:

Szerző: Ady Krisztián

2007. október 31. 12:14

Csúszik a digitális földfelszíni műsorszórás hazai pályáztatása

A politika ismét közbeszólt: a Nemzeti Hírközlési Hatóság közölte, hogy egyelőre nem lehet kiírni az öt digitális televízió és egy digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó pályázatokat, mivel az illetékes parlamenti bizottság nem adta meg a szükséges jóváhagyást. A vonatkozó törvény értelmében az NHH-nak máig, október 31-ig kellett volna kiírnia a pályázatokat. A törvény módosítására már eleve szükség lesz, hiszen ez a dátum is törvénybe van foglalva.

[HWSW] A politika ismét közbeszólt: a Nemzeti Hírközlési Hatóság közölte, hogy egyelőre nem lehet kiírni az öt digitális televízió és egy digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó pályázatokat, mivel az illetékes parlamenti bizottság nem adta meg a szükséges jóváhagyást. A vonatkozó törvény értelmében az NHH-nak máig, október 31-ig kellett volna kiírnia a pályázatokat. A törvény módosítására már eleve szükség lesz, hiszen ez a dátum is törvénybe van foglalva.

Csúszik

A pályáztatási eljárást az Országgyűlés által létrehozott eseti bizottság felügyeli, mely azonban a szoros együttműködés ellenére sem adta meg az engedélyt, noha az NHH a szeptemberben lefolytatott nyilvános konzultáció során beérkezett észrevételek alapján már véglegesítette a pályázati kiírási dokumentációkat. A jóváhagyás megszületése esetén akár már idén, de legkésőbb 2008 elején nyertest lehetett volna hirdetni, a digitális földfelszíni műsorszórás így akár már jövőre beindulhatott volna hazánkban. Amennyiben a törvénymódosítás rövid időn belül megtörténik, a csúszás nem lesz jelentős. Az NHH nem kommentálta szűkszavú sajtóközleményét.

A törvény alapján a pályázatok nyertesei 12 évre szóló, egyszer 5 évvel meghosszabbítható üzemeltetési jogosultságot nyerhetnek majd el. Az egyik pályázat öt digitális televízió műsorszóró hálózat (multiplex) üzemeltetési jogosultságának megszerzésére, a másik pedig egy, a VHF sávban működő digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozik.

A földfelszíni televíziós műsorszórásnak három multiplexen 2008-ban kellene elindulnia, és e három multiplex közül a másodikon a nyertes pályázó mobil-TV (DVB-H) szolgáltatást is nyújthatna. Ez a három multiplex 10-15 tévécsatorna digitális továbbítását teszi majd lehetővé. A további két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítását, azaz 2012. január 1-ét követően indulhat be. A rádiós multiplexen szintén jövőre kell megkezdeni a műsorszórást.


A DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás jelenlegi lefedettsége

8+3 csomag

A televíziós csatornacsomagoknak, multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát, a rádiósnak pedig a lakosság 85 százalékát kell elérnie. A 2006-ban Genfben megtartott Körzeti Rádiótávközlési Értekezlet eredményeként Magyarországnak a digitális átállás során összesen 8 televíziós és 3 rádiós csomag áll rendelkezésére. A mostani pályázat után fennmaradó 3 televíziós és 2 rádiós multiplex hasznosításáról a későbbiek során születik majd döntés.

A pályázatokat több szempont szerint értékelik, figyelembe veszik a megkívánt kiépítési ütemnél kedvezőbb vállalást -- gyorsabb kiépítést --, a lakossági lefedettség minél gyorsabb bővítését, az esetleges interaktív szolgáltatások bevezetésének vállalását. Ugyanígy előny lehet a dekóderek, analóg tévéket digitális vételre alkalmassá tevő külső set-top-boxok kedvezményes, támogatott kínálata.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.