Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Google megvette a Jaiku közösségi mikroblog-szolgáltatót

Bodnár Ádám, 2007. október 10. 12:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Felvásárolta a finn Jaikut a Google. A 2006 elején Jyri Engeström és Petteri Koponen által alapított vállalat tavaly nyáron indította útjára közösségi mikroblog szolgáltatását, amelyben a felhasználók rövid bejegyzésekben oszthatják meg egymással, éppen hol vannak, mit csinálnak. A Jaiku mobiltelefonról is elérhető, Symbian S60 platformon futó és javás kliens egyaránt letölthető a Jaiku weboldaláról.

[HWSW] Felvásárolta a finn Jaikut a Google. A 2006 elején Jyri Engeström és Petteri Koponen által alapított vállalat tavaly nyáron indította útjára "közösségi mikroblog" szolgáltatását, amelyben a felhasználók rövid bejegyzésekben oszthatják meg egymással, éppen hol vannak, mit csinálnak. A Jaiku mobiltelefonról is elérhető, Symbian S60 platformon futó és javás kliens egyaránt letölthető a Jaiku weboldaláról.

A Jaiku -- amely nevét a rövid japán versikékről, a haikukról, illeve a lapp történetmesélő dalokról, a joikukról kapta -- hasonló a Twitterhez, a sors furcsa fintora, hogy a finnek szolgáltatása előbb indult el, mégis utóbbit ismerik többen. Az akvizíció szervesen illeszkedik a Google stratégiájába, hogy a lehető legtöbb szolgáltatást tegye elérhetővé a mobiltelefon-felhasználók számára. A már lezárt ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a Jaiku sorsa, a Google ígérete szerint pár hónap alatt valami nagyon "izgalmasat" fejlesztenek belőle, azonban részleteket egyelőre nem hozott nyilvánosságra az internetes óriáscég. Az átmeneti időszak abban is tetten érhető, hogy a meglevő felhasználók továbbra is jaikuzhatnak, illetve meghívhatják barátaikat, ismerőseiket, azonban új regisztrációkat egyelőre nem fogad a rendszer.