:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 8. 12:23

Elégedetlen a Nokiával közös vegyesvállalatának teljesítményével a Siemens

Elégedetlen vegyesvállalatai teljesítményével a Siemens, a Nokia Siemens Networks és a Fujitsu Siemens sem úgy muzsikál, ahogy a legnagyobb európai elektronikai iparvállalat vezetői szeretnék -- írta a Reuters.

[HWSW] Elégedetlen vegyesvállalatai teljesítményével a Siemens, a Nokia Siemens Networks és a Fujitsu Siemens sem úgy muzsikál, ahogy a legnagyobb európai elektronikai iparvállalat vezetői szeretnék -- írta a Reuters.

Kiszállnának a Nokia Siemens Networksből?

Peter Löscher, a Siemens júliusban munkába állt új vezére azonban nem kommentálta azokat a híreket, amelyek szerint a cég kiszállna ezekből a vegyesvállalatokból. Az IG Metall szakszervezettől származó információk szerint a Siemens meg akar szabadulni a Nokia Siemens Networks ráeső, 50 százalékos tulajdonrészétől. Belsős források szerint azonban a Nokia és a Siemens között létrejött megállapodás 2013-ig biztonsan érvényben marad, korábban csak közös megegyezéssel szállhat ki a Siemens.

A Nokia és a Siemens 2006 nyarán egyesítették hálózati berendezésgyártó üzletágaikat a Nokia Siemens Networksben annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak versenyezni a piacon az Ericsson és a szintén a közelmúltban egyesült Alcatel és Lucent, vagy akár a feltörekvő ázsiai gyártók, például a Huawei vagy a ZTE ellen. A vegyesvállalatban a felek ugyan 50-50 százalékban tulajdonosok, a felsővezetőinek túlnyomó többségét a Nokia adja, mint ahogy az igazgatótanácsban is többségben vannak a finnek.

A vállalatot jól ismerő szakértők szerint rövid távon nem várható, hogy a Siemens kiszállna a Nokia Siemens Networksből, mivel a hálózati berendezésgyártó épp egy jelentős átalakuláson esik át. Májusban a vállalat bejelentette, hogy 9 ezer dolgozójától válik meg a költségek csökkentése érdekében, a leépítéstől 2010-re évi 2 milliárd eurós megtakarítást várnak. A legtöbb embert Németországban küldenek el, itt közel 3 ezerrel csökken a létszám, ami a teljes állomány negyede.

Kivonulás

A Siemens fokozatosan visszavonul az informatikai és telekommunikációs iparágakból, ahogyan a rendkívül éles versenyben nehezen állja meg a helyét ezeken a területeken. Még a 90-es évek vége előtt leválasztotta a félvezetőgyártást, 1999-ben egyesítette számítógépes részlegét a japán Fujitsu európai leányával, tavaly pedig a tajvani BenQ vásárolta meg tőle a veszteségeket halmozó mobiltelefonos részleget, az autóelektronikával foglalkozó divíziót pedig a Continental vette meg.

A Siemens jelenleg elsősorban az egészségügyi szektornak célzott szolgáltatásokba, energetikába, valamint ipari szolgáltatásokba fektet, tevékenységét és szervezeti struktúráját is ennek megfelelően alakítja át. Löscher elmondása szerint az üzletágak vezetői a jövőben nagyobb önállóságot kapnak és az igazgatótanácsba is bekerülnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.