:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 29. 16:05

A költségmegtakarítás a legfőbb mozgatórugója a nyílt forrású szoftverek vállalati terjedésének

A nyílt forrású szoftverek egyre több vállalatot hódítanak meg, elsősorban a kedvező árukkal, cserébe a terméktámogatás is rosszabb -- derül ki egy felmérésből, amelyet az International Oracle Users Group tagjai között végzett a MySQL támogatásával a Unisphere. A kérdések elsősorban az adatbázisokra koncentáltak.

[HWSW] A nyílt forrású szoftverek egyre több vállalatot hódítanak meg, elsősorban a kedvező árukkal, cserébe a terméktámogatás is rosszabb -- derül ki egy felmérésből, amelyet az International Oracle Users Group tagjai között végzett a MySQL támogatásával a Unisphere. A kérdések elsősorban az adatbázisokra koncentáltak.

Mi a legnépszerűbb nyílt forrású vállalati szoftver?

A válaszadók 90 százaléka használ már valamiféle nyílt forrású szoftvert. Egy évvel ezelőtt még 9 százalék volt azon válaszadók aránya, akiknél a használt szoftverek többsége nyílt forrású volt, a mostani felmérésben már a megkérdezettek 13 százaléka állította ezt. A nyílt forrású szoftvereket leginkább az alacsonyabb költségek miatt kedvelik a cégek, a gyártófüggőség elkerülése sokkal kevéssé mozdítja elő a terjedésüket. A válaszadók több mint fele szerint a jövőben több nyílt forrású szoftvert fog használni, a legtöbben itt is a költségmegtakarítást említették elsődleges motivációként.

Bár a legtöbbet emlegetett nyílt forrású szoftver mindenképp a Linux, vállalati környezetben nem ez a legnépszerűbb, hanem az Apache webszerver, amelyet a válaszadók 60 százaléka használ. Linuxot vagy BSD-t a megkérdezettek 58 százaléka telepített, a harmadik legelterjedtebb nyílt forrású szoftver pedig a JBoss és Tomcat alkalmazásszerver, majd az adatbázisok (MySQL, PostgreSQL, EnterpriseDB) következnek. Nyílt forrású fejlesztőeszközöket (pl. Eclipse, NetBeans) a válaszadók 30 százaléka használ. Figyelemre méltó, hogy nyílt forrású vállalati alkalmazást (pl. SugarCRM) csak a megkérdezettek 4 százaléka telepített.

A felmérés elsősorban azt próbálta megvizsgálni, vajon a nagy adatbázisszállítók ingyenes "Express" termékei ki tudják-e szorítani a MySQL-hez hasonló nyílt forrású adatbázisokat. A válasz: az "Express" felhasználóinak közel négyötöde használ nyílt forrású adatbázisokat is, bár inkább csak tesztelésre (ne feledjük, a felmérés az International Oracle Users Group tagjainak körében készült). Csak a megkérdezettek 20 százalékánál van 50 gigabájtnál nagyobb adatbázis valamilyen nyílt forrású adatbáziskezelőre bízva, 1 terabájtos vagy nagyobb pedig csak 3 százaléknál.

Aggodalmak

A nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatos legnagyobb aggodalom a támogatást érinti, általános vélekedés, hogy ennek színvonala nem éri el a kereskedelmi termékekét. Aggasztó lehet, hogy a válaszadók több mint fele vélekedik így, míg egy éve csak a megkérdezettek harmada gondolta úgy, hogy a kereskedelmi szoftverekhez jobb támogatás jár. Érdekes, hogy míg a nagyobb cégek inkább a támogatással kapcsolatos aggodalmakról számoltak be, a kisebb vállalatoknak inkább biztonsági félelmeik voltak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.