:

eco@tech archívum - 2007 szeptember

2007
szeptember

0

Több ezer európai fejlesztőt vesz fel a Google

2007. szeptember 28. 12:09

Harmadával növelné dolgozóinak létszámát a Google, a keresőóriás elsősorban Európában kíván terjeszkedni -- írta a Financial Times. Az internetes vállalat több ezer mérnököt vesz fel annak érdekében, hogy európai fejlesztőcsapata akkora legyen, mint az amerikai.

0

Elektronikus árcímke és internet a mintaáruháznak szánt vecsési Praktikerben

2007. szeptember 28. 11:36

Ma nyitotta meg kapuit a vásárlóközönség számára a Praktiker tizenhetedik hazai barkácsáruháza Vecsésen, a Market Central Ferihegy kereskedelmi parkban. Ez önmagában nem különösebb újdonság, az azonban igen, hogy a 9500 négyzetméteres áruházban több olyan külföldön, és itthon többé-kevésbé használt technológia mutatkozik be összegyűjtve, melynek köszönhetően méltán hívhatjuk az új áruházat a jövő zálogának.

0

Akár kulcstartónkon is hordhatjuk majd a pénztárcánkat

2007. szeptember 28. 10:50

Az amerikai Visa kártyatulajdonosok már akár kulcstartójukon is hordhatják pénztárcájukat, a Visa elérhetővé tette legújabb érintés nélküli fizetést támogató bankkártyáját, a Visa Micro Tag -et. Az apró készülékkel a Visa PayWave-kompatibilis kártyaolvasóknél fizethetünk egyszerűen, csak át kell húzni a terminál fölött, és már kész is. A Micro Tag teljesen névtelen eszköz a bankkártyákkal ellentétben, ami tovább növeli a biztonságot, elvesztése esetén sem érhet bennünket komoly kár.

0

Megszabadulna a merevlemezgyártástól a Hitachi?

2007. szeptember 28. 09:15

Belsős források szerint a Hitachi befektetőt keres a merevlemez-üzletágához, vagy akár értékesítené is azt. A divízió azóta veszteséges, amióta a japán vállalat 2002-ben 2 milliárd dollárért felvásárolta az IBM merevlemez-divízióját, tavaly például 375 millió dolláros deficittel zárta az évet, ami 60 százalékkal nagyobb a 2005-ös veszteségnél.

0

Szárnyal a Baidu, a kínai Google

2007. szeptember 27. 13:12

Április óta folyamatosan erősödnek a Baidu papírjai. A kínai kereső, vagyis a kínai Google árfolyama több mint két és félszerese az év elejinek, és a cég kapitalizációja megközelíti a 10 milliárd dollárt. A tőzsdei rally újra felveti a kérdést, hogy a cég nincs-e túlértékelve, és nem egy dotkom-lufival állunk-e szemben, pénzügyi elemzők szerint azonban a Baidu növekedési kilátásai alapján a várakozásoktól felfűtött árfolyam megalapozott -- ne feledjük, Kína vezető keresőjéről van szó.

0

Virtualizáció: megtakarítás itt és ott

2007. szeptember 26. 15:53

A brit Butler Group szerint a vállalatok milliókat takaríthatnak meg a virtualizációs technológiák bevetésével, és egyértelmű, hogy az elkövetkező két évben ez lesz az adatközpontok egyik domináns technológiája. A virtualizáció segítségével csökkenthetők a működési költségek, ami felügyeleti oldalon ugyanúgy megmutatkozik, mint a villanyszámlán.

0

Erős második negyedévet zárt a Red Hat

2007. szeptember 26. 11:02

Továbbra is látványosan nő a Red Hat bevétele és nyeresége, ahogy egyre több ügyfél fizet elő a cég nagyvállalati linuxos termékeire, szolgáltatásaira.

0

Szervezeti átalakulás a Magyar Telekomnál

2007. szeptember 26. 08:30

Teljesen átalakul a Magyar Telekom szervezeti felépítése, amely mostantól az egyes ügyfélszegmensek mentén rendeződik, hogy a lehető leghatékonyabban tudjon működni -- jelentette be a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató tegnap. Az új irányítási struktúrát az 2008. január 1-én vezetik be.

0

A Ciscótól érkezik a T-Systems új vezetője

2007. szeptember 25. 14:18

A Cisco Systems regionális vezetője, Papp István lett a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, illetve az Üzleti Szolgáltatások Üzletág (T-Systems) vezetője, aki a kinevezéssel párhuzamosan a Magyar Telekom Ügyvezető Bizottságának tagjává válik.

0

Xeon-alapú rackszerverek a Sun kínálatában

2007. szeptember 25. 10:11

Nyolc hónappal azután, hogy a Sun stratégiai szövetséget kötött az Intellel, ma várhatóan megérkeznek az együttműködés első gyümölcsei, mégpedig két rackbe szerelhető Xeon-alapú szerver képében. A Sun Fire x4150 és x4450 gépeket október elejétől szállítják majd.

0

Két éven belül Linux kerülhet minden iskolai számítógépre Oroszországban

2007. szeptember 25. 08:59

[CNews] Két év múlva minden orosz iskolai számítógépre Linux-alapú orosz operációs rendszer kerül, közölte Oroszország hírközlési minisztere. Leonyid Reiman egy sajtókonferencián jelentette be a tervet, melynek keretén belül minden diáknak lehetőséget kívánnak teremteni, hogy orosz fejlesztésű alkalmazást használjon. A miniszter szerint ezzel jelentősen csökkenthető az ország függősége a külföldi szoftverektől.

0

Online adatmentésben erősít az EMC

2007. szeptember 25. 08:51

Az EMC több forrás szerint is a Berkeley Data Systems felvásárlására készül. Az online adattárolási szolgáltatást nyújtó cégért állítólag 76 millió dollárt fizet majd a tárolóeszközök és -szoftverek legnagyobb gyártója, az akvizíció pedig pár héten belül lezárul majd.

0

Még mindig ott vannak személyes adataink az eladott, kidobott merevlemezeken

2007. szeptember 24. 11:45

[Techworld] Még mindig minden harmadik merevlemezen találtak érzékeny személyes adatokat, vagy azokra mutató jeleket, nyomokat a kutatók, még mindig sokan úgy szabadulnak meg adathordozóiktól, hogy nem gondoskodnak az adataik törléséről. Nemzetközi vizsgálatot végzett több egyetem a BT kérésére, melynek eredménye továbbra is lesújtó volt: a merevlemezek 37 százalékát nem törölték megfelelően.

0

Intel Menlow: a mobil számítógépek új generációja

2007. szeptember 21. 16:42

Miközben a szakma figyelmét az Intel és az AMD nagyteljesítményű processzorai kötik le többnyire, addig a világ vezető chipgyártója egy új termékfejlesztési ágat hozott létre a rendkívül olcsó, valamint az ultramobil eszközök számára. A jövőre megjelenő ilyen eszközök nagy része az Intel Menlow kódnéven ismert platformjára fog épülni, árulta el a vállalat, mely sokkal kisebb helyet foglal el, és töredék energiával is beéri egy notebook rendszerhez képest.

0

Negyedével nőtt az Oracle bevétele és nyeresége

2007. szeptember 21. 08:23

A várakozásoknál jobb eredményekről számolt be tegnap az Oracle, elsősorban a 11g adatbázis sikerének, valamint a felvásárlásoknak köszönhetően. Amint arról lapunk is beszámolt, a vállalat júliusban jelentette be a zászlóshajójának számító adatbázis legújabb változatát, amelyet augusztus közepén kezdett szállítani.

0

Intel és NVIDIA hegemónia a munkaállomások újra virágzó piacán

2007. szeptember 20. 14:59

A munkaállomások volumene bár eltörpült mára a PC-piac egésze mellett, a Jon Peddie Research (JPR) adatai alapján a szegmens erős növekedést mutatott a második negyedév során, érték és a leszállított gépek száma alapján egyaránt. A terület uralkodója továbbra is a Dell maradt a HP elmúlt években mutatott előretörése ellenére.

0

Élelmiszeripari SAP-kiegészítéssel jelentkezett a HostLogic

2007. szeptember 20. 13:32

Kifejezetten élelmiszeripari vállalatok számára fejlesztett SAP add-ont a HostLogic, amely egyetlen eszközben modellezi az élelmiszeripari vállalatok minden üzleti, termelési tevékenységét. A cég több, az élelmiszerszektorban végzett SAP bevezetés tapasztalatait összegezve keresett megoldást az ágazat tipikus problémáira -- mondta el Fárizs Péter, a cég ügyvezetője.

0

Semmi sem utal arra, hogy megállna a memóriaárak csökkenése

2007. szeptember 20. 11:40

Elemzők az év közepén a DRAM-árak emelkedését jósolták a második félévre, azonban ennek semmi nyoma nem látszik: az irányadó 512 megabites DDR2-667 chipek ára 1,52 dolláros éves mélypontra süllyedt a DRAMeXchange memóriatőzsde szerint. Két hét alatt 12 százalékkal lettek olcsóbbak a chipek.

0

Megjelent az SAP on-demand vállalatirányítási rendszere, a Business ByDesign

2007. szeptember 20. 10:24

Az SAP szerdán New Yorkban hivatalosan is fellebbentette a fátylat korábban A1S kódnéven ismert hosztolt vállalatirányítási rendszeréről, amelynek a neve végül Business ByDesign lett. A szolgáltatást elsősorban középvállalatoknak kínálja majd az SAP és 2010-ben már egymilliárd eurós bevételt vár tőle -- addig azonban 300-400 millió eurót költ fejlesztésekre és marketingre.

0

Megújuló csapattal vág neki a következő évnek a Sun Microsystems hazai leánya

2007. szeptember 18. 13:08

Hivatalosan is bemutatkozott a sajtó képviselőinek Hernádi József, a Sun Microsystems hazai leányvállalatának új ügyvezetője, aki a HP-hoz igazoló Hegedüs Gábort váltja ebben a pozícióban. Hegedüs általános helyetteseként Hernádi pár hónapig megbízottként irányította a cég munkáját, majd július közepén nevezték ki ügyvezetővé.

0

Elutasította a Microsoft fellebbezését az Európai Bíróság

2007. szeptember 17. 16:22

Helybenhagyta az Európai Bizottság (EB) ítéletét az Európai Bíróság, és elutasította a Microsoft fellebbezését. Ezzel megerősítette az EB azon 2004-es határozatát, mely többek között dokumentációk megosztását, egy Windows Media Player nélküli XP-változatot írt elő, valamint közel fél milliárd euró bírság megfizetésére kötelezte. Brüsszel és Redmond azóta is vitázik azon, hogy utóbbi teljesítette-e a dokumentációs előírásokat, melynek tétje további több százmillió eurós büntetés.

0

Felvásárolta az Intel a Havokot, a játékok fizikájának egyik szállítóját

2007. szeptember 17. 14:58

Felvásárolja a sok játék fizikai motorjának alapjául szolgáló technológiát fejlesztő Havokot az Intel. Az ügylettel a világ vezető processzorgyártója számítógép-animációs algoritmusokhoz jutott, valamint a játékfejlesztő és animációs iparra kifejtett befolyását növelheti tovább. Az ír Havok az Intel teljes tulajdonú, de önállóan üzemelő leányvállalatává válik.

0

Kartell után kutatnak az amerikaiak a NAND flash iparban

2007. szeptember 17. 14:00

[Bloomberg/Reuters/HWSW] Antitröszt eljárást kezdeményezett a NAND flash iparban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (Department of Justice, DoJ), közölte a hivatal pénteken. Ezzel a minisztérium tovább bővíti azon technológiai iparágak körét, melyekben vizsgálódik. Emlékezetes, hogy a DRAM-chipek gyártói között hatalmas bírságokat osztottak ki, és számos vezetőt küldtek rövidebb ideig börtönbe. A büntetőjogi trösztvizsgálat mellett egy polgári peres tömegkeresetet is benyújtottak az ipar két tucat szereplője ellen. Amennyiben bebizonyosodik, hogy összejátszott és versenykorlátozó eszközöket alkalmazott, az iparág többszázmillió dolláros büntetésekre, és számos vezető akár börtönre is számíthat.

0

Egyre drágább a fejlődő piacokra szánt százdolláros noteszgép

2007. szeptember 17. 12:42

[News.com] Tovább volt kénytelen emelni 100 dolláros noteszgépe árát a One Laptop per Child (OLPC) Alapítvány, mely így már nagyon messze került az eredetileg megcélzott ártól. A tavasz folyamán már kiderült, hogy a 100 dollár helyett legalább 150-170 dollár körüli lesz a noteszgép várható ára, most azonban az alapítvány szóvivője bejelentette, hogy legalább 188 dollárt kell majd fizetni a kis számítógép darabjáért.

0

A vírusírtók teszik ki az európai cégek biztonsági költéseinek felét

2007. szeptember 17. 10:56

[News.com] A Gartner legfrissebb számításai szerint a vírusírtó szoftverek teszik ki az európai vállalatok biztonsági költéseinek hatalmas részét, több mint ötven százalékát -- ez nagyon jó hír az ilyen szoftvereket fejlesztő vállalatoknak, a piac mérete ugyanis hatalmas, 2,4 milliárd euróra rúg ebben az évben.

0

Csődvédelembe menekült az SCO, miután befuccsolt a Linux elleni hadjárat

2007. szeptember 17. 10:53

A Linux ellen folytatott jogi hadjáratáról hírhedté vált SCO Group csődvédelemhez folyamodott, melynek keretén belül átszervezéseket kíván végrehajtani. A vállalat célja, hogy időt nyerjen, miután két bírósági ítéletet követően minden reális esélyét elvesztette, hogy bevételre tegyen szert pereskedései révén, sőt, pénzügyi erejét meghaladó visszafizetésekre és büntetésekre számíthat. Az amerikai csődjog értelmében a benyújtó céggel kapcsolatos jogi eljárásokat ilyenkor felfüggesztik.

0

Új HP blade megoldások középvállalatoknak

2007. szeptember 14. 08:36

Új blade keretet jelentett be a HP, a Shorty (köpcös) kódnevű keret lényegében a tavaly nyáron bemutatott c7000 kisebb, olcsóbb változata, amibe 16 helyett csak 8 blade fér.

0

Windowsos szervereket is szállít a Sun

2007. szeptember 13. 10:16

A Microsoft felé nyit a Sun Microsystems: a két vállalat tegnap bejelentette, hogy hamarosan akár Windows Serverrel telepített gépek is rendelhetők lesznek a kaliforniai szervergyártótól. A cégek emellett együttműködnek annak érdekében, hogy a Windows Server a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a Sun x86-os szerverein, illetve a Solarist futtató gépek felügyelhetők legyenek a Microsoft System Center Virtual Machine Managerből (a Virtual Server 2005 utolsó frissítése már támogatja a Solarist).

0

Visszavette harmadik helyét a PC-piacon Lenovo, betonbiztosan vezet a HP

2007. szeptember 12. 13:50

[iSuppli/HWSW] Rendkívüli teljesítménnyel és az Acer megtorpanásával vette vissza a globális PC-piac harmadik helyét a Lenovo. A vállalat a legmagasabb növekedési ütemet mutatta fel a meghatározó PC-szállítók között, amit elsősorban a hazai erősségének számító kínai piacon támadt erős kereslet magyaráz. A Lenovo helye azonban egyáltalán nem stabil az Acer korábbi lendülete és felvásárlásai alapján. A HP továbbra is magabiztosan őrzi tavaly megszerzett első helyét a Dellel szemben.

0

Az NHH szerint mostantól tilos az előfizetők hűségszerződésbe betonozása

2007. szeptember 12. 13:39

A belföldi konzultáció és a sikeres EU-s notifikáció után a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa újabb fontos lépést tett a korrekt hűségszerződések kikényszerítése érdekében -- közzétette a nyilvános, helyhez kötött telefon kiskereskedelmi hozzáférési piacaira vonatkozó határozatait. Az NHH megtiltja, hogy a szolgáltatók a hűségszerződésekben indokolatlan és aránytalan feltételekkel korlátozzák a fogyasztók választási szabadságát és a versenyt.

0

Megállította az Intel előrenyomulását az AMD, állítja az iSuppli

2007. szeptember 12. 12:39

[iSuppli/HWSW] Az előzetes becslések alapján vártnál jobban szerepelt az AMD a második negyedévben a processzorpiacon, állítja az iSuppli. A piackutató vállalat legfrissebb jelentése alapján az AMD két százalékponttal magasabb részesedést könyvelhetett áll érték alapján, mint a korábban becsült, ennek megfelelően pedig az Intel az előjelzettnél kisebb területet birtokolt.

0

Elkezdődött az Intel kínai félvezetőgyárának építése

2007. szeptember 10. 09:21

Szombaton ünnepélyes keretek között megkezdték az Intel első kínai chipgyárának építését, amely várhatóan 2010-ben kezdi meg a termelést. A 2,5 milliárd dolláros beruházással épülő, 163 ezer négyzetméter alapterületű, 15 ezer négyzetméteres tiszta területtel rendelkező Fab 68 a vállalat első chipgyára lesz Ázsiában és a harmadik az Egyesült Államokon kívül.

0

A Suntól érkezik a HP kormányzati értékesítésért felelős vezetője

2007. szeptember 7. 14:55

Szkurka János lett a HP államigazgatási üzletágának új igazgatója, aki az utóbbi években a Sun hazai leányvállalatánál szintén az államigazgatási üzletág igazgatóként dolgozott, korábban pedig a cég hazai marketing-tevékenységét irányította. A szakember a Sunhoz csatlakozása előtt az Oracle marketing részlegénél dolgozott az EMEA központban.

0

Több ezer szerverére telepít Linuxot a BMW

2007. szeptember 7. 08:43

[LinuxWorld] Szervereinek mintegy harmadát állítja át UNIX-ról Windowsra és Linuxra a BMW. A vállalat úgy véli, az Intel architektúrára való átállás révén versenyelőnyre tesz szert a vetélytársaival szemben, mivel gyorsabban tud végrehajtani egyes mérnöki feladatokat. A cégnél természetesen már most is használnak Linuxot, a BMW a SUSE és Red Hat disztribúciókat vezette be.

0

Csökken a Linux iránti érdeklődés a vállalati szférában?

2007. szeptember 6. 14:37

A CIO Pulse negyedéves felmérése alapján a Linux üzleti terjedése várhatóan lassulni fog a jövő évben. A UBS Research több mint 60 informatikai felsővezetőt kérdezett meg nagyvállalatoknál, amelyek között pénzügyi szolgáltatók, iparvállalatok, egészségügyi intézmények és közműszolgáltatók is voltak.

0

Visszatér az Albacomp élére Minárovits János

2007. szeptember 6. 10:55

Közös megegyezéssel távozik posztjáról Pukler Gábor, az Albacomp jelenlegi vezérigazgatója, aki 2006. május 1. óta vezette a székesfehérvári vállalatot. A megüresedő vezérigazgatói pozíciót Minárovits János veszi át, aki az Albacomp alapítója és résztulajdonosa is egyben.

0

FITI: konferencia a fejlett hálózati infrastruktúrák hosszútávú előnyeiről

2007. szeptember 5. 15:29

2007. október 18-án, a budapesti Lurdy házban kerül megrendezésre a FITI - Fejlett IT Infrastruktúra című konferencia, mely vezető szereplők, a 3Com, a Fluke Networks, a Tyco Electronics, illetve a Rittal összefogásával kerül megrendezésre. A konferencia ahelyett, hogy az egyes gyártók termékeivel és megoldásaival foglalkozna, egy teljes, átfogó képet készül felvázolni a csatlakozóktól a hálózati aktív eszközökön és mérőeszközökön át a szoftveres hálózatelemzésig.

