Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 1. 16:44

Nem hozza a várt eredményeket a Skype

Teljes átszervezést hajt végre az eBay a tulajdonában levő Skype-nál. Niklas Zennström társalapító, eddigi elnök-vezérigazgató helyett Michael van Swaaij, az eBay stratégiai igazgatója irányítja majd az internettelefon-szolgáltatót addig, amíg Zennström utódát meg nem találják. Henry Gomez, a Skype eddigi elnöke pedig visszatér az eBayhez, mint a vállalati ügyekért felelős alelnök (vice president of corporate affairs).

[HWSW] Teljes átszervezést hajt végre az eBay a tulajdonában levő Skype-nál. Niklas Zennström társalapító, eddigi elnök-vezérigazgató helyett Michael van Swaaij, az eBay stratégiai igazgatója irányítja majd az internettelefon-szolgáltatót addig, amíg Zennström utódát meg nem találják. Henry Gomez, a Skype eddigi elnöke pedig visszatér az eBayhez, mint a vállalati ügyekért felelős alelnök (vice president of corporate affairs).

Az eBay nagyjából két éve, 2005 szeptemberében vette meg a Skype-ot 2,6 milliárd dollárért, a megállapodás értelmében ezt még további 1,7 milliárd dollár követheti akkor, ha a Skype eléri a kitűzött célokat, amelyek bevételre, nyereségre és felhasználói létszámra vonatkoztak. Egyelőre azonban úgy tűnik, a Skype nem hozta a várakozásokat, ugyanis az eBay mindössze 530 millió dollárt (375 millió eurót) fizet a részvényeseknek és ezzel teljesítette az akvizícióval kapcsolatos pénzügyi kötelezettségeit. Az eBay szerint az 530 millió dolláros összeg "méltányos, figyelembe véve a Skype felhasználói létszámának várt bővülését".

Az eBay a harmadik negyedévben összesen 1,4 milliárd dollárt könyvel el a Skype-akvizíció kapcsán, amelyből 530 millió dollárt a fenti tétel tesz ki, további 900 millió dollár azonban a Skype értékcsökkenése. Az előző negyedévet az eBay 1,8 milliárd dollár bevétellel és 375 milliós nettó profittal zárta.

Az internettelefon-szolgáltató felvásárlásával másodlagos bevételi forrást kiépíteni igyekvő aukciós site ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy a Skype közel sem teljesít olyan jól mint várták tőle annak ellenére, hogy a felhasználók létszáma egy év alatt közel kétszeresére, 220 millióra nőtt. A második negyedévben a Skype bevétele 90 millió dollár volt, ezzel az eBay forgalmának 5 százalékát adta. A szolgáltatás elsősorban azok körében ismert, akik rendszeresen telefonálnak külföldre, azonban a széles tömegek körében továbbra sem terjedt el, még az Egyesült Államokban sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról