eco@tech archívum - 2007 augusztus

2007
augusztus

0

Az Acer stratégai csapása: felvásárolná a Packard Bellt is

2007. augusztus 29. 13:27

Alig telt el egy nap, az Acer bejelentette az Egyesült Államok harmadik legnagyobb PC-szállítójának meglepetésszerű felvásárlását , a vállalat igazgatótanácsának elnöke, JT Wang tovább emelte a tétet. A tajvani cég ugyanis a holland Packard Bellt is meg akarja szerezni, vagyis megalapozottak voltak az ez irányú korábbi feltételezések, melyek mögött a Lenovóra mért stratégiai csapás húzódik meg.

0

Szeptember végén önállósul a Teradata

2007. augusztus 29. 12:53

Szeptember 30-án választják le hivatalosan az NCR-ről a Teradatát, a vállalat még januárban jelentette be ezirányú terveit. A San Diegó-i Teradata az adattárház-szoftverek és hardverek vezető szállítója, amely jelenleg az NCR egyik divíziójaként működik.

0

Kínaiak érdeklődnek a Seagate iránt, az amerikai kormány ideges

2007. augusztus 28. 14:58

[International Herald Tribune/HWSW] Próbára teszi az Egyesült Államok kormányzatának idegeit Kína. A világ legnépesebb országa nemcsak hatalmas lyukat hozott létre az amerikaiak külkereskedelmi egyenlegében, és ebből százmilliárdokat fektetett amerikai állampapírokba, hanem immár meghatározó technológiai vállalatokra is fáj a foga. Most a világ vezető merevlemezgyártójának számító kaliforniai Seagate közölte, hogy kínaiak érdeklődnek a cég iránt.

0

Az Acer bekebelezi a Gateway-t, az USA harmadik PC-szállítóját

2007. augusztus 27. 14:31

Felvásárolja az Egyesült Államok harmadik legnagyobb PC-szállítóját a Acer, hogy nagyobb szelethez jusson a világ legnagyobb PC-piacából. A Gateway kézenfekvő célpontja volt a dinamikusan növekvő tajvaniaknak, a valaha szép időket megélt vállalat ugyanis az ezredfordulót követően súlyos veszteségeket szenvedett el, és leépítésekre kényszerült, ennek ellenére továbbra is ismert és kedvelt márka az amerikai piacon, miközben az Acer nem tudta európai sikereit a tengerentúlon replikálni.

0

A notebookok átveszik az uralmat a hazai PC-piacon is

2007. augusztus 24. 13:44

Ma már Magyarországon is több notesz fogy mint asztali PC -- derül ki az Albacomp által nyilvánosságra hozott adatokból. A fehérvári PC-gyártó szerint az első félév során itthon 80-85 ezer asztali gép mellett 110-120 ezer notebook talált gazdára. A tavalyi első félévben még 100 ezer felett volt az eladott asztali gépek száma, miközben notebookból 70-80 ezer fogyott.

0

Előzött a Sun a második negyedévben

2007. augusztus 24. 10:04

[IDC/Gartner/HWSW] A szerverpiac mára szerezte vissza azt, amit a dotkom összeomlást követően és az általános világgazdasági recesszióval elvesztett. Az IDC becslése szerint a kiszolgálók második negyedéves globális forgalma a hét évvel ezelőtti negyedév óta a legmagasabb. Hasonló számokat prezentált a Gartner is, és a cégek abban is egyetértenek, hogy növekedés motorját az x86 képezi -- hozzáteszik ugyanakkor, hogy a piaci igények teljes skálája nem fedhető le x86-os infrastruktúrával, amit a többi szegmens növekedése jelez. A vezető gyártók erősen teljesítettek, a piac tovább koncentrálódik.

0

Családapák, családanyák húzhatják ki a játékipart a csávából

2007. augusztus 23. 15:10

A francia Ubisoft szerint a videojátékok piaca hatalmas robbanás előtt áll, a vállalat úgy becsli, négy év alatt a forgalom 50 százalékkal ugrik meg annak hatására, hogy a játékok egyre szélesebb közönséget érnek el. Yves Guillemot elnök-vezérigazgató a lipcsei Games Convention rendezvényen abbéli reményének adott hangot, hogy a fejlesztők a jövőben egyre több olyan szoftvert tudnak készíteni, amelyek új közönséget vonzanak.

0

Váratlan fordulatot vett a Blu-ray és a HD DVD harca

2007. augusztus 22. 13:04

Váratlan fordulatot vett a DVD-t követő domináns médiaformátum pozíciójáért folyó háború. Az igen széles tartalommal bíró Paramount filmstúdió, és az animációs mozijairól ismert DreamWorks hétfőn közölte, hogy dobják a Blu-rayt, és mostantól kizárólag a HD DVD-t támogatják. Nem hivatalos információk alapján mindez korlátozott időre szól, és sokmillió dollár cserélt gazdát. A nyerésre álló Blu-ray helyzete ezzel megnehezül, és a HD DVD agonizálása elhúzódhat, ártva az egész iparnak, piacnak.

0

Jövőre már 10-15 digitális tévéadást nézhetünk földi antennáinkkal

2007. augusztus 22. 10:48

A Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján nyilvános konzultációra bocsátotta a digitális átállást megalapozó országos földfelszíni televízió (DVB-T) és rádió (T-DAB) műsorszóró pályázatok kiírási dokumentációját. A digitális átállás jövőre megkezdődhet, 2012-ig pedig be kell fejeződnie, ekkor ugyanis le kell kapcsolni az analóg földfelszíni sugárzást, adásokat.

0

A bíróság szerint nem az SCO Group, hanem a Novell a Unix jogtulajdonosa

2007. augusztus 13. 09:26

Közel négy éve tartó pereskedés végére tett pontot péntek délutáni ítéletével Utah állam egyik szövetségi bírója, aki kimondta, hogy a Novell a UNIX operációs rendszerhez kapcsolódó szellemi jogok tulajdonosa. Dale A. Kimball 102 oldalas ítélete szerint tehát az IBM, valamint egyes linuxos cégek és Linux-felhasználók ellen jogi hadjáratot indító SCO Group vádjai alaptalanok.

0

Még mindig jelentős a szerződéses félvezetőgyártók lemaradása

2007. augusztus 10. 11:00

[Fabtech/HWSW] Ahogyan sok más tőkeintenzív iparág, úgy a félvezetőgyártás is a koncentráció útját járja már régóta, ahogyan egyre kevesebb vállalat engedhet meg magának saját technológiát és üzemet. Ennek következtében folyamatosan növekszik a szerződéses gyártók részesedése a globális chiptermelésben, egyúttal technológiailag is egyre versenyképesebbek az olyanokkal, mint az Intel, az IBM, vagy a Samsung -- a teljes felzárkózásra azonban a jelek szerint legalább az évtized végig várni kell.

0

Felfrissített számítógépeket és szoftvereket mutatott be az Apple

2007. augusztus 8. 11:38

Kaliforniai idő szerint reggel 10 órakor nyitotta meg Steve Jobs az Apple sajtókonferenciáját, melyen számos új termék és szoftver mutatkozott be a közönségnek. Az új iMac-ek mellett frissített Mac Minivel, teljesen új billentyűzettel, továbbfejlesztett .Mac szolgáltatással, iWork és iLife szoftvercsomagokkal ismerkedhettek meg a konferencia résztvevői.

0

Negyedével nőtt a Cisco negyedik negyedéves profitja

2007. augusztus 8. 09:58

Negyedével nőtt a Cisco Systems nyeresége a negyedik pénzügyi negyedévben, amely július 28-án ért véget. A vállalat hosszú távú kilátásai kedvezőek, amelyet a megemelt előrejelzés és a részvényárfolyam emelkedése is jelez.

0

Intel: márkanevek jönnek, márkanevek mennek

2007. augusztus 6. 14:03

Látványos hátraarcot csinál január 1-én az Intel, már ami a tavaly év elején bevezetett új márkaneveket illeti. PC-gyártóktól származó információk szerint megszűnik önálló életet élni a Viiv és a vPro, a platform-márkák közül egyedül a Centrino marad fenn, de a processzorok elnevezései is változni fognak, mint ahogy állítólag az emblémák is. Az Intel azzal indokolja a döntést, hogy az egyszerűsített termékvonalak és elnevezések megkönnyítik az otthoni és üzleti felhasználók döntéseit.

0

Az AMD szerint több tízmilliárd dollár extraprofitot termelt az Intel

2007. augusztus 6. 13:34

Versenyképes termékek hiányában az AMD kénytelen antitröszt hadjáratát elővenni az Intellel szemben. Egy, a vállalat által megrendelt gazdasági számítás alapján az Intel az elmúlt évtizedben több tízmilliárd dollár profitra tett szert monopolista törekvéseinek köszönhetően, mely összeget egy egészséges piaci versenyben megtakaríthatta volna a piac. A jelentés konklúziója, hogy az ellene folyó antitröszt eljárások fényében nem az a kérdés, az Intel versenykorlátozó magatartást folytatott-e, hanem hogy mekkora előnyt tett szert ezzel.

0

Sikerrel rajtolt Magyarországon a proALPHA Campus Programja

2007. augusztus 6. 12:01

Sikerrel zárult a proALPHA Software AG kutatás-fejlesztési programjának hazai bevezetése, melynek során első ízben a Kaposvári Egyetem egyik doktoranduszának volt lehetősége a német szoftverfejlesztő központjában kutatásokat végeznie. A proALPHA a Campus Program keretében egyrészt gyakornoki pozíciókat tart fenn olyan egyetemisták és főiskolások számára, akiknek ez tantervi előírás, illetve hazai vagy külföldi témavezetőt, illetve külföldi tanulmányutat biztosít diploma- vagy doktori kutatási programokhoz.

0

Az EMEA régióban is elindult az EMC Velocity partnerprogramja

2007. augusztus 6. 09:40

Az európai, közép-keleti és afrikai piacon is útjára indította Velocity partnerprogramját az EMC. A térségben máris öt EMC Velocity Signature Solution Center Partner (SCP) már működik: a francia ARES, a brit Computacenter, a spanyol IPM, a svéd PROACT és az osztrák S&T. A Velocity partnerprogramban változások is történnek: felépítése ötről háromszintűre változik és leegyszerűsödik az akkreditációs folyamat is, a distribútorok számára kétszintű szerkezetet alakítanak ki, a partneri szint és a jutalmak meghatározásakor pedig a pontalapú rendszert felváltja a bevétel-alapú.

0

Régi-új márka lép a magyar PC-piacra: jön a Gateway

2007. augusztus 1. 13:22

Hamarosan újabb márkával bővül a hazai PC-kínálat: az amerikai Gateway megállapodott ugyanis a Tescóval, hogy többek között hazai áruházaiban is forgalmazza a vállalat gépeit. A márka jelenléte leginkább az Egyesült Államokban mondható számottevőnek, ahol a harmadik helyet foglalja el -- igaz, messze elmaradva a domináns Dell és HP pozícióitól.