eco@tech archívum - 2007 március

2007
március

0

Negyedével csökkent a Red Hat profitja, de erőteljes növekedésre készül

2007. március 30. 12:25

[Associated Press/Reuters] Negyedével esett vissza a Red Hat adózott nyeresége a februárban záródott negyedik pénzügyi negyedévben, árbevétele pedig alulról súrolta az elemzői konszenzust -- ennek ellenére a kezdeti zuhanást követően erős emelkedésnek indultak a cég papírjai a kedvező kilátások közzétételét követően. A cég a nyereség csökkenését a jövőbeni növekedésbe ölt beruházásokkal magyarázza és magabiztosan tekint az Oracle, illetve a Microsoft-Novell ügylet felől érkező kihívások elé.

0

Használt üzemek felvásárlásával zárkóznak fel a kínai chipgyártók

2007. március 27. 13:32

[DigiTimes/HWSW] A kínai félvezetőipar jelenleg technológiailag messze elmarad a világ élvonalától, a felzárkózáshoz azonban egy gyors és igencsak költséghatékony módot igyekeznek választani. Ahogyan a világ vezető cégei feszített tempóban fejlesztik gyártástechnológiájukat, úgy korábbi eljárásaik is villámgyorsan, néhány év alatt elavulttá, majd feleslegessé válnak. Nem kell zseninek lenni, hogy rájöjjünk: a kínaiak fel akarják vásárolni az elavult berendezéseket, mivel így gyorsan és jó áron jutnak fejlett technológiához.

0

IDC: az emberek az IT-biztonság leggyengébb láncszemei

2007. március 27. 13:01

Idén hatodszor rendezik meg Magyarországon az IDC IT-biztonsági konferenciáját. A piackutató cég szerint az egyik legfontosabb trend az IT-biztonsági piacon a különféle jogosultságkezelési megoldások terjedése, amelyek egyelőre a nagyvállalatoknál kezdenek teret nyerni. További piaci megatrend a konszolidáció, amely során a nagy platformszállítók bekebelezik a kisebb, az IT-biztonság egy speciális területével foglalkozó cégeket. Ennek oka, hogy a megrendelők elvárják a szállítóktól a komplett, szervereket, tárolóeszközöket és ezek védelmét egyesítő, holisztikus felügyeleti megoldásokat.

0

A RAZR-hez hasonló kasszasikerek hiányát nyögi a Motorola

2007. március 26. 17:22

[International Herald Tribune/Reuters/Bloomberg] Múlt hét szerdán a Motorola többé-kevésbé váratlan forgalmi és profitfigyelmeztetést tett közzé, és több mint 1 milliárd dollárral csökkentette a várható negyedéves árbevételét, amiért a gyengén teljesítő mobiltelefonos részleget tette felelőssé. Elemzők szerint az amerikai vállalat problémáját az okozza, hogy erős termékmix helyett a kasszasiker modellektől függ, ami azonban rendkívül hektikussá teszi a cég teljesítményét -- hasonlóan a nagy filmstúdiókhoz.

0

Továbbra is tilos lesz a mobiltelefonálás az amerikai repülőjáratokon

2007. március 26. 13:56

[News.com] Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) elnöke szerint továbbra sem engedélyezik a mobiltelefonok használatát az amerikai repülőjáratokon, mivel nem tisztázott, hogy a földi rádiótornyok hogyan kezelnék ezeket a hívásokat, mobilkapcsolatokat.

0

Zuhanásban a memóriaárak

2007. március 26. 13:55

[DigiTimes/HWSW] A vártnál gyorsabban zuhannak az árak a DRAM-piacon, miután tavaly szokatlanul stabilan tartották magukat. Az első negyedév drámai árösszeomlást hozott magával, ami a kilátások mérséklésére késztette a gyártókat: a mainstreamnek tekinthető 512 megabites DDR2 667 chipek szerződéses átlagára például január elejéről március második felére közel felére esett vissza, és a túltermelésből kifolyólag ez a trend a következő negyedévben sem áll meg.

0

Hivatalosan is bejelentették az Intel kínai chipgyárának építését

2007. március 26. 10:03

Az Intel hivatalosan is megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint félvezetőgyárat épít Kínában. A mintegy 2,5 milliárd dolláros beruházás eredményeképp egy 300 milliméter átmérőjű szeleteket megmunkáló Fab 68 jön létre az ország északkeleti részén található Dalian városában. A gyárról minden bizonnyal sok szó esik majd az április elején Sanghajban rendezendő Intel Developer Forumon.

0

Újítás egérben: megkezdődött az antibakteriális Lexma modellek forgalmazása

2007. március 23. 14:20

Az egér, bár az egyik leggyakrabban használt eszköz, nem tartozik éppen a számítástechnika legérdekfeszítőbb témáihoz. Lehet egyáltalán bármi újat mutatni, egy egérben, mikor 2007-et írunk? Az Acrox szerint igen, és nincs is vele egyedül: a Lexma márkájú egerek gyártójával tegnap írt alá megállapodást a számítástechnikai eszközök disztribúciójával foglalkozó hazai Smart Electronic. A két cég pedig alapvetően két jellemzővel kívánja megkülönböztetni termékeit: egyedi antibakteriális bevonat és saját lézertechnológia.

0

Ipari kémkedéssel vádolja az SAP-t az Oracle

2007. március 23. 09:59

Az Oracle tegnap bejelentette, hogy pert indított az SAP ellen, a vádak szerint a német szoftvergyártó az Oracle terméktámogatási weboldaláról több ezer szoftvert és dokumentációt lopott el.

0

Adobe Acrobat 3D-t használ a Renault

2007. március 22. 12:06

Az Adobe Systems bejelentette, hogy a Renault Csoport az Adobe Acrobat® 3D szoftvert alkalmazza a háromdimenziós modellezésnél és tervezésnél az alkalmazottakkal és partnerekkel folytatott csoportmunkában. Mivel a Renault üzleti alapfolyamatainak az Adobe PDF már most is része, az Acrobat 3D a háromdimenziós műszaki tartalmat a dokumentumok szintjén ugyanebben az ismerős és megbízható platformfüggetlen formátumban fogja szolgáltatni.

0

Nem alacsonyabb árak, új szolgáltatások lehetnek a válaszok a VoIP-fenyegetésre

2007. március 21. 14:52

Hat éven belül már nem a beszédhívások adják távközlési szolgáltatók fő bevételi forrását -- állítja az Oracle és Economist Intelligence Unit felmérésében szereplő felsővezetők négyötöde. A megkérdezett vállalatvezetők több mint fele abban is egyetértett, hogy ez a változás akár négy éven belül bekövetkezhet.

0

A notebookok húzták tavaly a PC-piacot - élen a HP, feltör az Acer

2007. március 21. 13:45

[IDC/DisplaySearch] Továbbra is a hordozható gépek képezik a PC-piac növekedésének motorját, magasan túlszárnyalva az asztali konfigurációk ütemét. Az IDC tegnap nyilvánosságra került jelentése szerint 2006 utolsó három hónapjában több mint negyedével bővültek a notebook-eladások, míg az asztali PC-k gyakorlatilag stagnáltak -- így már legalább minden harmadik új gép hordozható. A DisplaySearch adatai alapján a HP a laptopkirály, a Dell pedig már a tarkóján érzi az Acer lihegését.

0

Larry Ellison: megelőzzük az SAP-t

2007. március 21. 08:58

Tegnap tette közzé negyedéves eredményeit az Oracle, a világ második legnagyobb szoftvercége elemzői várakozásokat felülmúló mutatókat jelentett be, köszönhetően a licenceladások növekedésének. Az eredményeknek köszönhetően az Oracle-részvények árfolyama 3 százalékkal nőtt.

0

Részvénytársasággá alakul a Delta Elektronik

2007. március 20. 10:10

Tavaly 22 százalékos bővülés után 10,5 milliárd forint feletti árbevételt és 200 millió forintot meghaladó adózott eredményt ért el a Delta Elektronik Kft. , amelynek tulajdonosai a vállalat részvénytársasággá alakításáról határoztak. Az új társaságban résztulajdonossá válik, és igazgatósági tagságot szerez Czakó Ferenc, a Synergon egykori alapítója és vezetője.

0

Az AMD és a memóriagyártók éve volt 2006 a chipek piacán -- szenvedett az Intel

2007. március 19. 14:06

[iSuppli/HWSW] A tavalyi év legnagyobb vesztesének az Intel bizonyult a világ legnagyobb félvezető-szállítói között, míg az ATI felvásárlása révén az AMD közel megduplázta chipekből származó forgalmát -- derül ki az iSuppli jelentéséből. Összességében elmondható, hogy erős évet zárt az élmezőny, különösen a memóriaszállítók remekeltek, és a a félvezetők forgalma tovább koncentrálódott a nagyok kezében.

0

Hamis szoftvereket kínáló kalózokat perelt be a BSA

2007. március 19. 13:56

A BSA öt -- egy amerikai, egy brit és három német -- szoftverkalóz ellen indított nemzetközi jogi eljárást, akik online áruházakban és aukciós oldalakon hamisított programokat árultak.

0

Új tranzakciókezelési benchmark született: TPC-E

2007. március 19. 10:54

[News.com/HWSW] A Transaction Processing Performance Council elfogadta a TPC-E benchmark szabványt, ami azt jelenti, hogy nyáron már megjelenhetnek az első TPC-E eredmények. A tranzakciókezelési teszt az 1992-ben véglegesített és azóta is széles körben használt TPC-C benchmarkot küldi nyugdíjba.

0

SUSE Linuxon szabványosítja linuxos infrastruktúráját az HSBC

2007. március 14. 10:05

[eWeek/HWSW] SUSE Linux platformon szabványosítja teljes linuxos infrastruktúráját a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, a brit HSBC. A világ harmadik legnagyobb bankja 76 országban 9500 irodával és 284 ezer dolgozóval rendelkezik, ügyfeleinek száma meghaladja a 125 milliót. A vállalat szerint azért esett választásuk a SUSE Linuxra, mert a Novell és a Microsoft között tavaly ősszel létrejött megállapodás eredményeként zökkenőmentesen együttműködik a meglevő Windows-környezettel.

0

Felvásárlás révén növekedne tovább az Acer

2007. március 12. 15:57

Felvásárlás révén növekedne tovább az Acer, amely mára a világ negyedik legnagyobb PC-gyártójává nőtte ki magát. J.T. Wang elnök-vezérigazgató egy interjúban elmondta, vállalata 2007-ben legalább egy jelentős akvizíciót kíván végrehajtani, persze a lehetséges célpontokat nem jelölte meg. Az Acer vezére csupán annyit árult el, hogy már folynak a tárgyalások egy olyan vállalattal, amely a PC-iparban érdekelt.

0

Nem vagyunk hajlandók tanulni vagy utazni egy jobb állásért

2007. március 9. 11:30

Az IBM és a GKIeNET felmérése szerint a magyarok szinte egyáltalán nem hajlandóak költözni vagy utazni hogy (jobb) munkát találjanak, de tanulni sem szeretnének. Az IBM szerint azonban ma már kulcsfontosságú a dolgozók rugalmassága, egyre nagyobb hangsúlyt kap a tanulás, és a cégek nem csak jól képzett, hanem mobil munkaerőt is igényelnek, akik képesek elmozdulni a vállalaton belül akár a munkavégzés helyét, akár a szakterületet vagy a pozíciót illetően. A magyar munkaerő azonban sajnos nem ilyen.

0

A HP és az Acer éve volt 2006 a PC-piacon

2007. március 8. 15:56

[iSuppli/HWSW] A tavalyi év egészében még megtartotta vezető pozícióját a Dell a globális PC-piacon, a HP az év második felében azonban nemcsak átvette a vezetést riválisától, hanem a negyedik negyedévre messze maga mögött is hagyta texasi vetélytársát. A HP sikeréhez a cég remeklésén túl riválisának botladozása is hozzájárult: a Dell volt az egyetlen szállító az öt legnagyobb között, amely volumenének visszaesését volt kénytelen elkönyvelni a negyedik negyedévben, miközben a többiek a piaci átlag felett teljesítettek. Összességében tovább fokozódott a PC-piac koncentrációja, az öt legnagyobb a szállítások 48,3 százalékát tartotta kezében 2006 során, az iSuppli előzetes becslése alapján.

