Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 19. 11:43

A tavalyelőtti megtorpanást követően új lendületre kapott a magyar tárolópiac

A lemezes tárolóeszközök magyarországi piaca új lendületre kapott 2006-ban és jó úton halad, hogy idén elérje a közel 10 ezer terabájtnyi telepített kapacitást -- derül ki az IDC tanulmányából. A piac felélénkülésének oka a fajlagos tárolási költségek gyors csökkenése, másrészt néhány nagy tender.

[HWSW] A lemezes tárolóeszközök magyarországi piaca új lendületre kapott 2006-ban és jó úton halad, hogy idén elérje a közel 10 ezer terabájtnyi telepített kapacitást -- derül ki az IDC tanulmányából. A piac felélénkülésének oka a fajlagos tárolási költségek gyors csökkenése, másrészt néhány nagy tender.

Ébresztő!

"A cégeknek egyre nagyobb mennyiségű adatot kell tárolniuk a kimutatásokkal és az adatmegtartással kapcsolatos törvényi előírások, az adatok biztonságára vonatkozó egyre szigorúbb szabályozások, valamint a nem megfelelő adatkezelés súlyos büntetései miatt" -- mondta Marosvári Gábor, az IDC elemzője. "Ahelyett, hogy mindezt teherként élnék meg, a cégek kezdik adataikat fontos üzleti értékként kezelni, és jobb módszereket keresnek azok szervezésére és tárolására."

A 2005-ös visszaesés után a magyar lemezes tárolópiac bevétele 1,9 százalékkal bővülve közel 80 millió dollárra rúgott 2006-ban, a telepített kapacitás pedig majdnem kétharmadával bővült, több mint 6600 terabájtra. A leszállított tárolóegységek száma pedig 12,7 százalékkal nőtt egy év alatt, és meghaladta a 10 ezer eszközt. Az elemzőcég szerint a piaci forgalom várhatóan közel 13,5 százalékkal fog nőni 2007-ben, miközben a telepített kapacitás 45,5 százalékkal bővül, ahogy a kapacitárarányos ár folyamatosan esik. Az elkövetkező öt évre átlagosan 15 százalékos éves bővülést vár az IDC, miközben a telepített kapacitás évről évre átlagosan 45 százalékkal nő majd.

Élen az EMC, elvesztette második helyét a HP

A hazai eladások legnagyobb részét a tárolóhálózatok (Storage Area Network, SAN) tették ki, a teljes bevétel közel 54 százalékát adta ez a szegmens. Utánuk következtek a közvetlenül csatlakozó tárolóeszközök (Direct Attached Storage, DAS), 38 százalékos részesedéssel. A belső (szerveren belüli) lemezes tárolóeszközök piaca Magyarországon értékben közel 13 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a külső lemezes tárolóeszközök piaca viszont több, mint 5 százalékkal nőtt.

A magyar lemezes tárolóeszköz-piac három legnagyobb gyártója az EMC, az IBM és a HP, melyek tavaly a teljes forgalom háromnegyedét adták. Az EMC és az IBM növelni tudta eladásait, míg a HP produkált egy kisebb visszaesést 2006-ban az előző évhez képest, ami második helyének elvesztésébe került -- tudtuk meg az elemzőcégtől. Ami a felhasználói oldalt illeti, a legnagyobb vásárlók a bankok, pénzintézetek és távközlési cégek voltak tavaly. Ez várhatóan a jövőben is így marad, hiszen a pénzügyi és távközlési szektorban előállított adatok mennyisége évről évre megsokszorozódik -- vélik az IDC-nél.

Lapunk megkeresésére Ákos György, az EMC magyarországi képviseletének vezetője elmondta, "a mért adatok reálisnak tekinthetőek". A szakember szerint azonban a tárolandó adatmennyiség növekedése nem elsősorban az eddigi jó beruházónak tekinthető banki és telecom ágazat teljesítményétől függ, hanem főként az olyan, nagy adatmennyiséget generáló iparágaktól, mint a média, az egészségügy, vagy a kormányzati szféra. Esetükben a kérdés, inkább az, hogy lesznek-e erőforrások ezen IT-beruházásokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról