Szerző: Bizó Dániel

2007. október 18. 14:51

Kínaiak segítségével tör a hazai 3G-piac élére a Vodafone

Beszerzési árainak letörése céljából a Vodafone Magyarország együttműködésre lépett a Huaweijel. A kínai infokommunikációs hálózati gyártó nem válik hazánk harmadik mobilszolgáltatójának exkluzív szállítójává, ezzel szemben a Nokia Siemens Networksszel verseng majd a Vodafone hazai harmadik generációs hálózatépítéséért. Beck György, a Vodafone nemrég kinevezett vezérigazgatója elmondta, hogy a korábbinál gyorsabb ütemben tervezik építeni 3G-hálózatukat, és legkésőbb 2010-re vezető pozíciót akarnak elfoglalni a mobil adatátvitel területén.

[HWSW] Beszerzési árainak letörése céljából a Vodafone Magyarország együttműködésre lépett a Huaweijel. A kínai infokommunikációs hálózati gyártó nem válik hazánk harmadik mobilszolgáltatójának exkluzív szállítójává, ezzel szemben a Nokia Siemens Networksszel verseng majd a Vodafone hazai harmadik generációs hálózatépítéséért. Beck György, a Vodafone nemrég kinevezett vezérigazgatója elmondta, hogy a korábbinál gyorsabb ütemben tervezik építeni 3G-hálózatukat, és legkésőbb 2010-re vezető pozíciót akarnak elfoglalni a mobil adatátvitel területén.

Adatátvitelben is domináns szerepre tör a mobil

A két vállalat egy budapesti sajtótájékoztató keretén belül jelentette be ma a megállapodást, ahol többek között Kína magyar nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa, Ren Hongbin, és a Huawei Europe elnöke, William Xu is megjelent. Beck az idei év második meghatározó eseményének nevezte a megállapodást, miután májusban született döntés arról, hogy az anyavállalat Magyarországot választotta globális pénzügyi szolgáltatóközpontjának helyéül. Egy hasonló lépés már régóta várható volt, ugyanis a Vodafone már 3 éve jelezte a kínai hálózati szállítók előretörését, és növekvő szerepét.

"Számunkra nagyon fontos esemény ez" -- kezdte beszédét Beck, majd hozzátette, "Ez az év nagyon sokban a mobil internetről szól". Véleménye szerint a mobiltelefon megnyerte már a hanghívásokért folytatott versenyt, és hasonló történhet az adatátvitelben is. "A hangátvitelben a mobiltelefon már megnyerte a csatát. Ma már több mobiltelefon van, mint fix [vezetékes vonal]. Azt hiszem, egy új csata kezdődött az elmúlt időszakban. Rájöttek a felhasználók, hogy az internet is lehet mobil, ha a hálózat támogatja ezt", mondta el -- márpedig egy jó minőségű HSDPA vagy HSUPA hálózat megfelelő akár intenzív internetezésre is.

Amit csak az informatika lehetővé tesz, azt mind-mind végre lehet hajtani mobillal is, véli, ehhez csak megfelelő hálózatra van szükség. Szerinte a legfontosabb jellemzők pedig a megbízhatóság, sebesség, és lefedettség. Úgy látja, "mindhárom magyar mobilszolgáltató nagyon sokat lépett előre az elmúlt időszakban", aminek eredményeként az új előfizetésekből a mobil internet nagyobb szelettel részesedik, mint a vezetékes. Ezen az új piacon pedig nem kevesebbet akarnak elérni, minthogy vezető szerepre tegyenek szert, tette hozzá. "Célunk, hogy mobil adatátvitel terén elsők legyünk. Semmi okunk, hogy le legyünk ambiciózusak. Ennek a célnak rendelünk alá mindent" -- erősítette meg Beck szavait Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki igazgatója.

Árletörés

Ennek érdekében pedig a cégnek a korábbinál lényegesen nagyobb ütemben kell 3G-hálózatát fejlesztenie, ugyanis nem csekély lemaradással bír a T-Mobile és a Pannon mögött, minden korábbi ígéret ellenére. A Vodafone lakosságra vetített lefedettsége 25 százalékra tehető, míg a másik két szolgáltató már 40 százalék magasságában jár, igaz, a számítási metodikák között vannak jelentős eltérések, ezzel együtt azonban a Vodafone hátránya vitathatatlan. A fókusz elsősorban a földrajzi bővítés, aminek segítségével 2010-ig 70-80 százalékos lakosságra vetített lefedettséget akarnak elérni, árulta el Döbrőssy. Ehhez rendelkezésre állnak a források, tette hozzá Beck. "A piaci igényeknek megfelelően annyit tudunk rászánni, amennyi szükséges ahhoz, hogy vezetők legyünk".

Beck György és William Xu

A tempós hálózatépítés az, ahol bekerül a képbe a Huawei, vagyis a szerződés egy alapkő hozzá, ahogy Beck fogalmazott. A kínai szállító ugyanis ütőkártyaként szolgál majd a Nokia Siemens Networksszel folytatott egyezkedésekkor, így a Vodafone várhatóan jelentős összegeket takaríthat meg a többmilliárdos jövőbeli beruházásokból a két szállító megversenyeztetésével, miközben várhatóan magasabb szintű szolgáltatást képes kicsikarni belőlük. A Vodafone 2005 elején állapodott meg a Nokiával és a Siemensszel, melyek közösen kezdték meg a cég 3G-hálózatának építését.

A Huawei 2005 végén vált a Vodafone minősített globális beszállítójává, és több mint 60 3G-hálózati (UMTS/HSPA) szerződésével a világ egyik legnagyobb hálózatépítőjévé avanzsált néhány év alatt, egészen pontosan a harmadik helyre, 16 százalékos részesedéssel. A Vodafone csoporton belül többek között a cseh és a spanyol leány is partneréül választotta, így például Barcelonát nagyrészt a Huawei eszközeivel fedik le. A Huawei a magyar Vodafone USB-s 3G-s termináljait szállítja egy ideje. A cég világszerte 62 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon 2004 óta működik, alkalmazottainak létszáma pedig már meghaladta a 100 főt. William Xu, a cég európai elnöke elmondta, hogy szándékuk további befektetéseket eszközölni Magyarországon, és a támogatás mellett kutatás-fejlesztést is folytatni hazánkban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról