Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 10. 16:16

Informatikai büdzséjük egyre nagyobb hányadát költik biztonságra a cégek

Egyre többet költenek a vállalatok informatikai biztonságra -- derül ki a Computing Technology Industry Association (CompTIA) által közzétett adatokból, amely a TNI piackutató által elvégzett felmérésre támaszkodik. A több mint ezer szervezet megkérdezésével készült kutatás azt találta, a szervezetek IT-büdzséjük ötödét fordították biztonságra tavaly, míg 2006-ban csak 15 százalékát, 2004-ben pedig 12 százalékát.

[HWSW] Egyre többet költenek a vállalatok informatikai biztonságra -- derül ki a Computing Technology Industry Association (CompTIA) által közzétett adatokból, amely a TNI piackutató által elvégzett felmérésre támaszkodik. A több mint ezer szervezet megkérdezésével készült kutatás azt találta, a szervezetek IT-büdzséjük ötödét fordították biztonságra tavaly, míg 2006-ban csak 15 százalékát, 2004-ben pedig 12 százalékát.

A felmérésből kiderül továbbá, hogy minden egyes biztonságra költött dollárból 42 cent jut új termékek beszerzésére, 17 cent a folyamatok fejlesztésére, 15 százalék képzésre, 12 cent helyzetértékelésre, 9 pedig tanúsításra. A CompTIA szerint a megkérdezettek többsége növelni fogják informatikai biztonsági kiadásaikat a következő 12 hónapban: azok a válaszadók, akik többet terveznek költeni, átlagosan 23 százalékkal bővítik IT-biztonsági büdzséjüket.

A válaszadók fele új termékekre biztonsan költ majd, harmada pedig biztonsági továbbképzésekre is. Az eredmények alapján a víruskeresők, tűzfalak és proxy szerverek állnak az élen a biztonsági szoftverek népszerűségi listájában, szinte minden megkérdezett szervezet rendelkezik velük. A Gartner szeptemberben közzétett adatai szerint Európában a biztonsági költések több mint ötven százalékát a vírusirtók viszik el, az idén 2,4 milliárd eurós forgalmat generálva.

Az IDC korábbi jelentése szerint Közép-Európa országainak többségében több mint 23 százalékkal nagyobb összeget fognak idén IT-biztonságra költeni a tavalyinál -- ez épp megegyezik a CompTIA felmérésében szereplő adattal. Marosvári Gábor, az IDC szoftverkutatási vezetője korábban elmondta, Magyarországon 2006-ban az IT-biztonsági szoftverek forgalma mintegy 33 millió dollárt (~6 ezértmilliárd forintot) tett ki, ez 2005-höz képest 20 százalékos növekedést jelentett. 2007-re hasonló mértékű növekedést vár a szakértő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról