eco@tech archívum - 2007 január

2007
január

0

Lerendezte a rootkit botrányt a Sony BMG - fizet, mint a katonatiszt

2007. január 31. 17:38

[Associated Press/HWSW] Kiegyezett az Egyesült Államok verseny- és fogyasztóvédelmi hivatalával a Sony BMG lemezkiadó a több mint egy éve kirobbant rootkit botrány kapcsán. A cég vállalta, hogy kicseréli az érintett CD-ket, és egészen 150 dollár összegig hajlandó kártérítést fizetni azoknak, akiknek a gépére települt másolásvédelmi szoftver esetlegesen károkat okozott -- például elérhetetlenné tette az optikai meghajtót. A Federal Trade Commissionnel (FTC) kötött egyezség értelmében az érintett vásárlók június végéig élhetnek jogukkal.

0

Megtorpant a plazmapiac, a Matsushita a többiek kárára tovább szárnyal

2007. január 31. 14:24

[CNET News.com/Reuters/HWSW] Meglepően gyengén teljesítenek a piacon a plazmatévék, amit az LCD-televíziók vártnál nagyobb nyomása eredményez. A DisplaySearch kutatócég adatai szerint 2006 utolsó három hónapjában alig szállítottak le valamivel több plazmapanelt mint egy évvel korábban, ami példátlan, sőt a harmadik negyedévhez képest még csökkent is valamivel a volumen. A szállítások mind a gyártók, mint a DisplaySearch előrejelzését jelentősen alulmúlták. A kellemetlen piaci körülmények ellenére azonban a japán Matsushita Electric a világ legnagyobb plazmapanel-gyártójaként elégedett mosollyal zárhatja az évet, ugyanis riválisai kárára drasztikusan tudta növelni szállításait.

0

A Nokia vezet a mobilpiacon, de a Motorola és a Sony Ericcson alakította a trendeket 2006-ban

2007. január 30. 13:53

[iSuppli/IDC/HWSW] Tovább növelte fölényét tavaly a Nokia, és ismét több mobiltelefont szállított, mint az őt követő két vállalat együttesen -- írja az iSuppli mobilpiaci jelentésében. A nagy márkák közül a legnagyobb arányú növekedést azonban a Sony Ericsson és a Motorola könyvelhette el, drasztikusan növelve piacrészesedésüket. Az IDC piackutató cég szerint 2006 során a globális mobilpiac meghaladta az 1 milliárd darabot -- elsőként a történelemben.

0

Végre az üzletekbe került a Windows Vista és az Office 2007

2007. január 30. 12:04

Világszerte a mai napon jelent meg kiskereskedelmi forgalomban a Windows Vista és az Office 2007. Noha sokan nem gondolnák, a Microsoft szoftvereit is hasonló várakozás övezte mint például az új konzolokat vagy akár a World of Warcaftot, számos helyen álltak sorba a rajongók hajnalban a legújabb Windowsért. Magyarországon február 20-án mutakoznak be a szoftverek, a forgalmazás márciusban indul.

0

Microsoft Dynamics AX az MKB Bankban

2007. január 30. 09:55

Az XAPT Hungary vezetheti be az MKB Banknál a Microsoft Dynamics AX integrált vállalatirányítási rendszert, amely a meglevő banki számlavezető és adattárház megoldásokhoz kapcsolódva biztosítja a bank és leányvállalatai főkönyvi rendszerét, illetve átfogja a teljes belső ügyvitelt. A banki belső folyamatok továbbra is a meglevő számlavezető és adattárház rendszerekben zajlanak majd, de minden más funkciót, így a főkönyvi rendszert, pénzügyi területet, a beszerzést, készletkezelést, értékesítést, tárgyi eszköz gazdálkodást átveszi a Dynamics AX.

0

Az anyavállalat szenvedett, a hazai SAP brillírozott

2007. január 26. 15:59

Bár növekedő negyedéves eredményekről számolt be az SAP, az üzleti szoftvereket gyártó német vállalat eredményei és kilátásai inkább aggodalomra, mint bizakodásra adnak okot. A magyar leányvállalat váratlanul erős éven van túl, bár a kilátások itt is óvatosak

0

Budapesten kezdte az évet az update

2007. január 25. 13:45

A vállalat történetében először nem Bécsben, hanem Budapesten tartotta évnyitó konferenciáját az ügyfélkapcsolati szoftvereiről ismert update software AG. A 180 alkalmazottal rendelkező, ausztriai központú vállalat 1988 óta létezik, Magyarországon 2004 óta van jelen. Az update termékeit világszerte 55 ország 900 vállalata használja, a szoftvereket eddig 23 nyelvre fordították le, köztük magyarra is.

0

Várakozáson felül teljesített a Sun Microsystems

2007. január 24. 10:55

Az elemzői várakozásokat meghaladó nyereségről számolt be tegnap a Sun Microsystems, a remek eredmények a befektetőket is meglepték, a cég papírjainak árfolyama ugyanis 8 százalékkal nőtt a tőzsdei kereskedést követő időszakban.

0

Háromszorosára nőtt az EMC eredménye

2007. január 24. 09:59

Háromszorosára növekedett az EMC nyeresége, ahogy a tárolóeszközöket és -szoftvereket gyártó vállalat árbevételéből egyre nagyobb részt hasítanak ki a jobban jövedelmező szoftverek. Míg az EMC hardverrészlege 40 százalék körüli bruttó eredményhányadot tudott elérni, a szoftvereknél ez meghaladta a 70 százalékot is.

0

Nem bírta az árversenyt az AMD

2007. január 24. 09:23

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves eredményeit az AMD, a vállalat gigászi nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, elsősorban az ATI Technologies felvásárlásával kapcsolatos egyszeri költségek miatt. A cég az árversenyt sem győzte szuflával, a processzor-üzletág üzemi eredménye 77 százalékkal csökkent egy év alatt, a bruttó profithányad pedig 52 százalékról 40-re zuhant.

0

Minden ötödik próbálkozó fennakad a Windows XP eredetiségellenőrzésén

2007. január 23. 17:00

[Clubic.com] A Microsoft újabb, frissebb statisztikát árult el a Windows XP operációs rendszernél, majd nemrég az Office irodai programcsomagnál is bevezetett eredetiségellenőrző (Windows Genuine Advantage, WGA) program eredményeivel kapcsolatosan. A Microsoft az ellenőrzés széleskörű elindítása, tehát 2005 júliusa óta több mint 512 millió Windows XP operációs rendszer használati jogosultságát vizsgálta meg az interneten keresztül.

0

Rosszul zárta a tavalyi évet az LG Electronics

2007. január 23. 12:47

[Wall Street Journal/Associated Press] A negyedik negyedévben 85 százalékkal zuhant a dél-koreai LG Electronics (LGE) adózott nyeresége, olvadó árbevétel mellett, ahogyan szezonálisan erős keresletet elsöpörte az árak rendkívüli eróziója, jelentette a vállalat. A világ egyik vezető elektronikai márkája azonban így is a vártnál jobb eredményekről adott számot, az elemzői konszenzus ugyanis nullszaldó közeli veszteséget jósolt. A számok ezen túlmenően azt mutatják, hogy a mobilpiacon az LGE nem tudott lépést tartani, és leszakadt a Sony Ericsson mögött.

0

Újra inteles szerverekkel próbálkozik a Sun Microsystems

2007. január 23. 10:10

Intel Xeon processzoros szerverekkel és munkaállomásokkal jelentkezik hamarosan a Sun Microsystems -- hangzott el a két vállalat által tegnap San Franciscóban tartott sajtótájékoztatón, ahol Jonathan Schwartz és Paul Otellini személyes megjelenése adott nyomatékot a bejelentésnek.

0

Komplett képet tárolhat el egy apró fényrészecske

2007. január 22. 12:10

Hatalmas áttörést értek el a Rochesteri Egyetem kutatói a közelmúltban: egyszerű kvantumfizikai törvényeket és némi felmelegített céziumgázt tárolóként használva több száz pixelből álló képet tároltak el egyetlen fényrészecskében, azaz fotonban. A kísérlet során egy U és R betűkből álló képet kódoltak el egyetleg fotonban, majd lelassították és tömörítették azt, szimulálva ezzel az adat tárolását. Ezt követően sikeresen visszanyerték a képet a fotonból.

0

Árháború vérezteti a Samsung Electronicsot

2007. január 19. 12:41

Vegyes képet mutat a dél-koreai Samsung Electronics negyedik negyedéves pénzügyi teljesítménye, összességében azonban a rendkívül kompetitív piaci környezethez képest erős három hónapot és 2006-ot tudhat maga mögött a vállalat, és biztos lábakon áll a vállalat közeljövője is.

0

Már nem az IBM a legnagyobb informatikai vállalat

2007. január 19. 09:09

Emelkedő negyedéves bevételről és nyereségről számolt be az IBM, a megkötött szolgáltatási szerződések értéke is növekedett, a bejelentést követően mégis csökkent a cég részvényeinek árfolyama, elemzők szerint a nem túl látványos eredmények miatt. A vállalat éves bevétele gyakorlatilag stagnált, így fordulhatott elő hogy a Nagy Kék ma már csak a második legnagyobb IT-cég forgalom alapján a HP mögött.

0

Egy helyben áll a PC-piac

2007. január 18. 13:41

2006-ban csupán 9,5 százalékkal növekedtek a PC-eladások és az idei évben még ennél is kisebb bővülés várható -- derül ki a Gartner és az IDC piackutató cégek által nyilvánosságra hozott számokból. A tavalyi növekedés ráadásul csak a volumenre igaz, az árak csökkenése miatt a gyártói bevételek gyakorlatilag stagnáltak.

0

Bejött a Walkman és a Cyber-Shot a Sony Ericssonnak

2007. január 18. 12:32

A felső kategóriás telefonjainak óriási sikere nyomán lenyűgöző negyedévet zárt a Sony Ericsson. A cég bevétele és nyeresége, valamint az eladott készülékek száma egyaránt rekordot döntött. A kiváló eredmények nyomán a vállalat már a mobiltelefon-gyártói rangsor harmadik helye felé kacsingathat.

0

Ajánlatot tett a Nemetschek a Graphisoft részvényeseinek

2007. január 17. 16:59

Éppen egy héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy német kézbe kerül a Graphisoft, az építészeti (AEC) szoftvereiről ismert vállalat, mely a hazai IT-ipar egyik zászlóshajója. A céget felvásárló Nemetschek egy mai sajtótájékoztató keretén belül közölte, megküldte nyilvános vételi ajánlatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), mellyel a többségi csomag megvásárlását követően a még közkézen forgó részvények minél nagyobb részét kívánja megszerezni. Ezen túlmenően a két cég ismertette elképzeléseit és a tranzakció mögött meghúzódó motivációkat.

0

Új vezér a Transmeta élén

2007. január 17. 10:29

Új vezetője lesz a processzorpiacról már korábban kiszállt, jelenleg szellemi tulajdonának licenceléséből élő Transmetának. Lester Crudele 30 éve dolgozik a félvezetőiparban, és már másfél éve a vállalat igazgatótanácsának tagja. A Transmeta korábbi elnök-vezérigazgatója, Arthur Swift februárban adja át a stafétabotot, de továbbra is az igazgatótanács tagja marad.

0

Az árharc lehúzta az Intel pénzügyi mutatóit

2007. január 17. 09:37

Az elemzői várkozásoknál némileg erősebb, összességében azonban kiábrándítóan gyenge negyedévet zárt az Intel. A világ legnagyobb chipgyártójának forgalma 5 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, miközben nyeresége közel 40 százalékkal esett vissza. A közeli kilátások sem túl biztatóak egyelőre. A bejelentést követően az Intel részvényei közel 4 százalékot gyengültek a tőzsdén kívüli kereskedés során.

0

Jól startolt a Windows Vista

2007. január 15. 11:52

Az NPD Group elemzőcég szerint a Windows Vista vállalati eladásai jobban alakulnak a várakozásoknál, az új generációs asztali operációs rendszerből az értékesítés első hónapjában többet adtak el mint annak idején Windows 2000-ből, sőt, a Vista az eddigi csúcstartó Windows XP eladási adatait is megközelítette. Az NPD a kereskedőkön keresztül értékesített üzlei licencek alapján állította össze jelentését, amely tehát nem tartalmazza a közvetlenül a Microsofttól megvásárolt termékeket.

0

Kínában építene félvezetőgyárat az Intel?

2007. január 15. 10:23

Névtelen források szerint az Intel következő chipgyára Kínában épül fel, amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak, ez lesz a vállalat első ázsiai félvezetőgyártó üzeme, valamint a legnagyobb beruházása az országban. Egyelőre nem tudni, pontosan hol épülhet fel a chipgyár, a bennfenntesek szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák a helyszínt, és hogy mennyibe kerül és meddig tart majd az építkezés.

0

Az Intel viszonozza a Transmeta szabadalmi pereskedését

2007. január 11. 17:12

[Associated Press/HWSW] Viszontperelte a Transmetát a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel, miután az tavaly októberben keresetet nyújtott be ellene, azt állítva, hogy az Intel által az évek alatt százmilliárd dolláros bevételt generáló processzorai számos szabadalmát megsértik. A technológiai iparban szokásos módon a kiterjedt szabadalmi portfólióval rendelkező Intel most ellenpert indított, melyben hasonló vádakkal illeti a valaha nagy reménységekkel elindult törpecéget.

0

Bankok profitálhatnak elsőként a Novell és a Microsoft együttműködéséből

2007. január 11. 12:39

A Novell ügyfelei közül a Deutsche Bank AG, a Credit Suisse és az AIG Technologies elsők között részesül a Microsoft és a Novell széles körű, üzleti és műszaki előnyöket biztosító megállapodásának eredményeiből. A Microsoft három különálló ügyfél-megállapodás keretében mindegyik vállalat részére SUSE Linux Enterprise előfizetési tanúsítványokat biztosít.

0

A BenQ Mobile összeomlását követően réspiacokra koncentrál a BenQ

2007. január 10. 14:01

[DigiTimes/HWSW] Átstrukturáláson esett át a tajvani BenQ, írja belsős forrásokra hivatkozva a DigiTimes, miután mobilpiaci erőfeszítései súlyos veszteségekbe torkollottak, amit a bizonytalan megtérülés miatt nem kíván tovább finanszírozni. Az új felépítés három üzleti egységet hozott létre, melyek a további racionalizálás lehetőségét is magukban hordozzák. A vállalat fókusza az LCD monitorokra, televíziókra és a notebookokra helyeződik, vélik a tajvani magazin anonim forrásai.

0

Győzelmet hirdet a Blu-ray tábor - idén eldől a formátumháború?

2007. január 9. 18:57

[The Wall Street Journal/Reuters/HWSW] A HWSW számos alkalommal beszámolt már a DVD-t követő domináns médiaformátum betöltéséért folyó háborúról, mely a Sony vezette Blu-ray, valamint a Toshiba égisze alatt csoportosuló HD DVD táborok között zajlik. A Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) 2007 természetesen újabb remek lehetőséget kínált az érdekelt cégek számára, hogy hangzatos kijelentéseket pufogtassanak, sőt a blu-rayesek egyenesen közelgő győzelmet hirdettek.

0

A telekompiac szakítópróbája: Brüsszel vs. Németország

2007. január 4. 15:19

[heise online/HWSW] Mint arról a HWSW közel egy éve beszámolt az Európai Bizottság egy jelentése kapcsán, a Deutsche Telekomnak sikerült elérnie a német kormánynál, hogy olyan törvénytervezetet készítsen, mely kivételt téve kizárja az alternatív szolgáltatókat a vállalat új optikai infrastruktúrájáról. A fejlemények kivívták Brüsszel neheztelő figyelmét is, és formálisan is értesítette a kormányt a kifogásolt lépéssel kapcsolatban. A figyelmeztetés ellenére a szövetségi tartományok tanácsa, a Bundesrat karácsony előtt valamivel több mint egy héttel elfogadta a tervezetet -- próbára téve az Európai Bizottság elszántságát és erejét.

0

Az IronPort felvásárlásával hálózatbiztonsági területen erősít a Cisco

2007. január 4. 11:10

A Cisco Systems bejelentette hogy 830 millió dollár készpénzért és részvényért felvásárolja a hálózati biztonsággal foglalkozó IronPort Systems vállalatot. A cél nyilvánvalóan az, hogy a Cisco a lehető legteljesebb hálózati termékportfolióval rendelkezzen, amely ma már nem nélkülözheti a biztonsági megoldásokat sem. A hálózati eszközeiről ismert cég e stratégia jegyében az az utóbbi időben számos felvásárlást hajtott végre biztonsági területen, többek között a Riverhead Networksöt, a Protego Networksöt és a Perfigót vették meg.

0

Négymilliárd forint közelében az Atigris forgalma

2007. január 4. 09:05

Tavaly 6 százalékkal 3,9 milliárd forintra növekedett az Atigris -- korábbi nevén SZÁMALK -- bevétele, a cég közlése szerint leginkább az infrastrukturális projektek, a rendszerintegráció, a beszerzési rendszerek, az IT-biztonság, illetve az egyedi szoftverfejlesztés területén kapott több megrendelést.

0

Az LCD-televízió volt a karácsonyi bevásárlási szezon slágere

2007. január 3. 12:40

[News.com] A digitális fényképezőgépeket elsőként lepipálva az LCD-televíziók lettek 2006 ünnepi szezonjának legkeresettebb termékei az Egyesült Államokban az NPD Group piackutató vállalat frissen publikált adatai szerint. Míg 2003-tól tavalyig a digitális kamerák vitték el a karácsonyi szórakoztatóelektronikai piac első helyét, 2006-ban a legtöbb bevételt az LCD-televíziók generálták a kereskedők számára.

0

Felszámolják a BenQ Mobile-t

2007. január 3. 09:42

Végnapjait éli a BenQ Mobile, miután az értékesítésére szolgáló erőfeszítések egytől egyig kudarcot vallottak és nem akadt kérő a masszívan veszteséges tajvani-német mobiltelefon-gyártóra. A német törvények szerint a csődhelyzet bejelentését követően legkésőbb három hónappal meg kell kezdeni a felszámolást és egyelőre úgy tűnik, egyetlen vállalat sem érdeklődik a BenQ Mobile iránt.