Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 5. 14:19

AMD Barcelona processzoros szuperszámítógépeket vásárol három amerikai kutatólaboratórium

Több hatalmas Opteron-alapú fürtözött rendszert épít az Energiaügyi Minisztérium megbízásából három amerikai kutatólaboratórium részére a rackszervereiről ismert Appro.

[HWSW] Több hatalmas Opteron-alapú fürtözött rendszert épít az Energiaügyi Minisztérium megbízásából három amerikai kutatólaboratórium részére a rackszervereiről ismert Appro.

A Tri-Laboratory Linux Capacity Cluster 2007 (TLCC07) projektben a Lawrence Livermore National Laboratory, a Los Alamos National Laboratory és Sandia National Laboratories részére szállítják majd le a szuperszámítógépeket, amelyeket nukleáris kutatások támogatására fognak használni. A többmillió dolláros ügylet pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A négyfoglalatos csomópontokból álló fürtökben az AMD legújabb, négymagos processzorai teljesítenek majd szolgálatot. A 438 teraflopsos tervezett teljesítmény eléréséhez 3024 csomópontra és 12096 processzorra lesz szükség, ami közel ötvenezer processzormagot és összesen majdnem 100 terabájt memóriát jelent. A csomópontok összeköttetéséről 20 Gbps sebességű InfiniBand interfész gondoskodik majd. A gépeket novemberben kezdik telepíteni és 2008 elején állnak munkába.

Az Apprót hat szállító megversenyeztetése után bízták meg a szuperszámítógépek megépítésével. A vállalat ezzel két év alatt harmadik nagy megbízását nyerte el tudományos célú szuperszámítógépek szállítására, amelyek összesen 72452 processzormagból és 143 terabájt memóriából állnak, összesített teljesítményük 543 teraFLOPS. A Lawrence Livermore National Laboratory részére az Appro az idén szállított egy kétmagos Opteronokra épülő konfigurációt, amely a Top500.org szerint a 19. leggyorsabb szuperszámítógép a világon.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról