eco@tech archívum - 2007 április

2007
április

0

Kleinfeld távozásával a Siemens jövője kerülhet veszélybe

2007. április 27. 13:07

[BusinessWeek/Spiegel] A Siemens elnök-vezérigazgatója, Klaus Kleinfeld tegnap közölte, hogy szerződését annak lejártát követően nem kívánja meghosszabbítani. Európa egyik ipari zászlóshajójának energikus kapitányát puccsal távolították el pozíciójából, írja a Spiegel, de abban a média, az elemzők és a befektetők is egyetérteni látszanak, hogy Kleinfeld távozása rendkívül kedvezőtlen a vállalatra nézve.

0

Három év múlva ér csúcsára a digitális kamerák forgalma?

2007. április 27. 12:23

[News.com] Az IDC legfrissebb előrejelzése szerint még körülbelül három évig számíthatnak mérsékelt növekedésre a digitális kamerák piacán szereplő cégek. A 2010-ben csúcsra érő, telítődő piac ezt követően csökkenő tendenciát mutat majd. Az IDC korábban, 2005-ben a 2007-es évre jósolta a hanyatlás elkezdődését.

0

Remek negyedévet zárt az Apple

2007. április 26. 10:19

Közzétette negyedéves pénzügyi eredményeit az Apple, a vállalat bevétele és forgalma is látványosan növekedett, a jó hírekre a részvényárfolyam közel 7 százalékot erősödött.

0

Nehéz de nyereséges negyedéven van túl a Sun Microsystems

2007. április 25. 09:59

Nyilvánosságra hozta harmadik pénzügyi negyedévének adatait a Sun Microsystems, a vállalat nyereséget könyvelhetett el, azonban a bevétele elmaradt a várakozásoktól, mivel a szervereladások látványosan csökkentek. A tőzsde 6 százalékos árfolyamcsökkenéssel büntette a céget.

0

Szabályozná a vezetékes hűségszerződéseket a Nemzeti Hírközlési Hatóság

2007. április 20. 12:04

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa közzétette a vezetékes telefonhozzáférés kiskereskedelmi piacaira vonatkozó újabb határozattervezetét, amelyben új elemként szabályozza a fogyasztók választási szabadságát korlátozó szerződések, az úgynevezett hűségszerződések felmondását is.

0

A vártnál gyorsabban nőtt a PC-piac, elhúzott a többiektől a HP

2007. április 19. 09:43

Az első negyedévben 10,9 százalékkal növekedett a globális PC-piac, így összesen 59,6 millió asztali gép, notebook és x86 szerver került piacra -- adta hírül tegnap az IDC piackutató vállalat. A piac egy éve nem növekedett ilyen ütemben, a bővülés felülmúlta az IDC 8,5 százalékos előrejelzését. A rivális Gartner szerint az eladások 8,9 százalékkal múlták felül 2006 első negyedévének szintjét.

0

IBM: a lanyha amerikai eladások meglepték az elemzőket

2007. április 18. 10:33

Emelkedő bevételről és nyereségről számolt be az IBM, azonban az amerikai eladások gyengélkedése meglepte az elemzőket, akik azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy az IBM, valamint a hozzá hasonló, a vállalalati megrendelésekre alapozó cégek előtt a vártnál nehezebb időszak áll. A pénzügyi mutatóit a napokban nyilvánosságra hozó EMC is az amerikai vállalalatok alacsony költekezési kedvére panaszkodott.

0

Csökkenő bevétel, növekedő nyereség az Intelnél

2007. április 18. 09:01

Közzétette első negyedéves pénzügyi eredményeit az Intel, a világ legnagyobb félvezetőgyártójának bevétele enyhén csökkent, nyeresége mégis az egekbe szökött, ez azonban nem a hatékonyság váratlan javulásának, hanem egy egyszeri, adózással kapcsolatos tételnek köszönhető. Az mindenesetre biztató, hogy az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad ismét 50 százalék fölé kúszott, felülmúlva a vállalat saját, 49 százalékos előrejelzését.

0

Új biztonsági szoftverek a HP ProCurve Networking hálózati üzletágtól

2007. április 17. 13:08

Habár a ProCurve Networking immár 8 éve önálló üzleti egység a HP-n belül és Magyarországon is 2 több mint 2 éve jelen van, a divízió vezetője csak ma mutatkozott be a sajtó előtt. Darvas Benjámin és csapata bemutatta a vállalat új szoftveres biztonsági megoldását, a HP ProCurve Immunity Managert is.

0

CA: az alapító állt a könyvelési csalások hátterében

2007. április 16. 10:49

A CA szerint Charles B. Wang, a vállalat alapítója és korábbi vezetője áll annak a könyvelési csalásnak a hátterében, amely több mint tíz éven át folyt a vállalatnál. A vállalat belső vizsgálata szerint Wang utasítására hamisították meg a könyvelést annak érdekében, hogy a cég a valóságosnál jobb pénzügyi eredményeket produkáljon.

0

A Microsoft helyett a Google vette meg a DoubleClicket

2007. április 16. 09:51

Történetének legnagyobb akvizícióját jelentette be pénteken a Google, amikor közölte, megállapodást között az internetes hirdetéskiszolgáló rendszert üzemeltető DoubleClick felvásárlásáról. A 3,1 milliárd dolláros készpénzes tranzakció a hatóságok jóváhagyását követően még az idén lezárulhat.

0

Windows XP: ketyeg az óra!

2007. április 13. 14:40

A hírek szerint az év vége után nem lehet majd Windows XP-t tartalmazó PC-ket vásárolni, a Microsoft OEM-szerződése ugyanis csak Vistával telepített konfigurációk kereskedelmi forgalmazását engedi a gyártók számára. A Vista azonban bizonyos esetekben downgrade-elhető Windows XP-re, így senkinek sem kell lemondania a jól bevált operációs rendszeréről, még akkor sem, ha a boltokból elfogyott a Windows XP.

0

Jól halad a Samsung a nyolcadik generációs LCD-gyártósorok beüzemelésével

2007. április 13. 11:23

[DigitTimes] A Samsung egy felsővezetője szerint a tervezettnél előbb indulhatnak el a Samsung 8. generációs LCD-panel gyártósorai, illetve a jól haladnak a tizedik generációs gyártás előkészületei. A koreai vállalat a gyártóberendezések készítőivel már a hatalmas méretű üvegszubsztrátum alapanyagok kezelésének nehézségeire próbál megoldást keresni.

0

Már úton vannak az alacsony uniós roamingdíjak

2007. április 13. 10:15

[International Herald Tribune] Tegnap megtörtént az első lépés az európai roaming tarifák egységes szabályozásának tényleges megvalósulása felé. Az Európai Parlament egyik, ezzel a kérdéssel foglalkozó bizottsága gyakorlatilag egyhangúan szavazta meg az egész Unióra kiterjedő ármaximálást. Ha minden a terv szerint halad, akkor akár már július-augusztus magasságában életbe léphet az új tarifarendszer.

0

Edgeline: új vállalati nyomtatási technológia a HP-tól

2007. április 12. 11:47

Világhódító útjukra indultak tegnap a HP 2006 októberében bemutatott, közel 1,5 milliárd dollárból kifejlesztett Edgeline nyomtatótechnológiát alkalmazó, nagyvállalatoknak szánt HP Color CM8060/CM8050 multifunkciós nyomtatók, melyekhez hazánkban május-június folyamán lehet majd hozzájutni. A nyomtatókat nem lehet majd hagyományos formában megvásárolni, csupán a HP és partnerein keresztül nyújtott szolgáltatás keretében bérelhetők.

0

A virtualizáció bevezetése új biztonsági veszélyeket is rejt

2007. április 11. 15:09

Bár a szerverek virtualizációjával csökkenthetők a költségek és növelhető a hatékonyság, a Gartner szerint amennyiben a bevezetések során nem fordítanak kellő figyelmet a biztonsági kérdésekre, a felhasználók rosszul járhatnak. Az április végén megrendezésre kerülő Gartner Symposium/ITxpo során számos előadás hallható majd a virtualizáció és a biztonság kérdéseiről.

0

Újabb forgalmi figyelmeztetést tett közzé az AMD

2007. április 10. 08:37

Egy hónapon belül másodszor tett közzé forgalmi figyelmeztetést az AMD, a vállalat tegnap azt volt kénytelen bejelenteni, hogy az első negyedéves bevételei nem érik el a korábban már leszállított várakozásokat sem. A cég szerint a március végén zárult negyedévben a bevétel 1,23 milliárd dollár körül alakult, ez jócskán alatta marad a Wall Streeten dolgozó elemzők 1,54 milliárdos elvárásának.

0

Az Intel megkezdte a szegény országok iskoláiba szánt PC-k szállításait

2007. április 3. 15:13

Az Intel múlt héten közölte, megkezdte a fejlődő országoknak szánt számítógépének szállításait. A Classmate PC egy alsó kategóriás hordozható számítógép, gyakorlatilag teljeskörű funkcionalitással, szemben a rivális One Laptop Per Child (OLPC) projekt számítógépével. A kifejezetten iskolákba szánt számítógépet Brazíliában állítják elő, a következő hetek során mintegy 30 országba juttatják el az első gépeket.

0

Megkezdte a termelést az LG.Philips lengyelországi LCD-gyára

2007. április 3. 08:58

Megkezdte a termelést az LG.Philips lengyelországi üzeme, ahol 32 hüvelykes vagy ennél is nagyobb átlójú tévékbe szánt LCD-panelek végszerelését végzik. A Wroclawtól pár kilométerre található Kobierzyce városban található gyárban kezdetben évi 3 millió panelt állítanak össze, de 2011-re évi 11 millióra kívánják növelni a volument. Az LG.Philips összesen több mint félmilliárd dollárt fektet be a gyárba, amelynek 19,9 százalékban a Toshiba is tulajdonosa. A japán cég ezzel kívánja biztosítani az LCD-panelek stabil ellátását a saját tévékészülékei számára.