Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kiegyezett az Intel és a Transmeta

Bodnár Ádám, 2007. október 25. 11:34
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Peren kívüli egyezséget kötött a Transmetával az Intel, amelynek értemében 150 millió dollárt fizet egy összegben az alacsony fogyasztású processzoraival nevet szerzett cégnek, a következő öt évben pedig évi 20 millió dollárt, amelyért cserébe korlátlan, de nem kizárólagos jogot kap a Transmeta összes szabadalmaztatott technológiájának használatára, beleértve a LongRun2 energiatakarékos megoldást.

hirdetés
[HWSW] Peren kívüli egyezséget kötött a Transmetával az Intel, amelynek értemében 150 millió dollárt fizet egy összegben az alacsony fogyasztású processzoraival nevet szerzett cégnek, a következő öt évben pedig évi 20 millió dollárt, amelyért cserébe korlátlan, de nem kizárólagos jogot kap a Transmeta összes szabadalmaztatott technológiájának használatára, beleértve a LongRun2 energiatakarékos megoldást.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Transmeta 2006 októberében indított szabadalombitorlási pert az Intel ellen azt állítva, hogy a világ legnagyobb chipgyártójának processzorai tíz technológiáját használják jogtalanul. A Transmeta állította, hogy az ügy jogi útra terelését megelőzően tárgyalásokat folytatott az Intellel, tájékoztatva a céget a helyzetről, valamint egy méltányos licencmegállapodás megkötése céljából. Mivel a párbeszéd nem hozott elfogadható eredményt, a Transmeta kénytelen volt bírósághoz fordulni.

A kereset szerint az Intel elmúlt években gyártott gyakorlatilag összes processzora, így a Pentium III, Pentium 4, Pentium M, Core és Core 2 is sért valamilyen Transmeta-szabadalmat. Ezek közé tartozik a notebookoknál, és mára már a szervereknél és asztali gépeknél is fontossá vált dinamikus energiagazdálkodási technika, az Intel SpeedStep továbbfejlesztett (Enhanced) változatai. Az energiagazdálkodás mellett különféle utasítás-ütemezéssel, a regiszterek kezelésével és memóriacímzési technikákkal kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt is panaszt emelt a Transmeta.

Az Intel tagadta a vádakat és idén januárban viszontperelte a Transmetát hét szabadalmának megsértése miatt. Az első tárgyalásoknak 2008-ban kellett volna megindulia, azonban a felek most megállapodtak. Az egyezség részeként az Intel 250 millió dollárt fizet a törpecégnek és ejti a szabadalombitorlással kapcsolatos keresetét a Transmeta ellen. A megállapodás értelmében az Intel jogosult a Transmeta szabadalmait használni, beleértve azokat is, amelyekre a kis cég az elkövetkező 10 évben tesz szert akár saját fejlesztés, akár megállapodások révén.

Az Intellel kötött megállapodás nyomán a Transmeta részvényeinek árfolyama több mint háromszorosára emelkedett. A világ legnagyobb félvezetőgyártójától befolyó 250 millió dollár a Transmeta éves forgalmának ötszöröse és majdnem duplája a vállalat piaci értékének is. A hét éve tőzsdére vonult vállalat eddigi története során nyereséges negyedévek előfordultak már, de még sosem tudott éves szinten profitábilisan működni.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.