:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 26. 10:43

Elillant a Motorola nyeresége, nem vág eléggé a pengemobil

Közzétette harmadik pénzügyi negyedéves gyorsjelentését a Motorola, az egyetlen amerikai mobiltelefon-gyártó teljesítménye továbbra is csapnivaló és a kilátások sem biztatóak egyelőre. Carl Icahn milliárdos, az igazgatótanács tagja a vállalat feldarabolását szorgalmazza.

[HWSW] Közzétette harmadik pénzügyi negyedéves gyorsjelentését a Motorola, az egyetlen amerikai mobiltelefon-gyártó teljesítménye továbbra is csapnivaló és a kilátások sem biztatóak egyelőre. Carl Icahn milliárdos, az igazgatótanács tagja a vállalat feldarabolását szorgalmazza.

A Motorola a harmadik negyedévben 8,8 milliárd dolláros bevételt és mindössze 60 millió dollár nettó eredményt ért el, szemben a tavalyi harmadik negyedév 10,6 milliárdso forgalmával és 968 milliós profitjával. Az eredmények ennek ellenére felülmúlták az elemzői várakozásokat, a vállalat papírjainak értéke több mint 4 százalékkal emelkedett a bejelentés után. Csapnivalóan teljesített a mobiltelefon-üzletág, amelynek forgalma 36 százalékkal 4,5 milliárd dollárra esett vissza és a tavalyi harmadik negyedéves 843 milliós üzemi eredmény után most 138 milliós üzemi veszteséget mutatott a mérleg.

A Motorola képtelen megismételni a RAZR V3 két évvel ezelőtti sikerét: az utód RAZR2-ből egy negyedév alatt "csak" 900 ezer fogyott, vagyis népszerűségben még a szuperdrága Apple iPhone is megelőzte.A vállalat a negyedév során 37,2 millió mobiltelefont adott el, amely mindössze 13,2 százalékos piaci részesedés megszerzéséhez volt elég, amivel a Motorola csak a harmadik a Nokia és a Samsung mögött. Tavaly ilyenkor az amerikai cég még 20 százalékos részesedéssel rendelkezett. A jelenlegi piaci trendek alapján nem elképzelhetetlen, hogy a negyedik negyedévben az LG és a Sony Ericsson is megelőzi a Motorolát a gyártói rangsorban.

Motorola RAZR 2

Carl Icahn, aki a Motorola egyik legnagyobb részvényese, és Ed Zander elnök-vezérigazgató talán legfőbb bírálója szerint ideje lenne a vállalatot három részre darabolni a három üzletág, a mobiltelefonok, vállalati kommunikációs termékek, valamint hálózati berendezések mentén. Icahn rámutatott, hogy a Nokia mobilgyártó üzletága 22,6 százalékos üzemi eredményhányadot ért el a legutóbbi negyedévben annak ellenére, hogy nőtt az olcsó készülékek részaránya a termékmixen belül, miközben a Motorola veszteséges volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.