eco@tech archívum - 2007 május

2007
május

0

Cisco-RSA együttműködés az egyszerűbb titkosításért

2007. május 31. 16:02

A Cisco és az RSA olyan technológia fejlesztésén dolgoznak, amellyel az ügyfelek leegyszerűsíthetik a bizalmas adatok titkosítását. Az új technológiák együttesen fognak segíteni az ügyfeleknek a szalagokon és más adathordozókon tárolt adatok titkosításában, illetve a titkosítási kulcsok infrastruktúrán belüli felügyeletében.

0

Asztalba épített érintőképernyős PC-t mutatott be a Microsoft

2007. május 30. 10:03

A Microsoft valóra válthatja a Különvélemény című filmben látott futurisztikus számítógépet, legalábbis részben. Az új, Surface nevű PC-nek nincs billentyűzete vagy egere, a kezelése teljes egészében a képernyő érintésével lehetséges. A vállalat tervei szerint a Surface az ősszel már kapható lesz, az ára kezdetben 10 ezer dollár körül alakul majd.

0

Megatrend: az állam digitalizálásával évi 50 milliárdot lehetne megtakarítani

2007. május 29. 16:32

Több mint harmadával növelte üzemi eredményét a Megatrend, mely az Infosys terméke révén harmadik legnagyobb szereplője a hazai ERP-piacnak. Idén az árbevétel és a nyereség drasztikus növelését tervezik, mondta el K. Szabó Imre, a cég elnök-vezérigazgatója egy mai sajtótájékoztatón. A vezető emellett beszélt a nemzetközi terjeszkedési elképzeléseiről, a tőzsdére vonulás lehetőségéről, valamint a pályázati rendszerek negatív üzleti és gazdasági hatásairól.

0

A Symantec betör a tárolóeszközök piacára

2007. május 29. 14:18

Vegyesvállalatot alapít a Symantec és a Huawei, amely biztonsági és tárolómegoldásokat fejleszt majd elsősorban távközlési vállalatok részére. A termékeket kezdetben a Távol-Keleten értékesítik majd, de a hosszú távú cél az, hogy a világ más tájain, így az Egyesült Államokban és Európában is hozzáférhetők legyenek. A vegyesvállalat még az idén megalakulhat, az első termékek pedig 2008-ban jelenhetnek meg a piacon.

0

Eladó az Avaya

2007. május 29. 12:09

Bennfenntes források szerint vevőt keres az Avaya. A Wall Street Journal értesülései szerint a kommunikációs megoldásokat szállító, 6,2 milliárd dolláros piacki értékű cég iránt magántőke-befektetők mellett távközlési berendezésgyártók érdeklődnek. A jelenlegi helyzet alapján bármi megtörténhet, az is lehet hogy az Avaya végül független, önálló cég marad.

0

A mobiltelefon előfizetések száma meghaladta a lakosság lélekszámát

2007. május 25. 13:46

2007 áprilisában, tizenhárom évvel GSM szolgáltatás hazai beindulása után a mobiltelefon előfizetések száma meghaladta a lakosság lélekszámát, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató ügyfeleinek száma ötvenezerrel 10 millió 108 ezerre nőtt, így hazánkban száz lakosra már 100,4 előfizetés jut.

0

Megérkeztek a Dell Ubuntu Linux-szal is szállított számítógépei

2007. május 25. 09:46

Az előzetes pletykáknak, blogbejegyzéseknek megfelelően a Dell tegnap újtjára indított két asztali számítógépet és egy noteszgépet, melyekhez a Windows mellett már az Ubuntu legutolsó változatát, 7.04 Feisty Fawn operációs rendszert is kínálják, illetve csupaszon, operációs rendszer nélkül is megvásárolhatók. 2001-es eliminálásukat követően hat év után újra rendelhető linuxos számítógép a Delltől.

0

Elektronikus tananyagoknak és könyveknek nyílik piactér Magyarországon

2007. május 24. 18:13

Tegnap egy sajtótájékoztató keretében hivatalosan is a nyilvánosság elé lépett nemrég alakult Elektronikus Tananyag Részvénytársaság (eTAN), mely üzleti alapokra helyezve kíván elektronikus oktatási anyagok, valamint elektronikus könyvek piacterévé válni. A bejelentéskor egyúttal kiderült, hogy a kezdetben a felsőoktatást célzó online szolgáltatás előtesztelésében négy intézmény is részt vesz.

0

Bizakodóan tekint 2007-re a Samsung Electronics Magyar Zrt. IT-üzletága

2007. május 24. 13:03

Bizakodóan tekint 2007-re a Samsung Electronics Magyar Zrt. IT-üzletága, mely ma ismertette 2006-os számait és bepillantást engedett a 2007-es év második felével kapcsolatos terveibe. Az európai összehasonlításban is kiemelkedő adatokat a legújabb nyomtatók, multifunkciós készülékek, monitorok, optikai és merevlemezes meghajtók bemutatója követte.

0

Növekvő Windows-uralom a kétpólusúvá váló szerverpiacon

2007. május 23. 12:48

[Gartner/IDC] Több mint 2,1 millió szervert értékesítettek világszerte az idei első negyedév során a Gartner piackutató cég szerint, ez 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi volument. Az IDC adatai ennél alacsonyabb, csupán 4,5 százalékos növekedést mutatnak darabszámban, de a két cég az eltérő metodika mentén abban sem ért egyet, hogy a HP vagy az IBM bonyolította-e nagyobb forgalmat. Számos más jelenség is figyelmet érdemel, így például a Windows növekedése első alkalommal múlta felül a Linuxét, illetve a felsőkategóriás gépek értéke is gyorsabban emelkedett, mint a tömegszervereké.

0

Tananyag lesz itthon a Cell, a PlayStation 3 processzora

2007. május 21. 11:08

A Cell processzor is a tananyag része lesz a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) következő szemeszterében. A BMF egy új számítástechnikai kurzusának keretében a tanulók megismerkedhetnek az architektúra tervezési koncepciójával, és alkalmazási célterületeivel.

0

A mai informatika egy idegrendszer testtel, de immunrendszer nélkül

2007. május 17. 17:04

Az informatikai támadások mindennaposak, a megelőző és ellenintézkedések pedig nehezen megbecsülhető dollármilliárdokba kerülnek globális léptékben. Az informatika egyet jelent a jelentős biztonsági kockázattal, pedig nem volt ez mindig így: kezdetben az informatika minőségbiztosított rendszer volt -- mondta el Kmetty József, a Kürt vezérigazgatója a vállalat információmenedzsment konferenciáján, melyet a cég ma tartott a Margitszigeten.

0

Hazai felmérés a cégek adatmentési szokásairól

2007. május 17. 13:31

A Symantec és a Bell Research magyarországi vállalatok körében végzett megkérdezést a dokumentumarchiválási szokásokról és az alkalmazott biztonságtechnikai megoldásokról. Az összesen 150 cég válaszait összegyűjtő kutatás során főleg informatikai vezetők és rendszergazdák válaszoltak a kérdésekre.

0

Tovább folytatódik a HP sikersorozata

2007. május 17. 09:45

Szép eredményeket ért el az április 30-án véget ért második pénzügyi negyedévében a HP, a cég forgalma 13 százalékkal növekedett. A nettó eredmény ugyan 7 százalékkal csökkent, azonban ennek oka az, hogy egy évvel korábban a nettó profitot egy közel félmilliárd dolláros, adózással kapcsolatos egyszeri tétel növelte. A HP megemelte éves kilátásait, a legfrissebb előrejelzés szerint az októberben véget érő pénzügyi évben a forgalom meg fogja haladni a 100 milliárd dollárt.

0

Magyarországon változatlan a kalózszoftverek aránya

2007. május 15. 10:01

Az IDC és a Business Software Alliance (BSA) közös kutatása szerint 2006-ban Magyarországon 42 százalék volt a PC-ken használt illegális szoftverek aránya, ami változatlan 2005-höz képest.

0

Az IP-televíziózás kiránthatja a vezetékes szolgáltatókat a csávából

2007. május 14. 15:42

A kelet-közép-európai IP-televíziós szolgáltatásokról készített legfrissebb tanulmány szerint megfelelő termékkínálat és árak esetén a távközlési cégek hamarosan komoly versenytársai lehetnek a jelenlegi tévéműsor-szolgáltatóknak, bár ezeknek a vállalatoknak nincs még kellő tapasztalatuk ezen a téren. Az IDC tanulmánya szerint az IP-tévé életképes szolgáltatás lehet az új bevételforrásokat kereső vezetékes telefonszolgáltatók számára, és segíthet ellensúlyozni a beszédcélú forgalom folyamatos hanyatlását is.

0

Kifelé mászik a gödörből az AMD, de nem lesz könnyű

2007. május 14. 14:25

Számos esemény történt a hónap eleje óta az AMD háza táján, melyeket nehéz lenne tömören összefoglalni, ugyanakkor elmondható, hogy kicsengésük pozitív -- vagy legalábbis a piac és a média kedvezően fogadta azokat. Az elmúlt negyedév szenvedéseit követően az AMD megítélése ajavulóban van, köszönhetően számos bejelentésnek, ironikus módon köztük az NVIDIA egyik nyilatkozatával. Ezen események összegzéseként a vállalat papírjainak árfolyama jelentősen erősödött az elmúlt napokban, ami várhatóan tovább folytatódik.

0

Nagy lehetőségek előtt az orosz informatikai offshore-szolgáltatók

2007. május 14. 11:08

Az IDC és az orosz informatikai szolgáltatókat tömörítő Russoft által készített elemzés szerint Oroszországnak informatikai szolgáltatóként számos előnye van az olyan offshoring-célpontokkal szemben mint Kína vagy India. Ezen előnyök közé tartozik a kevésbé nagy kulturális szakadék Nyugat-Európához vagy az Egyesült Államokhoz képest, a földrajzi és időbeli közelség, a rendkívül jól képzett munkaerő, valamint a dolgozók kis lemorzsolódása.

0

Pénzügyi szolgáltató központot épít a Vodafone Csoport Magyarországon

2007. május 11. 13:55

Újabb szolgáltatóközpont létesül a következő két évben hazánkban: a Vodafone körülbelül 9 milliárdos beruházással pénzügyi központot létesít Budapesten. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal közösen tartott sajtótájékoztatón Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója egy újabb mérföldkőnek nevezte a döntést, hiszen a központ megépítéséért folytatott versenyben olyan országokat győztünk le, mint India, Németország, vagy Lengyelország.

0

A tárolópiacon is a virtualizáció és a konszolidáció a legfontosabb trendek

2007. május 11. 11:41

A hazai tárolópiac töretlenül növekszik, a vásárlások legfőbb mozgatórugója az egyre több vállalati adat, amelyeket a hatósági és törvényi szabályozások miatt egyre hosszabb ideig kell megőrizni. Az egységnyi kapacitásra vetített költség folyamatosan csökken, ennek ellenére a cégek egyre többet költenek -- derült ki az IDC Storage Roadshow budapesti állomásán, amelynek a Novotel Centrum adott otthont.

0

Nyáron a légkondicionálók, nem a meleg teszi tönkre a merevlemezeket

2007. május 11. 09:35

[AC] A merevlemezek kapacitásának növekedésével egyre nagyobb a jelentősége megbízhatóságuknak, meghibásodásuk esetén ugyanis egyre több adatot veszíthetünk el, melyek mind nagyobb és nagyobb értéket képviselnek. A nyári hónapokban magasabb a meghibásodások száma, azonban tévedünk, ha azt hisszük, ezért feltétlenül a melegebb környezet, a túlhevülés a felelős.

