:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 26. 09:21

Nyolc éve nem volt ilyen erős első pénzügyi negyedéve a Microsoftnak

Nyolc éve nem zárt ilyen jó első negyedévet a Microsoft, a váratlanul erős eredmények hatására a cég részvényárfolyama 10 százalékkal szökkent magasabbra a bejelentést követően és meghaladta a 35 dollárt, amire 2001 óta nem volt példa. A kitűnő eredmények a negatív kicsengésű kritikák ellenére jól fogyó Windows Vistának, az Office 2007 sikerének, valamint a Halo 3 szórakoztatóipari rekordokat döntögető eladásainak köszönhetők -- de szerepet játszott a gyenge dollár is.

[HWSW] Nyolc éve nem zárt ilyen jó első negyedévet a Microsoft, a váratlanul erős eredmények hatására a cég részvényárfolyama 10 százalékkal szökkent magasabbra a bejelentést követően és meghaladta a 35 dollárt, amire 2001 óta nem volt példa. A kitűnő eredmények a negatív kicsengésű kritikák ellenére jól fogyó Windows Vistának, az Office 2007 sikerének, valamint a Halo 3 szórakoztatóipari rekordokat döntögető eladásainak köszönhetők -- de szerepet játszott a gyenge dollár is.

A győztes hármas: Vista, Office 2007, Halo 3

A szeptember 30-án véget ért negyedévben a Microsoft 13,76 milliárd dolláros bevétel mellett 4,3 milliárd dolláros, azaz részvényenként 45 centes profitot ért el, míg egy évvel korábban 10,8 milliárdos bevétel mellett 3,5 milliárdos eredményt mutatott a mérleg. A Thomson First Call által megkérdezett piaci elemzők 12,6 milliárdos forgalmat és részvényenként 39 centes nyereséget vártak, a Microsoft könnyen átugrotta a várakozásokat. Az első negyedév annyira jól sikerült, hogy a vállalat máris megemelte éves kilátásait.

A kliens üzletág 4,1 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 24 százalékos növekedést jelent. A cég büszkén jelentette be, hogy már 88 millió példányban értékesítette a Windows Vistát, noha a termék még mindig az életciklusa legelején jár. A Vista piaci sikeres az elemzőket is meglepte, Chris Liddell pénzügyi igazgató szerint a vártnál népszerűbbek a drága Vista-változatok, az eladások háromnegyedét ezek adják. Bizakodásra ad okot az operációs rendszer sikere az olyan fejlődő piacokon, mint Oroszország és Kína.

Windows Vista

A Halo 3 mindent elsöprő kereskedelmi sikeréről már beszámoltunk, a Microsoft mostani bejelentése szerint a videojáték egyetlen hét alatt 300 millió dollár bevételt termelt. A játék megjelenésének köszönhetően az Xbox 360 iránti érdeklődés is megnőtt, a konzol most először tudta legyőzni a Nintendo Wii-t a népszerűségi harcban. A Halo 3 és az Xbox 360 sikerének köszönhetően a játékokkal foglalkozó divízió bevétele éves szinten majdnem kétszeresére nőtt és 2004 óta először volt nyereséges -- akkor a Halo 2 megjelenése lendítette a pozitív oldalra a mérleget.

Továbbra is jól fogy a "surranópályán" az Office 2007, az üzleti szoftverekkel foglalkozó Business Division bevétele ennek köszönhetően 20 százalékkal nőtt, de kitűnően teljesítettek a Dynamics vállalatirányítási rendszerek, amelyek 18 százalékkal több bevételt hoztak a tavalyinál. A Servers and Tools részleg bevétele 16 százalékkal emelkedett annak ellenére, hogy az új Windows Server, SQL Server és Visual Studio változatok csak 2008-ban esedékesek.

Az online üzletág azonban továbbra is szenvedett, bár a bevételek 25 százalékkal 671 millió dollárra nőttek a részlegnél, az üzemi veszteség 102 millió dollárról 264 millióra ugrott. Ez volt a Microsoft egyetlen üzletága, amely veszteséggel zárta az első negyedévet. Az online hirdetési piacon való jelenlétének erősítése céljából a cég szerdán 1,6 százalékos részesedést vásárolt a Facebook közösségi oldalban 240 millió dollárért.

Máris megemelt éves előrejelzés

A jelenleg is zajló második pénzügyi negyedévben a Microsoft 15,6 és 16,1 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 44-46 cent profitot vár. A most kezdődött és júniusig tartó pénzügyi évre 58,8 és 59,7 milliárd dollár közötti forgalmat remél a cég, ami legalább 15 százalékos növekedésnek felel meg. Az egy részvényegységre jutó nyereség a teljes pénzügyi évben 1,78 és 1,81 dollár között várható, ami közel 20 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.