0

A vezetők többet játszanak munkaidőben, mint beosztottjaik

2007. szeptember 5. 14:59

[Gamesindustry.biz/HWSW] Az online játékokat kínáló amerikai PopCap Games által végzett felmérés szerint gyakorlatilag az összes szellemi foglalkozású játszik alkalmanként valamilyen számítógépes programmal, míg negyedük ezt a munkahelyen is megteszi. A több ezer fős megkérdezés ezzel újfent rávilágított arra is, hogy az alkalmi játékosok közé tartoznak a felnőtt, kereső korosztályok is, és a számítógépes játékok egyáltalán nem csak a fiatalok szórakozása ma már.

0

Még nem lett szabvány az Office Open XML

2007. szeptember 4. 14:37

Az ISO tagországok szeptember 2-ig szavazhattak arról, szabvánnyá kívánják-e emelni a Microsoft Office Open XML fájlfomártumot. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által nyilvánosságra hozott információk szerint az OOXML egyelőre nem kapta meg a szükséges többséget, így az elkövetkező hónapok tárgyalásai során dől el, tavasszal végül nemzetközi szabvánnyá emelkedik-e.

0

Ingyenes tanfolyamsorozatot indít a jelen és a jövő rendszergazdáinak a Microsoft

2007. szeptember 4. 12:32

A népszerű TechNet szemináriumokat kiegészítő országos rendezvénysorozatot indít az ősszel a Microsoft. Az Informatika Tisztán előadásain nem a legújabb, legfrissebb, hanem a már piacon levő, bevált technológiák kerülnek terítékre, mint amilyen a Windows XP, a Windows Vista, vagy a Windows Server 2003 R2. Az ingyenes előadásokat elsősorban gyakorló rendszergazdáknak, illetve akár rendszergazdának készülő diákoknak ajánlják.

0

Váratlanul lemondott a Sony Ericsson vezére

2007. szeptember 4. 10:26

Váratlanul lemondott a Sony Ericsson elnök-vezérigazgatója, Miles Flint, aki 2004 óta irányítja a vállalatot, és november 1-én adja át a helyét Hideki Komiyamának. Flint az év végéig még a céggel marad és tanácsadóként segíti Komiyama munkáját.

0

Megduplázta nyereségét a világ legnagyobb noteszgyártója

2007. szeptember 3. 15:14

Duplájára növekedett a Quanta Computer nyeresége a második negyedévben, a világ legnagyobb notebook-gyártója az erősödő kereslettel és a csökkenő költségekkel magyarázza az eredmény látványos javulását. C.C. Leung, az igazgatótanács elnöke szerint a cég továbbra is marad a noteszgyártásnál, ugyanis a piacban még nagy lehetőségeket lát.

0

Súlyos notebookszállítási gondokkal küzd a Dell, és nem egyedül

2007. szeptember 3. 13:59

[Computerworld/HWSW] Alkatrészhiányból fakadó szállítási nehézségekkel küzdenek a notebookgyártók , melyek a legnagyobb márkák forgalmára is kihatással vannak. A Gartner piackutató cég becslése szerint a Dell fogyasztói noteszértékesítése éves szinten, közel 20 százalékkal esett vissza az év második három hónapjában, miközben a piac nagyjából ugyanekkora ütemben bővült -- vagyis a vállalat csak kétharmadát forgalmazta a papírformának. A Dell gondjai nem egyedülállóak, és a csúszások hazánkba is begyűrűztek.

0

Office Open XML: az IBM megtorpedózta a magyar szavazást

2007. szeptember 3. 13:28

[HUP/Groklaw/HWSW] Egész Európában áll a bál a Microsoft Office Open XML (OOXML) szabványosítása körül, több országban is botrány kísérte a folyamatot, köztük Magyarországon is. Hazánk végül nem küldött szavazatot az ISO-hoz, amivel véglegesen kizárta magát a szabványosítás további folyamatából.