0

Áramzabáló nyomtatók

2007. május 9. 13:57

[Techworld] A Dell által készített felmérés szerint a hálózati nyomtatókhoz képest a dolgozók személyes nyomtatói váratlanul sokba kerülnek, a különbség pedig nem is csak a kellékanyagok beszerzésekor jelentkezik, a villanyszámlán még nagyobb az eltérés.

0

Szélesebb választási lehetőséget kínál kellékanyagok terén a HP

2007. május 8. 15:19

Világszerte átváltoznak a HP-nyomtatókhoz kínált kellékanyagok, azok csomagolásai, és az üzletekbe kihelyezett árubemutató állványok. A HP Dublinban, Írországban fedte fel a hamarosan üzletekben is látható változást hozó új elképzelését: feladta azt az elvet, hogy egy kellékanyag, tintasugaras nyomtatóba szánt tintapatron mindenki számára megfelelő megoldást nyújt.

0

Ballmer frusztrált, a Yahoo! nem adja magát

2007. május 7. 14:00

[The Wall Street Journal/HWSW] A New York Post múlt hét pénteken arról adott hírt, hogy egy év után a Microsoft újra felvásárlási tárgyalásokat folytat a Yahoo!-val, miután eleddig sikertelenül vették fel a harcot a Google-lel. A pletyka nemcsak a szaftos sztorira vágyó médiában terjedt futóztűzként, de a tőzsde is megmozdult rá, ami azt jelzi, hogy a piac szerint elképzelhető egy ilyen manőver. A Wall Street Journal (WSJ) legfrissebb értesülése szerint azonban a korábbihoz hasonlóan ismét leálltak a felvásárlásról vagy egyesülésről szóló megbeszélések, ugyanis a vállalatok nem tudtak közös nevezőt találni. A Google elleni egyre elkeseredettebb harcukban azonban nem zárható ki a szorosabb együttműködés, vélik a lapnál.

0

Megelőzte az NVIDIA az Intelt az asztali szegmensben - szenved az AMD

2007. május 4. 11:09

[Jon Peddie Research/HWSW] Gyengén muzsikált a PC-s grafikus piac az első negyedévben, jelentette a Jon Peddie Research (JPR) piackutató vállalat. Ez azonban nem minden cég szereplésén látszott meg, az NVIDIA továbbra is remekel. A szállítások gyengeségét többek között az magyarázza, hogy a Windows Vista még nem fejtette ki hatását a piacra, és az Intel éppen platformváltás előtt áll a mobilpiacon.

0

Már Magyarországon is több notebook fogy mint asztali gép

2007. május 2. 17:58

Az IDC által közzétett előzetes adatok szerint az első negyedév során az EMEA szuperrégióban 19,4 millió PC talált gazdára, ami éves szinten 13,2 százalékos növekedést jelent. Az asztali gépek eladásai gyakorlatilag stagnáltak, míg a noteszgépek töretlenül menetelnek, forgalmuk egy év alatt 34,3 százalékkal emelkedett. Az IDC által nyilvánosságra hozott adatok szerint Magyarországon is több notesz fogyott mint asztali gép.

0

A HTCC kezében az Invitel

2007. május 2. 09:04

A HTCC lezárta az Invitel felvásárlását. A HTCC 470 millió euróért vásárolta meg a Matel NV-t, ezáltal az Invitel részvényeinek 99,98 százalékát szerezte meg. Az ár tartalmazza a 387 millió eurós hitelállomány átvállalását is. A vételárból így fennmaradó összeg egy részét készpénzben fizeti meg a HTCC az Invitel tulajdonosainak, másik részének rendezésére pedig mintegy 962 ezer darab HTCC törzsrészvényt bocsát ki az Invitel egyes vezetőségi tagjainak részére a birtokukban levő Invitel-részvényekért cserébe.