0

Egészségesen növekedik a merevlemezpiac, továbbra is élen a Seagate

2007. március 8. 13:28

2006-ban 15,5 százalékkal növekedett a merevlemezpiac volumene -- adta hírül az iSuppli piackutató vállalat. Tavaly világszerte 434,2 millió meghajtó került leszállításra, míg 2005-ben 375,8 millió darab. A negyedik negyedéves forgalom 119,7 millió darab volt, ez éves szinten 15,8 százalékos, szekvenciálisan pedig 8,3 százalékos növekedést jelent, noha az év vége felé a gyártókat nyersanyaghiány sújtotta -- jegyzi meg az iSuppli.

0

IDC: a konszolidáció határozta meg a szerverpiac negyedik negyedévét

2007. március 7. 17:20

[IDC/HWSW] A közép- és felsőkategóriás szerverek jelentették a globális szerverpiac húzóerejét a negyedik negyedévben, átvéve ezt a szerepet az alsó kategóriás gépektől. Az IDC szerint ez a vállalatok átfogó konszolidációs erőfeszítéseire vezethető vissza. Az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló EMEA szuperrégió rekordot zárt, a forgalom először haladta meg az 5 milliárd dollárt egy negyedévben.

0

Sun: sikeres bevezetések pénzügyi területeken

2007. március 7. 16:33

Befejeződött az OTP Bank központi mentési és visszaállítási rendszerének üzembe állítása, amelynek kiépítésére tavaly év végén kapott megbízást a Sun Microsystems hazai leányvállalata. A rendszer gerincét egy Sun StorageTek SL8500-as szalagkönyvtár, egy Veritas NetBackup mentési szerver, továbbá egy Sun StorageTek L700-as gép, valamint az ezekhez kapcsolódó szoftverek biztosítják. A vállalat egy másik hazai pénzintézetnek szoftvereket szállított.

0

Egy hét múlva feltámad a Commodore

2007. március 7. 09:19

Játékosoknak szánt PC-kkel tér vissza az informatikai piacra a kultikon Commodore, a vállalat a jövő héten, a CeBIT kiállításon mutatja be új terméksorozatát. A legendás márkanév jelenleg egy holland cég, a Yeahronimo Media Ventures tulajdonában van, amely 2005 elején vásárolta meg.

0

Látványosan csökkent a hazai nyomtatópiac 2006-ban, a HP maradt az élen

2007. március 6. 13:44

Drámaian visszaesett tavaly a nyomtatópiac Magyarországon -- kezdte a HP sajtótájékoztatóját Czinege László, a cég nyomtatási és képalkotási üzletágának hazai vezetője. A szűkülő piacon a cég ugyanakkor megőrizte vezető pozícióját, idén pedig a részesedés további növelését tűzte ki célul.

0

Mit várnak a pályakezdő informatikusoktól a globális vállalatok?

2007. március 5. 12:15

Az IBM Magyarország március elsején fórumot szervezett a Magyar Tudományos Akadémián a cég és a felsőoktatási intézmények vezetőinek részvételével annak bemutatására, hogy a vállalatoknak milyen szakemberekre van szükségük a megváltozott, mindinkább globális üzleti környezetben, s az intézmények milyen válaszokat adhatnak e piaci kihívásra.

0

Vállalati titkokat is kifecseghetnek a netkávézóban használt Wi-Fi-s laptopok

2007. március 2. 13:23

[News.com, HWSW] Jóformán sosem vagyunk ma már biztonságban, hiszen nem csak akkor tehetjük ki magunkat és adatainkat támadásoknak, ha saját Wi-Fi-hálózatunk megfelelő védelméről nem gondoskodunk, hanem akkor is, ha számítógépünkkel nyilvános hotpotokhoz, például egy kávézó internetelérési pontjához kapcsolódunk. A vezeték nélküli forgalmat figyelő, úgynevezett adatmonitorozó és -gyűjtő (sniffer) alkalmazások egyre okosabbak.