IBM, volumen szerint pedig a HP a vezető szállító. A Gartner szerint az Intel négymagos Xeonjai inkább rontották a 2006-os számokat, mint javították volna.

0

Üzleti célú irodai szolgáltatáscsomagot mutatott be a Google

2007. február 22. 14:54

[The Wall Street Journal/HWSW] Bemutatta üzleti felhasználásra szánt szolgáltatáscsomagját a Google, mely népszerű webes alkalmazásait fogja egy csokorba, és kínálja cégeknek. A Google Apps Premier Edition elemzők szerint az első jelentős lépés, amely komoly kihívást fog jelenteni a Microsoft számára. A szolgáltatás fizetős, cserébe viszont garantált rendelkezésre állást, nagyobb tárhelyet, támogatást és extra felügyeleti képességeket is tartalmaz.

0

Kiegyezett egymással az Apple és a Cisco, mindketten használhatják az iPhone nevet

2007. február 22. 12:22

[News.com] A Cisco Systems és az Apple tegnap bejelentették, hogy megegyeztek az iPhone név használatának jogáról: a peren kívüli egyezség szerint mindkét vállalat használhatja termékeinél ezt a nevet, sőt, a jövőben annak lehetőségét is megvizsgálják, hogy miképpen működhetnének együtt az üzleti és konzumer piacokon.

0

Szépen muzsikál Mark Hurd kezei alatt a HP

2007. február 21. 14:52

[The Wall Street Journal/eWeek] Erős negyedévet tudhat maga mögött a HP. Teljesítménye felülmúlta a várakozásokat ugyan, ez azonban főként a költségcsökkentési és hatékonyságnövelési programoknak köszönhető, ezek kiteljesedését követően a profit további növelése az árbevételtől függ leginkább, vélik az elemzők. A HP Mark Hurd elnök-vezérigazgató kezei alatt megelőzte a Dellt a PC-piacon, árbevétel alapján pedig az IBM-et is maga mögé utasította.

0

A reklámok többségét akkor is megnézzük, ha átugorhatnánk őket

2007. február 19. 12:53

[News.com] A Nielsen felmérése szerint a digitális videorögzítők, időeltolásos tévézésre alkalmas set-top-boxok, beépített merevlemezes DVD-fevevők sem csökkentik számottevően a reklámozás hatékonyságát. Rövidebb és szórakoztatóbb reklámokkal ezek a tévénézők is ugyanúgy elérhetők, mint hagyományos társaik.

0

A Samsung-Sony szövetség leverte a Sharpot az LCD-tévék piacán

2007. február 19. 12:43

[iSuppli/DisplaySearch/HWSW] Bár tavaly szinte egész évben a Sharp vezette az LCD-televíziók globális piacát -- köszönhetően fejlett panelgyártásának --, az ünnepi szezonban a japán vállalat a negyedik helyre esett vissza, elvesztve ezzel nem csak az első, de a dobogós helyet is a 2006-os toplistán. A világ legnagyobb LCD-televízió beszállítója volumen alapján -- a negyedik negyedéves remekléssel -- a Samsung Electronics lett. A dél-koreai vállalat egyben a legnagyobb gyártó az egész tévépiacon.

0

Tarol Kínában a Baidu - a Google visszaszorul

2007. február 15. 17:01

[Reuters/HWSW] A kínai Google-ként is emlegetett Baidu árbevétele 136 százalékkal bővült a negyedik negyedévben, miközben nyeresége ötszörösére ugrott meg, magasan felülmúlva az elemzői várakozásokat. A cég azonban a vártnál gyengébb növekedést jelez az első negyedévre, aminek következtében túlfűtött papírjainak árfolyama megzuhant.

0

Samsung: meg fogjuk verni a Nokiát

2007. február 14. 14:13

[The Chosun Ilbo/Digital Daily/The Hankyoreh] A Nokia helyét akarja Choi Gee-sung, a Samsung Electronics telekommunikációs egységének nemrég kinevezett vezetője. A barcelonai 3GSM Konferencián elhangzottak komikusan hathatnak ha egy pillantást vetünk a két vállalat piaci részesedésére, ismerve azonban a dél-koreai gyártó eddigi történetét, Helsinkiben valószínűleg nem mosolyogtak Choi szavain.

0

Hatalmas értékű adomány a Cisco-tól és a T-Systems-től egy gyermekkórháznak

2007. február 14. 13:14

Hatalmas értékű, összesen 120 millió forintnyi informatikai rendszert adományoz a Cisco Magyarország és a Magyar Telekom T-Systems üzletága a Bethesda Gyermekkórháznak. A február 15-én induló fejlesztési projekt keretében többek között új vezetékes és vezeték nélküli hálózat, új számítógépek és nyomtatók, modern klinikai szoftver, betegirányító rendszer, IP-telefónia, a vagyonvédelmet segítő RFID rendszer, távfelügyeleti rendszer és számos más újdonság segíti a betegellátás színvonalának és a működés hatékonyságának növelését.

0

Meglepően jól indult a piacon az Office 2007

2007. február 13. 11:51

[News.com] Az NPD Group piackutató vállalat egyesült államokbeli felmérése szerint a Vistához hasonlóan meglepően jól indult a piacon a Microsoft új irodai programcsomagja, az Office 2007. Ráadásul a valódi számok a felmérésben szereplőnél is magasabbak lehetnek, ugyanis az egyik jelentős forgalmazó nem küldte vissza az adatokat időben, így az elkészült jelentés azokat nem tartalmazhatta.

0

Jelentős piaci erejű szolgáltatóvá minősítette az NHH az Antenna Hungária Zrt-t

2007. február 9. 13:43

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa a hazai és uniós jogszabályok alapján átfogó versenyjogi elemzést végzett a műsorterjesztési szolgáltatások piacán, majd nyilvánosságra hozta az érintett piacra vonatkozó határozattervezetét. A tanács az Antenna Hungária (AH) Zrt-t jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóként azonosította, ezért a korábbi monopol szolgáltatóra kötelezettségeket rótt ki.

0

Elkészült a világ első kereskedelmi kvantumszámítógépe?

2007. február 9. 13:12

Egy kanadai vállalat azt állítja, elkészítette a világ első kereskedelmi kvantumszámítógépét, amelyet a jövő héten a kaliforniai Számítástechnikai Múzeumban be is mutat az érdeklődőknek. A tudományos világ meglehetősen szkeptikus, ugyanis a legtöbben arra számítottak hogy az első kvantumszámítógép legkorábban 2020 körül készülhet el, így nem csoda, ha a szakemberek kétkednek. Hiszem ha látom -- ez az általános hozzáállás.

0

A biztonsági cégek halálát vizionálja egy biztonsági cég vezetője

2007. február 8. 13:53

[News.com/HWSW] Pár éven belül el fognak tűnni az informatikai színpadáról azok a vállalatok, amelyek kizárólag biztonsági termékeket kínálnak -- véli Art Coviello, az RSA Security elnöke, aki az RSA Security Conference rendezvényen adott hangot borúlátó nézeteinek. Coviello szerint a biztonsági piac átalakulás előtt áll, amely meg fogja ritkítani a cégeket és csak azok maradnak majd talpon, amelyek átfogó megoldásokat nyújtanak, nem pedig egy-egy részterületre koncentrálnak.

0

Országosan kiépült a professzionális TETRA rádiótávközlő rendszer

2007. február 6. 15:33

A Miniszterelnöki Hivatal EKK EDR Iroda, a T-Mobile és a Pro-M Zrt. bejelentette, hogy befejeződött a professzionális TETRA rendszer, az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) országos kiépítése. Mostantól 11 készenléti szerv tud bekapcsolódni a TETRA technológiájú hálózatba. A rendszer országos kiépítésével Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb készenléti rádiórendszere valósult meg hazánkban.

0

Az AMD/ATI teret nyert az asztali grafikus piacon - mobilban az NVIDIA tarolt

2007. február 6. 14:48

[Jon Peddie Research] Gyakorlatilag stagnált a PC-grafikus chipek piaca a negyedik negyedévben és messze elmaradt a szezonális várakozásoktól -- áll a Jon Peddie Research (JPR) jelentésében. Erre leginkább az asztali termékek gyengülő szereplése adhat magyarázatot, a mobil szegmens ugyanis erőteljes bővülést mutatott fel. Volumen tekintetében továbbra is toronymagasan vezet az Intel, a kutatócég azonban revideálta harmadik negyedéves számait és holtverseny helyett jelentős NVIDIA-fölényt jelez már.

0

Az év elején csökkenni, később emelkedni fognak a memóriaárak

2007. február 2. 13:30

[Digitimes/The Wall Street Journal/iSuppli] Ahogyan arról már néhány hete beszámoltunk, 2006 szokatlanul jó év volt a DRAM-gyártók számára -- és kevéssé a piacnak. Idén az előrejelzések szerint azonban ellentétes, vagyis a vevők számára kedvező trendek uralják majd a piacot. 2007 elején az árak csökkenésére számítanak a szakértők.

0

Megállíthatatlan a Google

2007. február 1. 13:31

[The Wall Street Journal/HWSW] Közel megtriplázta negyedik negyedéves nyereségét a Google, a világ vezető keresője, könnyedén felülmúlva az elemzői várakozásokat és a versenytársak teljesítményét. A jövőbeni növekedéstől és profittól túlfűtött árfolyam azonban némileg gyengült a tőzsdén kívüli kereskedésben, miután némi kétely támadt a piacon a kilátásokkal kapcsolatban.

0

Kevin Rollins elnök-vezérigazgató elhagyja a Dellt

2007. február 1. 09:34

Váratlanul lemondott Kevin Rollins, a Dell elnök-vezérigazgatója, aki igazgatótanácsi tagságától is megvált és elhagyta a vállalatot. Az irányítást ismét az alapító Michael Dell veszi a kezébe hogy újra növekedési pályára állítsa a kiábrándító 2006-os évet produkáló céget. A Dell egyúttal azt is közölte, hogy a január végén véget ért negyedévének eredményei mind bevétel mind pedig nyereség tekintetében elmaradnak a várakozásoktól. Rollins távozásának hírére a Dell-papírok 4 százalékkal erősödtek.