eco@tech archívum - 2007 június

2007
június

0

Alvállalkozóját vásárolja fel a Western Digital 1 milliárd dollárért

2007. június 29. 11:55

[VS] A Western Digital saját alvállalkozóját vásárolja fel körülbelül 1 milliárd dollárért: a kaliforniai Komag egyik legnagyobb partnere éppen a Western Digital. A Komag a merevlemezekben fizikai tárolóként használt tányérok, adattároló lemezek gyártására szakosodott cég.

0

Életbe lépett az új uniós roamingdíj-szabályozás

2007. június 29. 10:24

Ma lép életbe az egységes európai roamingszabályozás, amelynek köszönhetően a külföldi hálózatokban indított és ott fogadott hívások díja átlagosan 50-60 százalékkal csökken.

0

Magyarországon is jól teljesített az Oracle

2007. június 28. 14:02

Az anyavállalatéhoz hasonló növekedést könyvelhetett el az Oracle Hungary, amely saját becslései szerint a piacnál nagyobb ütemben tudott bővülni -- jelentette be Füzes Péter, a szoftvercég hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

0

Csak az USA-ban évente 1,7 milliárd dollárt pazarolnak el a bekapcsolva hagyott vállalati PC-k

2007. június 27. 11:22

Manapság népszerű téma az informatikai eszközök fogyasztása, valamint az elpazarolt energia hatása a cég költségeire, illetve a környezetre. Egy friss, a 1E megbízásából készített felmérés szerint az Egyesült Államokban mintegy 104 millió irodai PC található, amelyek többségét nem mindig kapcsolják ki a munkanap végeztével. Ezek a számítógépek évente 1,72 milliárd dollár értékű energiát pazarolnak el. Egy 10 ezer PC-vel rendelkező vállalat évente 165 ezer dollárt (~30,4 millió forintot) dob ki így az ablakon.

0

Szemben megy az árral az OKI Printing Solutions

2007. június 26. 17:12

Teljesen új szegmenst alkotott végül a piacon a kompakt A3-as, színes nyomatósorozat, a C8600 megjelenése, hangzott el az OKI mai sajtótájékoztatóján, melyen a legújabb termékcsalád, a C8800 mutatkozott be. Az IDC és az OKI adatai szerint az EMEA régióban eladott A3-as, színes üzleti nyomtatók csaknem egyharmadát az OKI termékei teszik ki -- a 2006 novemberében bemutatott C8600-as modell önmagában 18 százalékos piaci részesedéssel bír ezen a területen.

0

Egy török bank ügyfelei már karórával is fizethetnek bankkártya helyett

2007. június 21. 11:41

Van aki bankkártyája pinkódját írja karórája memóriájába, hogy el ne felejtse, más pedig egyszerűen bankkártya helyett használja, fizethet a karórájával. A MasterCard bejelentette, hogy Európában elsőként a török Garanti Banknál igényelhető az érintés nélküli fizetésre alkalmas MasterCard PayPass karóra.

0

Erősíti hazai és regionális jelenlétét a Teradata

2007. június 20. 09:17

Első hazai sajtótájékoztatóját tartotta a Teradata, az apropót a Budapesten rendezett nemzetközi ügyfélkonferencia adta, ahová az EMEA régióból több mint 500 szakember érkezett meghallgatni a cég legfrissebb technikai újdonságait.

0

Tartós fölényre tesz szert az Intel?

2007. június 18. 17:57

[Dow Jones/HWSW] Megbolydult az Intel papírjainak kereskedése, miután a Goldman Sachs egy jelentésében közölte, hogy az AMD a jövőben egyre nagyobb mértékben fog támaszkodni a termelés kiszervezésére, amiből az Intel sokat fog tudni profitálni. Az elemzői vélemény hatására az újjáéledt Intel részvényei közel 9 százalékot erősödtek az elmúlt öt napban, egy hét alatt pedig több mint 12 százalékot, miközben az AMD gyenge olvadásnak indult.

0

Egymást préselik a merevlemezgyártók

2007. június 14. 12:22

[iSuppli] Nehéz időket élnek a fogyatkozóban lévő merevlemezgyártók, és az első negyedéves szállítások elmaradtak az előrejelzésektől -- írja az iSuppli elemzőcég. Vártnál gyengébb kereslet, zuhanó árak, és elolvadó nyereség jellemzi az ipart. A piac hét talpon maradt szereplője az év első három hónapja során összesen mintegy 114 millió merevlemezt szállított le. Részesedést szerzett a többiektől a Western Digital és a Samsung is -- derül ki a friss adatokból.

0

Gyártói összefogás az energiahatékony számítógépekért

2007. június 13. 13:49

Az Intel és a Google vezetésével és további iparági szereplők széleskörű támogatásával olyan szervezet alakult, amely csökkentené a számítógépek energiapazarlását, ezáltal költséget takarítva meg a felhasználóknak. A Climate Savers Computing Initiative (CSCI) emellett jelentős erőfeszítéseket kíván tenni annak érdekében, hogy az ügyfelek előnyben részesítsék a energiatakarékos rendszereket, ami nem csak a költségek, hanem környezetvédelmi szempontok miatt is fontos lenne.

0

Biztonsági fejlesztőközpont alakul a Pannon Egyetemen

2007. június 11. 14:52

Európában egyedülálló biztonsági fejlesztő központot alapít az amerikai Alacera International Corporation, a KÜRT Zrt. és a Pannon Egyetem, az erről szóló szándéknyilatkozatot a múlt héten írták alá a felek. A Technology and Security Experience Center (TSEC) elsősorban olyan nemzetbiztonsági technológiai megoldások kifejlesztésére koncentrál, mint amilyen a repülőtéri és kikötői biztonság, illetve az intézmények, vagy akár egész városrészek megfigyelése és védelme.

0

Precedensértékű lehet a TorrentSpy-t naplózásra kényszerítő bírói ítélet

2007. június 11. 13:13

[News.com] Precedens nélküli, így könnyedén ilyen értékűvé válhat a TorrentSpy ügyében hozott bírói ítélet, mely szerint a népszerű Bittorrent keresőoldalnak naplóznia kell felhasználóinak tevékenységét, azok kereséseit. A TorrentSpy péntekig fellebbezhet a május 29-én hozott ítélet ellen. A precedensjogra épülő amerikai jogrendszerben Jacqueline Chooljian ítélete gyakorlatilag minden weboldalt arra kényszeríthet a jövőben, hogy naplózza, kövesse látogatóit, majd a hatóság kérésére adja át ezeket az adatokat.

0

A virtualizáció terjedése új kihívások elé állítja az adatközpontok üzemeltetőit

2007. június 8. 12:16

Az IDC előrejelzése szerint az energiaellátás és a hűtés költségei 2010-ig nyolcszor gyorsabban fognak növekedni, mint az új szerverek beszerzésére fordított kiadások. A rivális Gartnernél úgy vélik 2010-re a világ kétezer legnagyobb vállalatának fele már többet költ majd a szerverek energiaellátására és hűtésére, mint maguknak a gépeknek a megvásárlására. Az elemzőcég szerint egy átlagos cégnél ma az energiaköltség az IT-büdzsének 10 százalékát teszi ki, de ez éveken belül akár 50 százalékra is felmehet.

0

Helyzeti előnybe került az iPhone a Qualcommra kirótt importkorlátozás miatt

2007. június 8. 10:51

[News.com] A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (International Trade Commission, ITC) csütörtökön importkorlátozást vezetett be a Qualcomm harmadik generációs mobilchipjeivel, illetve az azokra épített mobiltelefonokkal kapcsolatban. A Qualcomm a bíróság döntése szerint megsérti a Broadcom három szabadalmát. Amennyiben az ügy nem rendeződik rövid időn belül, a lépésnek komoly hatása lehet az egész mobiltelefon-iparágra nézve.

0

Nyár végétől felére csökkennek a roaming-tarifák

2007. június 7. 16:03

Ahogyan az várható volt, néhány órával ezelőtt a Miniszterek Tanácsa elfogadta az egységes európai roamingszabályozást -- jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Pataki Dániellel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökével közös sajtótájékoztatóján.

0

Megszerezte a PC-piac harmadik helyét az Acer

2007. június 7. 10:45

Az iSuppli piackutató cég adatai szerint a HP megerősítette vezető helyét a PC-piacon, az Acer pedig a várakozásoknak megfelelően megelőzte a Lenovót és felmászott a dobogó harmadik fokára. Az elemzőcég jelentéséből kiderül, az első negyedévben világszerte 62,3 millió PC talált gazdára, szemben a tavalyi első negyedév 57 milliójával.

0

Felfalja a Solectront a Flextronics, hogy tovább hízzon

2007. június 5. 14:59

[Bloomberg/DOW JONES NEWSWIRES] Évek óta nem látott, epikus ügylet -- így jellemezte az iSuppli elemzőcég annak hírét, hogy a Flextronics felvásárolja egyik riválisát, a Solectront. A szingapúri szerződéses elektronikai gyártó az amerikai vállalat megvásárlásával méretgazdaságossági előnyre kíván szert tenni, miközben új high-tech piacokra lép be. Az ügylettel egy 30 milliárd dolláros globális óriásvállalat jön létre, mely iparágában második a világon.

0

Megnyitotta lengyelországi LCD-üzemét az LG

2007. június 4. 11:05

Az LG.Philips LCD, az LG Electronics, az LG Innotek és az LG Chem megtartotta a lengyelországi Wroclawban épített európai LCD-részlegének nyitóünnepségét. Lengyelországot az LG előnyös földrajzi elhelyezkedéséért, versenyképes munkaerejéért, stabil infrastruktúrájáért és a lengyel kormány magas támogatásáért választotta beruházása helyszínéül.