:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 17. 08:19

A vártnál jóval erősebb negyedévet zárt az Intel

A várakozásokat jóval meghaladó negyedévet zárt az Intel, a cég számai nem csak az elemzői előrejelzéseket, hanem a saját prognózisát is porban hagyták. A nettó nyereség több mint 40 százalékkal nőtt. A kitűnő eredményeknek és az erős negyedik negyedéves prognózisnak köszönhetően a cég papírjai több mint 5 százalékot erősödtek a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

[HWSW] A várakozásokat jóval meghaladó negyedévet zárt az Intel, a cég számai nem csak az elemzői előrejelzéseket, hanem a saját prognózisát is porban hagyták. A nettó nyereség több mint 40 százalékkal nőtt. A kitűnő eredményeknek és az erős negyedik negyedéves prognózisnak köszönhetően a cég papírjai több mint 5 százalékot erősödtek a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

A harmadik negyedévben az Intel 10,1 milliárd dolláros forgalom mellett 1,9 milliárd dollár, azaz részvényenként 31 cent profitot könyvelt el, vagyis a forgalom éves szinten 15 százalékkal nőtt, míg a nyereség 43 százalékkal ugrott meg. A vállalat mutatói bőségesen felülmúlták az elemzői várakozásokat, a First Call által megkérdezett szakértők átlagosan 9,6 milliárdos bevételre és részvényenként 30 centes profitra számítottak. Az üzemi eredmény 2,2 milliárd dollárt tett ki, ami 64 százalékkal magasabb a tavalyi harmadik negyedéves szintnél.

Az Intel büszkén jelentette be, hogy processzor-eladásai harmadik negyedéves rekordot döntöttek, noha az átlagos eladási árak gyakorlatilag változatlanok maradtak. A chipkészletek is különösen jól fogytak és a flash memóriák iránti keresletre sem lehetett panasz. Összességében tehát az Intel minden termékkategóriában erősen teljesített, miközben a 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára való átállás költségei csökkentek, így a bruttó eredményhányad a második negyedéves 46,9 százalékról 52,4 százalékra ugrott.

Paul Otellini elnök-vezérigazgató az elemzőknek rendezett telekonferencián elmondta, a negyedév során az Intel több mint 2 millió négymagos processzort szállított le és a kínálatában húsznál is több ilyen termék található. Otellini kiemelte, hogy a negyedév során a szerverchipek forgalma rekordot döntött, a mobil processzorok forgalma éves szinten több mint 30 százalékkal nőtt és az asztali processzorok iránt is élénk volt a kereslet mind a fogyasztói, mind a vállalati szegmensben. A chipkészletek eladásai mind volumen, mind pedig bevétel alapján rekordot döntöttek.

Andy Bryant pénzügyi igazgató bejelentette, hogy a negyedik negyedévre 10,5 és 11,1 milliárd dollár közötti bevételt vár az Intel, ez jóval magasabb mint az elemzők 10,4 milliárdos korábbi prognózisa. A negyedik negyedévben az Intel további 2 ezer alkalmazottjától kíván megválni a hatékonyság növelése érdekében, így a létszáma 86 ezerre csökkenhet az év végére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.