Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 15. 12:01

Kevesli az Oracle ajánlatát a BEA Systems

Túl alacsonynak tartja az Oracle részvényenként 17 dolláros felvásárlási ajánlatát a BEA Systems, amelynek papírjai az akvizíciós szándék bejelentése után öt éves rekordot döntöttek, és már majdnem 19 dollárt érnek. Az igazgatónács számára nyilvánvaló, hogy a BEA lényegesen többet ér az Oracle-nek, másoknak és a részvényeseinknek -- áll az Oracle elnökéhez, Charles Phillipshez eljuttatott nyilvános levélben .

[HWSW] Túl alacsonynak tartja az Oracle részvényenként 17 dolláros felvásárlási ajánlatát a BEA Systems, amelynek papírjai az akvizíciós szándék bejelentése után öt éves rekordot döntöttek, és már majdnem 19 dollárt érnek. "Az igazgatónács számára nyilvánvaló, hogy a BEA lényegesen többet ér az Oracle-nek, másoknak és a részvényeseinknek" -- áll az Oracle elnökéhez, Charles Phillipshez eljuttatott nyilvános levélben.

A BEA szerint az Oracle azért értékelte jelentősen alul a céget, mert nincs tisztában annak pontos teljesítményével. Ez pedig azzal van összefüggésben, hogy a BEA-nél részvényopciók visszadátumozásával kapcsolatos vizsgálat zajlik, ezért a vállalat már jónéhány negyedéves jelentést nem adott le az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletnél, így a pénzügyi teljesítményéről csak kevés adat érhető el nyilvánosan. Egyes források szerint azonban a háttérben Carl Icahn milliárdos befektető áll, aki a lehető legmagasabb árat szeretné kicsikarni és arra vár, hogy esetleg újabb vevők jelentkezzenek a BEA-ért.

Az Oracle elkötelezett a BEA Systems bekebelezése mellett, így könnyen lehet, hogy hamarosan újabb ajánlattal áll elő. Emlékezetes, hogy a PeopleSoft akvizíciójakor az Oracle első ajánata részvényenként 16 dollárról szólt, az üzletet azonban már részvényenként 26,5 dollárért kötötték. A 10,3 milliárdos felvásárlás pontosan egy napig volt a szoftveripar történetének legnagyobb akvizíciója, 2004. december 15-én ugyanis a Symantec bejelentette a Veritas 13,5 milliárdos bekebelezését.

Piaci elemzők ugyanakkor reaálisnak értékelték az Oracle 17 dolláros részvényenkénti ajánlatát, hozzátéve, hogy a szervezeti szinergiák kihasználásával a BEA üzemi eredménye akár meg is duplázható egy nagyobb szoftvergyártóba olvasztással. "A mérnökökön kívül mindenkit ki lehetne rúgni onnan" -- mondta Katherine Egbert, a Jeffries & Co. elemzője, aki 22-23 százalékosra becsli a BEA üzemi eredményhányadát. A fent tárgyalt okok miatt a BEA tavaly július óta nem hozta nyilvánosságra üzemi nyereségét.

Amint arról lapunk is beszámolt, az Oracle pénteken részvényenként 17 dolláros felvásárlási ajánlattal kereste meg a BEA Systemset, ami 6,66 milliárd dollárra értékeli a céget. A vállalati szoftverek legnagyobb gyártója szerint már többször tárgyaltak a BEA vezetőivel az egyesülésről és most a lehető leghamarabb szeretnék végrehajtani a "barátságos" felvásárlást. A BEA-val megerősödve az Oracle a második helyre katapultálhatná magát a middleware-piacon az IBM mögé, megelőzve a Microsoftot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról