eco@tech archívum - 2007 december

2007
december

0

Mindenki BlackBerryt akar

2007. december 21. 13:21

A vártnál jobb harmadik negyedévet zárt a népszerűb BlackBerryk gyártója, a kanadai Research In Motion. A vállalat örömmel nyugtázta, hogy a mobil e-mailezésre alkalmas eszközei a vállalatok mellett már a fogyasztók körében is egyre felkapottabbak.

0

Váratlanul lemondott a Red Hat vezetője, miután remek negyedévet zárt a cég

2007. december 21. 11:47

Várakozások felett teljesített a Red Hat, a vezető kereskedelmi Linux-szállító. Az amerikai vállalat egy év alatt közel harmadával növelte forgalmát a legutóbb lezárt negyedévében, nyereségessége pedig ezzel párhuzamosan emelkedett. Családi okok miatt ugyanakkor az elnök-vezérigazgató lemondott posztjáról, és az igazgatótanács elnökeként szolgál tovább a cégnél.

0

A szuperolcsó Centro sikere ellenére nehéz helyzetben a Palm

2007. december 19. 09:53

Látványosan visszaesett a Palm forgalma és nyereségből veszteségbe fordult a cég mérlege a most véget ért második negyedévben annak ellenére, hogy a szuperolcsó Centro okostelefon nagy siker a piacon. A cég csalódást okozó negyedéves előrejelzést tett közzé, valamint azt is bejelentette, hogy a jövőben nem hoz nyilvánosságra részletes pénzügyi prognózist. A részvényárfolyam 11 százalékkal csökkent a hírek hatására.

0

Az Interware megvette az eTel Magyarországot

2007. december 18. 16:33

Magyar kézbe került az eTel Magyarország, miután az Interware megvásárolta az eddigi tulajdonosáótól, a Telekom Austriától. A 2007. december 11-én aláírt szerződés révén a hangszolgáltatások piacán is meghatározó piaci szereplő kíván lenni az Interware. Az eTel Magyarország ügyfelei a jövőben az Interware által garantált, jelenleginél is magasabb technológiai és kiszolgálási színvonalon vehetik igénybe az eddig megszokott szolgáltatásokat -- adta hírül a cég.

0

Remek negyedévet zárt az Adobe, a befektetők mégis csalódottak

2007. december 18. 09:33

Ötödével nőtt az Adobe nyeresége a most lezárt negyedik negyedévben, azonban a vállalat nem változtatott éves előrejelzésén, ami csalódással töltötte el a piacot annak ellenére, hogy az első negyedéves prognózis jobb a vártnál. A tegnapi kereskedés során az Adobe-papírok 2,8 százalékot vesztettek értékükből, majd a tőzsdezárás utáni időszakban az árfolyam további 0,7 százalékot gyengült.

0

AMD: jövőre ismét nyereséges lesz a működésünk

2007. december 17. 14:59

Az ideinél sokkal jobb évet ígér jövőre az AMD. A vállalat elfogadhatatlannak tartja a 2007-et, ugyanakkor folyamatosan javuló teljesítménnyel jövő az összes üzletágat nyereségessé teszik, amit termékfrissítésekkel, piacszerzéssel, valamint a 45 nanométeres gyártástechnológia bevezetésével kívánnak elérni -- ígérte Bob Rivet pénzügyi vezérigazgató.

0

Kína mellett is van élet a globális elektronikai gyártásban

2007. december 17. 12:36

[iSuppli/HWSW] Az ezredfordulót követően a globális elektronikai gyártókapacitás viharos gyorsasággal indult meg Kína felé, aminek eredményeként a Európában és Észak-Amerikában nagykapacitású üzemek tucatjait zárták be a vállalatok. Az elmúlt években noha Kína ipari dominanciája megkérdőjelezhetetlen, földrajzilag diverzifikáltabb kép bontakozik ki. Az iSuppli szerint a gyártók stratégiai helyezkedésében a munkaerőköltségen lévő hangsúly nagyban csökkent, ahogyan a döntéseket sokkal komplexebb elemzésekre alapozzák.

0

Lassan a 40 hüvelykes képernyőméretről is kiszorulnak a plazmák

2007. december 17. 11:01

A Displaybank legfrissebb jelentése szerint jövőre a 40 hüvelykes területen is jelentős teret veszít a plazma az LCD-technológiával szemben. A piac mérete ennek ellenére jövőre is 27,6 százalékkal bővül majd, 15,56 millió darabra, és a Panasonic márkát birtokló Matsushita Electric Industrial továbbra is megtartja elsőségét 36 százalékos részesedéssel.

0

Nyílt forrású szoftverekre és szabványokra áll át a holland kormányzat

2007. december 17. 10:00

Egy, a múlt héten elfogadott rendelet szerint a holland kormányhivataloknak migrációs tervet kell kidolgozniuk, amelynek mentén nyílt forrású szoftverekre és nyílt szabványokra térnek át, és áprilisról csak megfelelő indoklás mellett használhatnak zárt megoldásokat. A nyílt szabványok segítségével hatékonyabb lehet a kommunikáció, a nyílt forrású szoftverek bevezetésével pedig csökkenthetők a kiadások, illetve a szállítóktól való függőség -- hangzik az indoklás.

0

Rendkívül sikeres év áll a TomTom és a Garmin mögött

2007. december 14. 15:09

A tajvani DigiTimes beszállítóktól származó információi szerint a két legnagyobb piaci szereplő, a TomTom és a Garmin összesen több mint 22 millió navigációs készüléket, PNA-t szállít le összesen a boltokba 2007-ben. Ebből a volumenből a Garmin 12 milliót, a TomTom pedig 10 millió körüli mennyiséget mondhat magáénak.

0

Hálózati szolgáltatások terén erősít egy akvizícióval a BT

2007. december 14. 15:04

A BT (korábbi British Telecom) 202 millió dollárért megvásárolja az ázsiai és csendes-óceáni régió vezető IT-szolgáltatóját, a szingapúri Frontline-t. A Frontline helyi, regionális és nemzetközi ügyfelek számára nyújt IT-tanácsadást, illetve infrastrukturális, rendszerintegrációs és IT-outsourcing szolgáltatásokat.

0

Beismerte botlását, de fogadkozik az AMD

2007. december 14. 14:30

Az AMD vezetői elismerték, hogy az év során több hibát is elkövetett és csalódást okozott a processzorgyártó, ugyanakkor úgy érzik, a vállalatról kialakult negatív kép téves. A cég tegnap New Yorkban tartott elemzői konferenciáján értékelte az elmúlt negyedévek teljesítményét, valamint számos részletet hozott napvilágra a következő két év termékterveivel kapcsolatban, melyek több változást is mutatnak a korábbiakhoz képest. A cég papírjai a konferencia ideje alatt közel 7 százalékkal estek délelőtt, majd a délutáni kereskedésben visszaerősödtek, így mindössze 1,5 százalékos csökkenéssel zártak.

0

Magyar vezető emelkedett regionális pozícióba a Microsoftnál

2007. december 14. 13:45

2008. január 1-től Takács Péter, a Microsoft Magyarország kereskedelmi igazgatója tölti be a vállalat közép-kelet-európai régiójának kis- és középvállalati értékesítési igazgatói posztját. Utódjának ezzel egy időben a Microsoft Magyarország ügyvezetője Kali Istvánt nevezte ki, a jövő év elejétől ő látja el a vállalat kis-és középvállalati üzletágának igazgatói feladatait.

0

Masszív veszteség, gyászos előrejelzés a Novellnél

2007. december 14. 09:13

Némi késlekedést követően tegnap nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves és éves eredményeit a Novell. A vállalat bevétele növekedett, de a költségek elszabadulása miatt továbbra is veszteségesen működik, és a kilátásai sem rózsásak -- a befektetők büntettek.

0

Önpusztító árverseny jellemzi a hazai notebookpiacot, véli a HP

2007. december 13. 15:58

Öt évvel ezelőtt a HP-Compaq összeolvadást komoly kétségek övezték, főként a két vállalat akkoriban gyengén teljesítő PC-részlegekkel kapcsolatban, mivel két kevéssé nyereséges szervezet egyesült -- kezdte mondandóját Molnár Imre, a HP Magyarország személyi számítógépekért felelős üzletágvezetője a cég évértékelő sajtóbeszélgetésén. Mára a személyi számítógépek forgalmazása soha nem látott rekordokat dönget, ami nagyban hozzájárult a cég papírjainak szárnyalásához, mondta el az igazgató. Molnár szerint ez nem másnak köszönhető, minthogy a HP nemcsak sok gépet értékesít, de nyereségesen is teszi, és ez mindig is az elsődleges szempont.

0

Magyarországon is kiválóan teljesített a HP

2007. december 13. 14:29

Megismételte az anyavállalat nagyszerű teljesítményét a hazai HP. A világ legnagyobb informatikai cégének magyarországi leányvállalata a Sulinet által mesterségesen felduzzasztott időszakot követő történetének legjobb évét zárta, az árbevétel (dollárban számolva) 10 százalékkal növekedett egy év alatt -- jelentette be Hegedüs Gábor vezérigazgató.

0

Gyakorlatilag kihaltak a hagyományos munkaállomások a piacról

2007. december 13. 14:21

[Jon Peddie Research/HWSW] Lendületesen növekedett a harmadik negyedévben a márkás munkaállomások piaca, derül ki a Jon Peddie Research (JPR) jelentéséből. A kutatócég szerint mára végleg lezárult a terület átalakulása, és a hagyományos gépeket teljesen kiszorították a PC-alapú rendszerek. A munkaállomásokhoz szorosan kapcsolódó professzionális videokártyák forgalma rekord ütemben bővült, és a szegmenst az NVIDIA dominanciája jellemzi.

0

Kínai felvásárlással erősít az Iomega

2007. december 13. 12:31

[eWeek] A Kínai Kormány is részesedést szerez az Iomegában, mely a kínai ExcelStor Great Wall Technology felvásárlásával erősíti a térségben elfoglalt pozícióját. A felvásárlási ügylet várhatóan 2008 közepén zárulhat le.

0

Több mint negyvenezer informatikusra lenne szüksége Németországnak

2007. december 12. 15:19

[heise.de/HWSW] Lapunk már több alkalommal beszámolt arról, hogy a világ fejlett országaiban általános műszaki szakemberhiánnyal küszködnek a vállalatok. Nem kivétel ez alól Németország, Európa vezető gazdasága sem, ahol a hiány enyhítése érdekében szeptemberben megnyitották a munkaerőpiacot az új tagállamok előtt is. Egy friss felmérés úgy becsli, 43 ezer betöltetlen IT-pozíció található jelenleg a németeknél.

0

A dolgozók nem törődnek a vállalati adatok biztonságával

2007. december 12. 12:36

[Techworld] Egy Nagy-Britanniában végzett felmérés szerint az irodai dolgozók lényegáben egyáltalán nem tudják elvégezni munkájukat a vállalati adatok nélkül, ugyanakkor ők maguk meglehetősen hanyagul kezelik őket.

0

Új üzletág-igazgatókat nevezett ki a Sun Microsystems magyar leánya

2007. december 11. 14:16

A Sun Microsystems Kft. a mai napon bejelentette a vállalat újonnan kinevezett üzletág-igazgatóit. Amint arról beszámoltunk, Hegedüs Gábor ügyvezető az év elején a HP-hoz igazolt, majd a nyár elején követte őt több meghatározó személyiség is a Suntól, az ő utódaikat most nevezték ki, tehát felállt az új vezér, Hernádi József csapata.

0

Árrögzítés miatt 43 millió forintra bírságolták a Garmin hazai viszonteladóját

2007. december 11. 12:23

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 43 millió forint bírságot szabott ki a Navi-Gate Kft.-re a gazdasági verseny korlátozására miatt. A GVH szerint a Navi-Gate Kft. és társai a gazdasági verseny korlátozására alkalmas viszonteladói szerződéseket kötöttek, amelyekben rögzítették a Garmin készülékek, valamint a PDA-kon futó iGo szoftverek végfelhasználói árait.

0

Internettelefonról is hívhatóvá kell tenni a segélyszámokat Nagy-Britanniában

2007. december 10. 13:17

[Techworld] A nagy-britanniai telekompiacot szabályozó Ofcom új szabályozást hozott, mely követendő példát állít minden ország hasonló testületei elé: kötelezték a vezetékes hálózatra is csatlakozó internettelefon-szolgáltatókat (VoIP), hogy tegyék lehetővé a segélyhívó számok hívását.

0

A kis- és középvállalati termékek húzzák a tárolópiacot

2007. december 10. 12:29

A harmadik negyedévben 3,9 milliárd dollárra nőtt a külső merevlemezes tárolóeszközök piacra, ami éves szinten 3,4 százalékos bővülést jelent -- derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból. Az IDC 5,1 százalékos bővülésről és 4,4 milliárdos forgalomról számolt be, a viszonylag nagy különbség a két piackutató által alkalmazott eltérő metodikából adódik. Az IDC adatai alapján a teljes tárolópiac 4,3 százalékkal 6,4 milliárd dollárra nőtt, a leszállított tárolókapacitás 50 százalékkal bővült egy év alatt, és így 1,3 millió terabájtot tett ki.

0

A saját fejlesztések felé kell elmozdulnia a magyar IT-cégeknek

2007. december 7. 14:52

Tegnap hozta nyilvánosságra a hazai IT-piacról készült felmérést az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), melyet az IDC Magyarország készített el a szervezet megbízásából. Az adatok alapján a forgalom bővülése lelassult az elmúlt két évben, ugyanakkor a következő évek során ismét gyorsuló növekedés várható. Az IT-szektornak szüksége van az ország gazdasági növekedésére, ugyanakkor speciális, iparág-specifikus IT-megoldásokkal az átlagot jóval meghaladó növekedési ütemet lehet elérni, véli Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke.

0

2009-től az Acer az olimpiai játékok informatikai főszponzora

2007. december 7. 14:40

2009-től kezdve az Acer lesz az olimpiai játékok informatikai szponzora, a tajvani cég látja majd el asztali és hordozható PC-kkel, illetve monitorokkal a szervezőket, valamint a versenyek helyszínét. A megállapodás pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Beolvadt az IBM-be az Internet Security Systems

2007. december 7. 12:40

Lezárta az Internet Security Systems (ISS) integrációját az IBM, mostantól a biztonsági termékeiről, szolgáltatásairól ismert vállalat portfoliója a Nagy Kék szolgáltatási üzletágán keresztül érhető el, IBM IIS márkanév alatt.

0

Zöld utat kapott az európai navigációs műholdas rendszer, a Galileo

2007. december 6. 12:19

Zöld utat kapott végre az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo: szinte biztosra vehető, hogy 2013-ban elindulhat a harmic műholdból álló rendszer. Anyagi akadálya legalábbis már nem lesz ennek, 2,4 milliárd euró áll a projekt rendelkezésére, s már az is eldöntött, hogy Olaszország és Németország mellett a spanyolok is építenek egy saját adófizetők pénzéből finanszírozott vezérlőállomást maguknak.

0

Majdnem harmadával nő jövőre az okostelefonok piaca

2007. december 6. 12:12

Jövőre mintegy 195 millió okostelefon talál gazdára, ezzel a teljes mobilpiac 16 százalékát adva -- állítja a Digitimes Research, amely szerint az idén 149 millió ilyen készülék eladása várható, ami az összes mobil 13 százaléka.

0

Lassul az LCD-tévék piacának bővülése, drámai áresés a plazmáknál

2007. december 6. 10:29

[iSuppli] Telítődni látszik az LCD-televíziók világpiaca, derül ki az az iSuppli legfrissebb becsléséből. A negyedik negyedévben rekordszámú készüléket értékesítenek, ugyanakkor ezt követően a szezonalitás már érezhetően visszaveti a keresletet, szemben a korábbi folyamatos bővüléssel. Éves szinten természetesen a piac tovább bővül, az ütem ugyanakkor jelentősen visszafogottabb lesz a korábbinál.

0

Könyvelési szabálytalanság gyanúja miatt elhalasztotta negyedéves beszámolóját a Novell

2007. december 6. 08:48

Elhalasztotta negyedéves és éves eredményeinek bejelentését a Novell. A vállalatnak tegnap este kellett volna közzétennie az október 31-én zárult negyedik pénzügyi negyedévéről szóló adatokat, amelyek helyett a cég mindössze egy pár soros közleménnyel szolgált, miszerint az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által indított vizsgálat befejezésééig nem adnak információt a teljesítményről.

0

Megkezdte terjeszkedését a Lenovo

2007. december 5. 15:42

Az elmúlt két évben a Lenovo erejét az IBM PC-részlegének integrálása kötötte le, valamint hogy ismét nyereségessé tegyék annak működését Európában és Észak-Amerikában egyaránt. Ezt a fázist mára a túlhaladta a vállalat, és egy ideje immár a növekedési lehetőségek felé fordult -- a cég azonban óvatos, és vigyáz a profitabilitásra, árulta el Gottlieb István, a Lenovo Magyarország vezérigazgatója. A kezdeti lépés részeként itthon is bevezetik az ThinkStation munkaállomásokat, valamint rövid időn belül fogyasztói notebook modellekkel is jelentkeznek.

0

Az arcfelismerés a HR-esek munkáját is könnyebbé teheti

2007. december 4. 16:07

Világújdonságnak számít többek között az arcfelismerés terén is az a technológia, melyet ma mutattak be a sajtó képviselőinek a Facereading Kft. ügyvezető igazgatói: az elmúlt évek egyik magyar fejlesztése, a FaceReading egy olyan mesterséges intelligenciára épített megoldás, mellyel másodpercek alatt nagy pontossággal állapítható meg bárki személyisége, és alapvető viselkedési jellemzői.

0

Az Intel és az AMD harcának leginkább más gyártók az áldozatai

2007. december 4. 13:21

[iSuppli/HWSW] Az Intel és az AMD között dúló évtizedes ádáz küzdelemben többször fordult már a kocka, a két cég éles versengésének azonban állandó vesztese minden más processzorgyártó. Az x86-os chipek kutatás-fejlesztésébe ölt dollármilliárdok eredményeként a két vállalat folyamatosan egyre nagyobb teret nyer a piacon. Az iSuppli legfrissebb becslése szerint az idei harmadik negyedévben is tovább folytatódott ez a trend, miközben az Intel megszorította az AMD-t.

0

A Google is harcba száll a felszabaduló amerikai frekvenciasávért

2007. december 3. 15:46

Több hónapnyi spekulációt követően pénteken biztossá vált, a keresőóriás Google-t is érdekli a felgyorsított digitális átállás miatt az Egyesült Államokban szabaddá váló 700 MHz-es rádiófrekvencia. Az aukciót januárban indítja a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC), 4,6 milliárd dolláros kezdő licittel. A frekvencián országos lefedettségű mobil internethálózatot is létre lehetne hozni.

0

Az Activision felvásárlásával a világ legnagyobb független játékkiadójává válik a Vivendi

2007. december 3. 12:51

A Vivendi vasárnap váratlanul közölte, összeolvasztja játékkiadó üzletágát az amerikai Activisionnel. A francia médiamogul játékrészlege, a Vivendi Games és az Activision egyesülését követően megalakuló vállalat Activision Blizzard néven fog tovább működni az Activision utódjaként, melyben a Vivendi többségi tulajdonossá válik. A videojátékok felértékelődését jelző tranzakcióval az Electronic Arts méretével rivalizáló játékkiadó jön létre, mely olyan bombasikereket vonultat fel, mint a World of Warcraft vagy a Guitar Hero sorozatok.

0

Egyre több megrendelés érkezik az OLPC százdolláros noteszgépére

2007. december 3. 12:32

[Boston Globe] Bár komoly riválisokat kapott az Intel olcsó noteszgépével és az ASUS Eee PC-jével is az One Laptop Per Child Alapítvány, egyre több megrendelés érkezik az ogréhoz hasonlított zöldfülű noteszgépre. A korábbi ígéretekkel ellentétben a 188 dolláros készülékből nem mindenki kaphatja meg a karácsonyra beígért példányát.