:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 30. 16:25

A cégek kihasználatlanul hagyják a mobil munkában rejlő lehetőségeket

Egy, a Cisco megbízásából készült tanulmány szerint számos céget eshet abba a csapdába, hogy kihasználatlanul hagyják a mobil munkavállalók alkalmazásában rejlő előnyöket, mert vagy nem a megfelelő embereket veszi fel, vagy a vezetőség nem megfelelő, vagy pedig nem biztosít elegendő kommunikációs erőforrást.

[HWSW] Egy, a Cisco megbízásából készült tanulmány szerint számos céget eshet abba a csapdába, hogy kihasználatlanul hagyják a mobil munkavállalók alkalmazásában rejlő előnyöket, mert vagy nem a megfelelő embereket veszi fel, vagy a vezetőség nem megfelelő, vagy pedig nem biztosít elegendő kommunikációs erőforrást.

Megfelelő alkalmazott + jó vezető = siker

A mobil szerepkörökben sikeresen teljesítő munkatársak jellemzően öntevékenyek, rugalmasak, extrovertáltak és függetlenek, a munkaerő-toborzás során a vállalatoknak ezért az ilyen tulajdonságokkal rendelkező jelentkezőket kell kiszűrniük. A sikeres vezetőknek bízniuk kell a mobil beosztottakban, hagyniuk kell, hogy saját maguk felügyeljék a leterheltségüket, a tevékenység helyett pedig az eredményre kell helyezniük a hangsúlyt.

Létfontosságú továbbá a mobil alkalmazottakkal fenntartott rendszeres kommunikáció, emellett az elszigeteltséget és a motiváltság hiányát elkerülendő a vezetőknek támogatniuk kell a mobil munkavállalók szervezeten belüli láthatóságát és a munkatársakk közötti A kollégák közötti társasági kapcsolat szintén fontos szempont. Az azonnali üzenetküldő és jelenlétkövető eszközök segítségével a mobil alkalmazottak jobban a szervezet részének érezhetik magukat, a videokapcsolat révén pedig csökkenthető az elszigeteltség érzése, hiszen vizuális kapcsolatot létesíthetnek a tőlük távol dolgozó munkatársakkal.

A vállalatok nem igazán felkészültek a mobil munkára

A Cisco nemzetközi szintű Cisco Mobility Quotient című felmérése azt vizsgálta, hogy mennyire vannak a cégek felkészülve arra, hogy támogassák a mobil munkavégzést. A felmérés alapján a cégek már napjainkban is nagyszámú mobil megoldást alkalmaznak (pl. WLAN, távmunkakörnyezet, mobil e-mail), azonban ezeket nem egységes formában, hanem csak ad-hoc jelleggel használják.

A mobil technológia elterjedésével párhuzamosan azonban még mindig komoly problémát jelent a cégeknek a mobilitással együtt járó biztonsági kihívások kezelése. Minden negyedik válaszadó eltérő vezetékes és vezeték nélküli biztonsági szabályrendszerről számolt be, és a megkérdezettek mintegy 60 százaléka állította, hogy nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a rádiófrekvenciás (RF) fenyegetések figyelésére. Ez utóbbi azt is jelzi, hogy ezek a cégek aligha tudnak megfelelni a törvényi előírásoknak. Ráadásul a megkérdezett cégek többségének jelenleg nincs semmilyen hosszú távú mobil informatikai stratégiája, ami azt jelenti, hogy még ma is sokkal inkább reaktív, mint proaktív megközelítési módot alkalmaznak ezen a téren.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.